Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна на орбіті

США створюють спеціальні космічні війська

Президент США Дональд Трамп підтримав ідею створення космічних військ, які мають захистити Америку від агресії з боку Росії і Китаю. «Космічний простір може бути театром воєнних дій, як суша, повітря або океани, — заявив Трамп, виступаючи на військовій базі у Сан-Дієго (Каліфорнія). — Тому можемо розпочати роботу над створенням спеціальних космічних сил».

Сім років тому Дмитро Рогозін, тодішній радник президента РФ із питань протиракетної оборони (ПРО) і водночас посол Росії у НАТО, запропонував створити міжнародні ракетні сили — для захисту від загрози з космосу.

Свою ініціативу Рогозін назвав «Стратегічна оборона Землі» (СОЗ). Від кого саме планував оборонятися, невже від підступних інопланетян, які хочуть захопити нашу прекрасну планету? Ні, головним завданням СОЗ мав бути ракетний захист Землі від космічних об’єктів, які американська НАСА (Національна аерокосмічна агенція) визначає як PHAs Potentially Hazardous Asteroids, тобто «потенційно загрозливі планетоїди».

До PHAs належать нині 1010 небесних тіл діаметром принаймні 100 метрів, які можуть наблизитися до Землі на відстань менше 7,5 мільйона кілометрів. Зіткнення Землі з таким планетоїдом може не лише спричинити масштабні руйнування, а знищити на планеті усе живе…

Росіяни пропонували, аби програма СОЗ, що поєднала би ракетні програми США, РФ і держав НАТО, перебувала під контролем ООН.

Захід, утім, інтересу до ідей Рогозіна не виявив (очевидно, в США й НАТО запідозрили, що в такий спосіб Москва прагне не так захистити людство від астероїдів, як «влізти» до американської системи ПРО).

У Кремлі «образилися» й вирішили створити Повітряно-космічні сили РФ. Попри претензійну назву, ці російські війська не можуть похвалитися технологіями, які дали б їм перевагу над американцями в космосі. Російські ПКС мають хіба близько сотні старих шпигунських супутників, на яких навряд чи можна розмістити зброю.

Зовсім інша справа — космічні війська Китаю. У Піднебесній поставили собі завдання «контролювати низьку орбіту з метою перемоги над США на Землі». Ще в листопаді 2015 року китайці провели успішні випробування ракети «земля — космос», призначеної для знищення супутників зв’язку. Ця китайська ракета є аналогом американської балістичної ракети SM-3, здатної знищити шпигунський супутник, що летить на висоті 247 км. Уже п’ять років на орбіті перебуває китайський супутник «Шиян-7», обладнаний системою виявлення зброї на супутниках інших держав. Деякі експерти вважають, «Шиян-7» може ці супутники знищувати.

Схожі новини