Передплата 2024 ВЗ

Заміж за... президента

«У велику політику йдуть переважно люди з прихованими внутрішніми комплексами. А з такими затишного сімейного гніздечка не звити», – кажуть психологи

Дружина президента України — Людмила Янукович — рідко з’являється на публіці. Хоча її часто можна побачити на театральних прем’єрах у донецькому оперному театрі чи в одному з місцевих храмів. З поля зору громадськості перша леді зникла ще до того, як її чоловік зайняв найвищий пост у державі.

У Києві майже не з’являється, живе у Донецьку. Святкуючи власний день народження, уникнути спілкування з журналістами Людмилі Янукович не вдалося. «Зателефонував мій чоловік, Віктор Федорович. Каже: «Ну, як ти?». Кажу: «Нічого». «Ну, давай, — каже, — працюй, а я на Туреччину». Як одна людина казала: «Лягли курсом на Туреччину». «А ти, — каже, — працюй. Добре працюєш?». Я відповідаю: «Батя, я стараюся». Ось така у нас розмова», — переповіла вона привітання президента. «Хто де, сини собі допомагають, невістки — собі. Вся родина, як можемо, намагаємося… А так подарував величезний кошик квітів. І я, звісно, відразу ж відправила його у кафедральний собор на вулиці Артема», — додала Людмила Янукович.

У рейтингу найвпливовіших жінок України (за версією журналу “Фокус”) Людмила Янукович минулого року зайняла 41 місце. У 2010-му посідала 12-ту сходинку. У 2011 р. — 19. Експерти зазначають: дружина президента втрачає свої позиції у рейтингу через те, що веде замкнутий спосіб життя. Віктор Янукович з того проблеми не робить і на заходи, на які пасувало би прийти з дружиною, приходить сам.

Проживши у шлюбі 30 років, президент РФ Володимир Путін зробив заяву: він — розлучається. Російський народ сприйняв цю новину спокійно. Останнім часом подружжя Путіних рідко з’являлось на людях... На цьогорічному великодньому Богослужінні у храмі Христа Спасителя поруч з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим стояла його дружина Світлана. Володимир Путін прийшов сам. Востаннє Людмила Путіна “світилася” у пресі у березні 2013 року (перша леді Росії побувала на церемонії вручення Горьковської літературної премії). До того у січні скромно відсвяткувала 55-річний ювілей. За чутками, Путін давно не живе з дружиною. Газета New York Post писала, що живе з коханкою — відомою російською гімнасткою. Путін чутки спростував і пояснив, що з дружиною розлучається, бо та виявилася не готовою до публічного життя. Людмила Путіна внесла більше ясності, розповівши журналістам, що причиною розлучення став “синдром порожнього гнізда” — діти виросли, і кожен почав жити своїм життям.

Публічні люди на те і публічні, що їхнє особисте життя стає надбанням громадськості. Не кожна пара може таке витримати. Одна річ, коли походеньки благовірного обговорюють бабусі на лавці біля під’їзду, і зовсім інша, коли про це “трубить” півсвіту.

До 42-го Президента США Білла Клінтона “приклеїлося” прізвисько “Біларі”. Недруги колишнього глави Білого дому стверджують: Білл завжди був під каблуком у дружини. Керував супердержавою з 1993-го по 2001 р. не він, а Хілларі. Коли у 1998 році спливли подробиці його роману зі стажеркою Білого дому Монікою Левінскі, дружина не подала на розлучення, а, навпаки, підтримувала свого непутящого мужа. Противники бачать у її діях холодний розрахунок. Білл дружину цінує і не соромиться зізнатися, що почувається перед нею у боргу...

Про те, що у президента Білорусії Олександра Лукашенка є дружина, можна тільки здогадуватися. Жінка роками не з’являється на людях. Відтоді, як Олександр Лукашенко став президентом, подружжя бачиться рідко. Свою маму та двох синів — Віктора і Дмитра — Олександр Григорович забрав до себе, у столицю. Дружину залишив у селі. Інтерв’ю Галина Родіонівна дає рідко. “Мені у селі треба свій вік доживати. Життя у президентській резиденції — не для мене. Але у нас все добре, прекрасні діти, внуки. Часто провідую і їх, і чоловіка. Я — щаслива жінка, не треба робити з мене нещасну одиночку”. Олександра Лукашенка преса називає “великим любителем жінок”. Приписують йому не один роман “на стороні”. За чутками, його особистий лікар народила від нього сина Миколу. Хлопчика президент забрав до себе, а Ірину видав заміж за одного зі своїх охоронців. Подейкували, знайшов собі нову фаворитку (нею стала невідома широкому загалу співачка). Раптом президентська адміністрація узяла шефство над юним даруванням — “крутила” її пісні на національних телеканалах, організовувала концерти. Потім писали, що у президентській “орбіті” з’явилася переможниця конкурсу краси, яка пізніше зробила кар’єру співачки у Москві...

Барак і Мішель Обами познайомилися у 1989 році. Барак навчався на першому курсі юридичного факультету Гарвардського університету і проходив стажування у чиказькій юридичній фірмі. Мішель була його наставницею. Бараку довелося довго вмовляти гонорову дівчину, аби та погодилася піти з ним на побачення. Мішель виросла у сім’ї робітників. Її предки, на відміну від предків Барака, були рабами. У неї не було грошей та зв’язків. Щоб стати студенткою юридичного факультету Гарварда, вчилась як проклята...

Через два роки, коли вони сиділи у ресторані, Мішель завела розмову про те, що настала пора перевести їхні стосунки на новий рівень. Барак у відповідь вийняв з кишені коробочку з перснем. Через рік закохані побралися. Наступного року подружжя святкуватиме срібне весілля. Соціологічні дослідження доводять: дружина президента подобається американцям більше, ніж сам президент.

Мало якій коханці вдається одружити зі собою чужого чоловіка, та ще й принца. Каміллі Паркер Боулз вдалося. Принц Чарльз і Камілла познайомилися на матчі з поло у 1970 році. Королівське оточення було проти їхніх стосунків. Камілла вийшла заміж за Ендрю Паркера Боулза, з яким зустрічалася до Чарльза, а принц — одружився з аристократкою Діаною Спенсер. За чутками, на початку 1980-х Чарльз та Камілла почали таємно зустрічатися. 10 років їм вдавалося приховувати стосунки. Коли скандальна історія потрапила на шпальти таблоїдів, пара вирішила не дратувати громадськість і припинила “походи наліво”.

У 1996 році, розлучившись з Діаною, Чарльз зробив Каміллі пропозицію, але та не поспішала з відповіддю. Офіційно оформили стосунки лише у 2005 році. Камілла славиться нестерпним характером. Нещодавно, наприклад, заявила, що Кейт Міддлтон народила сина не від Вільяма, бо малий на нього не схожий, і порадила принцу зробити тест на батьківство. Попри це, Чарльз її обожнює...

Раїса Горбачова познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком у студентському гуртожитку Московського держуніверситету. Вона навчалася на філософському факультеті, він — на юридичному. У 1953 році пара узаконила свої стосунки. Після закінчення університету Раїса вступила в аспірантуру, однак мусила кинути навчання — її чоловікові дали скерування у Ставропольську прокуратуру. Чотири роки не могла знайти роботу за спеціальністю, сім’я жила на зарплату чоловіка. У 1957 році у пари народилася донька Ірина. Їм виділили дві кімнати у комунальній квартирі. Через 10 років Раїса захистила кандидатську дисертацію у Москві. У столицю подружжя Горбачових перебралося лише у 1978 році.

Першу леді радянські жінки недолюб­лювали. Вона мала смак, гарно одягалася, вправно говорила, часто з’являлась на “блакитних екранах”, супроводжувала чоловіка у всіх закордонних поїздках. У пресі було багато натяків на її любов до розкошів — скільки дач мала, які наряди шила у Ів Сен-Лорана, яким діамантам надавала перевагу. Подейкували, лише працівникам КДБ довірялася місія укомплектовувати штат прислуги для першої леді країни (перевага надавалася старшим, мовчазним, роботящим жінкам). Заручившись підтримкою вірної подруги, Михайло Горбачов з гідністю пройшов через усі випробування, які підкидала йому доля. Раптова смерть дружини, з якою прожив у шлюбі 46 років, стала для нього справжнім ударом. У 1999 році у Раїси виявили лейкоз. Через два місяці вона померла.

«Те, як довго проіснує шлюб, залежить від того, як людина розставить пріо­ритети. Що для неї цінніше — її близькі чи власні амбіції? У велику політику переважно йдуть люди з прихованими внутрішніми комплексами — щоб підняти власну самооцінку, довести, що кращі за інших... Не публічність робить людей самозакоханими, захланними, пустими. Це самозакохані, захланні, пусті люди обирають публічність. Одиниці стають політиками, керуючись бажанням нагодувати голодних і заступитися за слабких та немічних, — каже психотерапевт, сімейний психолог Олександр Коломійчук. — У політиків майже немає друзів, є лише союзники. До всього мусять ставитися прагматично і навіть цинічно. Їм важко вибудувати партнерські стосунки у сім’ї, часто відносини розвиваються за двома сценаріями: або пара розлучається, або живе на віддалі (“гостьовий шлюб” практикує чимало українських політиків, навіть наш президент). Але це вже — не сім’я. Це — ширма, ілюзія, видимість успішного політика, який зміг реалізуватися не лише у професійному, а й в особистому житті”.

“Якщо обоє партнерів розвиваються відповідно до свого проекту, допомагають одне одному (або не заважають), така пара має великі шанси на довге і щасливе співжиття, — переконана онтопсихолог (спеціаліст з розвитку власного життя та бізнесу), бізнес-консультант Наталія Ророха. — Жінка не може реалізуватися лише у чоловікові. Їй замало реалізуватися як біологічний об’єкт, народити дітей. Якщо жінка не розвивається, потягне на дно навіть успішного партнера. Єдиний вихід для нього — підтримувати стосунки на відстані. А краще — взагалі розірвати такий шлюб”.

Схожі новини