Передплата 2024 «Добра кухня»

В Офісі президента хочуть ратифікувати Римський статут

  • 13.07.2024, 15:45
  • 284

Заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра заявила, що «ставить собі за мету» закрити питання з ратифікацією Римського статуту в Україні до кінця 2024 року

Фото: Громадське
Фото: Громадське

Про це вона сказала в інтерв'ю українській службі «Голосу Америки».

Мудра розповіла, що в Україні відновили роботу по ратифікації.

«Я особисто підтримую ратифікацію. Я знаю, що і генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету закрити питання з ратифікацією до кінця цього року», — сказала вона.

Заступниця глави ОП зазначила, що також працює з військовими, аби розвіяти їхні «страхи, сумніви та спростувати попередньо сформовані некоректні враження» щодо Римського статуту.

Раніше міністр юстиції Денис Малюська пояснював, що через внутрішні проблеми з комунікаціями в українських військових сформувалась хибна думка, нібито після ратифікації Римського статуту військових та добровольців почнуть арештовувати за кордоном. Річ у тім, що росія отримає можливість подавати до Міжнародного кримінального суду заяви про нібито воєнні злочини українців, а МКС буде зобов’язаний давати їм оцінку.

Мудра пояснила, що Україна ще у 2014 та 2015 роках ухвалила дві заяви про визнання юрисдикції МКС. За її словами, фактично МКС уже може притягати українських громадян до відповідальності та нових ризиків із ратифікацією Римського статуту не виникає.

Однак МКС лише доповнює національні судові системи держав для невідворотності покарання за найтяжчі міжнародні злочини й може здійснювати свою юрисдикцію лише у разі, якщо національні суди держави не можуть або не хочуть самостійно розслідувати ці злочини.

«Так, військові бояться, що росіяни фіксують вчинення певних дій нашими бійцями. І що вони будуть намагатися подати це в МКС. Але це буде можливо виключно, якщо наша правоохоронна і судова система не буде розслідувати й забезпечувати відповідальність за ці дії», — сказала Мудра.

Посадовиця зазначила, що від ратифікації Римського статуту Україна отримає тільки вигоди — стане повноцінним учасником МКС, зможе пропонувати туди свого суддю, впливати на процеси тощо.

Схожі новини