Передплата 2024 «Добра кухня»

«Туристів у Львові немає, продавці „Вернісажу“ ледь виживають»

Журналістка «ВЗ» вирушила на популярний сувенірний ринок у центрі Львова

Фото автора
Фото автора

Через війну, яку розв’язала рф, туристів у Львові відчутно поменшало. Але з жовтня потрохи почали повертатися групи польських туристів. У центрі час від часу можна почути польську мову… Приїжджають українці зі інших регіонів, щоб перезавантажитися.

Журналістка «ВЗ» вирішила дізнатися, як почувається улюблене місце багатьох туристів Львова — сувенірний ринок «Вернісаж».

… Не озброєним оком видно, що «Вернісаж» вже далеко не той, що був до 24 лютого. Є чимало вільних місць для торгівлі, покупців теж у рази менше, ніж у «хлібні» роки. Продавці сумують і припрошують хоч щось купити на згадку.

Продавці ринку кажуть, що через ріст курсу долара сувеніри подорожчали на 20−30%. Крім того, люди дуже економлять, торгуються. Якщо раніше товарів купували щонайменше на 5 тисяч гривень (іноземці) та 2−3 тисячі (український турист), то тепер — 500−800 гривень за щастя. Бувають дні, коли торг на нулі. Нарікають, що нормального торгу немає навіть у вихідні.

«Туристів у Львові немає, тож продавці „Вернісажу“ ледь виживають, торг дуже символічний, — розповідає продавчиня сувенірів Дарина, в якої купую підвіску в патріотичному стилі. — Добре, що хоч оренду нам не підвищували. Міська рада запровадила нам хороші умови, платимо лише за вивіз сміття, за комунальні - по 500 гривень в місяць».

У попиті - аксесуари в патріотичному стилі - з тризубами та в кольорах синьо-жовтого прапора. Я придбала підвіску з бісеру синього та жовтого кольорів — 70 гривень. Таку можна використовувати і як браслет.

Є чимало браслетів, сплетених із шовкових стрічок — від 50 гривень. У майстринь можна купити плетені сумочки з синьо-жовтих ниток — півтори тисячі гривень. Такі ж гаманці можна придбати за тисячу гривень, клатчі - 2 тисячі гривень.

Брелоки для ключів з шкіряним серцем і написом «Україна в моєму серці» — 50−80 гривень.

Із патріотичних сувенірів — магніти з написом «Доброго вечора, ми з України» по сто гривень, синьо-жовті м’які іграшки з кріпленням на салон авто — 350 грн. Вибір лозунгів таких іграшок великий: «З Україною в серці» або цитата з пісні-хіта «Геть з України, москаль некрасівий».

Картини подорожчали, в середньому по сім тисяч гривень. Є малих розмірів по тисячу гривень. Екоторбинки для продуктів з патріотичними написами — 150−250 гривень.

Вразив товар, яким варто запастися кожному українцю, коли взимку через ракетні удари відімкнуть світло. Це радянська гасова лампа. Продавець просив за неї 500 гривень. Каже, лампа цілком робоча і добре відреставрована, в неї прокладено новий гніт. У резервуар можна наливати нафту і навіть спирт. Продавець каже, що цим товаром цікавиться кожен третій покупець, але наразі ще думають. Не розчаровується, бо чим ближче до зими, тим більше така лампа стане на вагу золота.

Схожі новини