Передплата 2024 ВЗ

Новий прем’єр Молдови відмовився йти у відставку

  • 26.01.2016, 17:35
  • 1 724

Новий прем'єр-міністр Молдови Павєл Філіп відмовився йти у відставку незважаючи на вимоги опозиції та протестувальників.

Про це повідомила BBC.

За словами Філіпа, його відставка може нашкодити країні.

«Ми могли б опинитися в глибокій економічній та соціальній кризі. Цілком можливо, що Молдова була б неспроможна виплачувати зарплати та пенсії протягом чотирьох місяців», — сказав він.

Філіп визнав, що громадяни Молдови не мають довіри до своїх лідерів, однак закликав протестувальників і міжнародних партнерів «судити дерево не по корінню, а по його плодах».

За словами прем’єра, уряд країни не пом’якшить програму реформ, передбачених у рамках угоди, яка була підписана з ЄС у 2014 році. Він також попередив, що боротиметься з будь-якими насильницькими акціями протесту.

Як відомо, Філіп був обраний парламентом Молдови на тлі масштабних протестів у Кишиневі минулого тижня. Близько 20 тисяч людей вийшли 24 січня з черговим протестом на вулиці Кишинева. Вони вимагали відставки нового, третього за останній рік, уряду, а також проведення дострокових парламентських виборів.

Обрання Павла Філіпа відбулося після того як колишній прем'єр-міністр Влад Філат був заарештований за підозрою у шахрайстві, а його наступник Валєрій Стрелець був звільнений після вотуму недовіри в жовтні 2015 року.

Однак як про-західні, так і про-російські групи звинувачують нового прем’єр-міністра у використанні про-європейської позиції, щоб приховати корупцію. Маніфестанти виступають проти призначення Філіпа через його тісні зв'язки з Владіміром Плахотнюком, одним з найвпливовіших олігархів Молдови.

Молдова, одна з найбідніших країн Європи, переживає політичну кризу, після того як з трьох банків було вкрадено понад мільярд доларів — це розмір однієї восьмої всього ВВП держави.

Схожі новини