Передплата 2024 «Добрий господар»

Потрібний нам берег турецький!

Незважаючи на масові заворушення у цій країні, з України щодня вилітає туди кільканадцять літаків з туристами, серед них – мами з малими дітьми...

У вівторок з Борисполя відлетіло вісім (!) літаків до Анталії та чотири — до Стамбула, зі Львова — два до Анталії та один до Стамбула. Люди купили путівки заздалегідь, тож втрачати і відпустку, і частину грошей тільки тому, що турки вирішили “повоювати” зі своїм урядом, не хочуть. У турагенціях кажуть, що туристи, яким сьогодні-завтра летіти до Туреччини, хвилюються, але відмовлятись від турів не поспішають.

«Люди, які мають вилітати найближчими днями, звичайно, переживають, чи на курортах все спокійно. Особливо мами, які їдуть на відпочинок з дітьми. Аби заспокоїти їх, даємо телефони тих туристів, хто щойно повернувся з Туреччини. Одна наша туристка каже, позавчора прийшла з моря і побачила десять есемесок від бабусі. Бабця в Україні побачила сюжет по телевізору і почала переживати, а вони на турецькому курорті навіть не знали про протести», — розповідає директор філії “ХІТ-трайдент” Галина Варламова.

Вона, як і представники інших туристичних агенцій, скаржиться на реакцію МЗС. Не розібравшись у ситуації, Міністерство закордонних справ спочатку дало рекомендацію утриматися від поїздок до Туреччини через масові безлади у країні. За кілька годин цю рекомендацію замінили іншою — не відвідувати місця масового скупчення людей. При цьому туристичним операторам, які є “виробниками” турів (туристична агенція є лише посередником між туристом і оператором) і відповідають за відпочинок за кордоном, не дали пояснити ситуацію. Утім, навіть заплутані рекомендації МЗС не відбили в українських туристів бажання їхати до Туреччини. Люди не лише не відмовляються від уже придбаних турів, а й купують нові. Для багатьох бувалих туристів безлади в країні, навпаки, втішили — люди сподіваються, що через підмочену репутацію турецьких курортів ціни впадуть, як свого часу трохи подешевшали тури до Єгипту.

“Клієнти телефонують і питають, чи вже впали ціни на Туреччину, — каже Галина Варламова. — Не впали і навряд чи впадуть. Оператори перестали бавитись “гарячими” путівками. Туреччина, як свого часу Європа, переходить на раннє бронювання.

Якщо хтось не встиг купити тур, поки були справді вигідні ціни, це його справа. Якщо потім залишається кілька місць в літаку, їх продають за “гарячими” цінами, але це рулетка — клієнт не може вибрати готель чи навіть курорт”.

За словами прес-секретаря Асоціації лідерів турбізнесу Юлії Олійник, оператори не зупиняли продажу турів у Туреччину, не відмовлялися від екскурсійних програм, однак перестали возити туристів у місця масового скупчення людей. “Коли дивишся сюжет по телебаченню, виглядає страшно, а на курортах того, що відбувається в Стамбулі чи Ізмірі, взагалі не відчувають. Ми постійно контактуємо з представниками операторів, які працюють там на місцях. Вони кажуть, що про протести знають лише з новин”, — каже Юлія Олійник.

Якщо ж клієнт придбав тур заздалегідь, але злякався заворушень і відмовився від поїздки в останній момент, розраховувати на те, що оператор поверне повну вартість, не варто. Тіштесь, якщо отримаєте назад бодай половину. “Чітко сказати, скільки людина втратить, якщо відмовиться летіти, важко, адже у різних операторів різні умови. У кожному договорі прописані штрафні санкції за відмову від туру. Якщо клієнт відмовиться за тиждень-два до вильоту, зможе повернути значну суму коштів. Якщо ж передумає летіти за день-два, то штрафи можуть сягати і 100% вартості”, — каже Юлія Олійник. Отож тим, хто купує тури, радять брати не лише медичну страховку, без якої за кордон не випустять, а й страхуватись від невиїзду за кордон.

При цьому якими плутаними не були б рекомендації МЗС, за ними варто уважно стежити. Якщо МЗС рекомендує утриматись від поїздки в країну — це вагома причина відмови від туру, і тоді можна розраховувати, що страховик поверне вам повну вартість туру. З іншого боку, якщо є рекомендація МЗС не їхати, а людина все ж поїхала та постраждала під час заворушень, страхова компанія має право відмовити їй у компенсації.

МЗС рекомендує:

У зв’язку з проведенням акцій протесту на території Турецької Республіки, зокрема в таких містах, як Стамбул, Анкара, Ізмір, Ескішехір, Муглі, Конья, Ялова, Анталья, Болу, громадянам України, які на даний час перебувають у Туреччині, рекомендується не брати участі в акціях протесту, демонстраціях чи інших масових заходах, а також утриматися від відвідання місць надмірного скупчення людей.

У разі потрапляння в надзвичайні ситуації громадянам України слід звертатися до Посольства України в Турецькій Республіці телефонами + 90 312 441 54 99 (цілодобовий) та + 90 312 441 84 42 чи + 90 312 440 52 89 або до Генерального консульства України у Стамбулі — номери телефонів + 90 212 662 25 41 та + 90 212 663 26 55. Також діє цілодобова гаряча лінія МЗС +38 044 238 16 57.

Схожі новини