Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівщина продовжує платити найвищий туристичний збір в Україні - понад 20 мільйонів за пів року

Далі у рейтингу — столиця України, Закарпаття та Прикарпаття

Львів. Фото умовне з сайту pexels
Львів. Фото умовне з сайту pexels

Попри війну, сфера туризму України тримає планку. За перше півріччя 2023 року до бюджетів регіонів надійшло понад 85 мільйонів гривень туристичного збору (це спеціальний податок за ночівлю туриста в готелях та інших офіційних закладах розміщення. В середньому це до 30 грн з особи для внутрішньо туриста та до 300 грн для в'їзного туризму).

Як розповіла для «ВЗ» директорка державної агенції розвитку туризму Мар’яна Олеськів, туристичний збір в Україні за перші шість місяців зріс майже на чверть в порівнянні з аналогічним періодом у ковідному 2021 році. А минулого року сума турзбору по регіонах за перше півріччя скала майже 89 млн грн.

Мар’яна Олеськів інформує, що до п’ятірки лідерів за сплатою туристичного збору увійшли Київ та чотири області.

«Традиційно найбільше турзбору надійшло до бюджету Львівської області - 20 млн 365 тисяч гривень (торік — 19 млн 774 тис.), — каже чиновниця. — Бюджет столиці України поповнився на 14 млн 171 тис. грн. Ця сума майже на третину менша, ніж за шість місяців минулого року — 20 млн 43 тис. грн. Закарпатська область заробила на туристичному збройні 9 млн 53 тис. грн, що трохи більше ніж за аналогічний період торік (8 млн 872 тис. грн). У Івано-Франківській області сума туристичного збору є меншою ніж торік — 8 млн 755 тис. грн. Замикає п’ятірку лідерів Дніпропетровська область — до бюджету надійшло 5 млн 279 тис. грн, що на третину більше, ніж за перше півріччя минулого року (майже 4 млн грн)».

Оскільки Львів є лідером зі сплати туристичного збору, журналістка «ВЗ» поцікавилася заповненістю готелів у Львові. Влітку цього року заповненість була на рівні плюс-мінус 65%, але восени пішов сезонний спад — 40−50%. Середня вартість номера класу стандарт в чотиризірковому готелі коштує 2 300 гривень за добу. Тенденція — чимало львівських готелів змінили стандарти харчування: замість сніданків у стилі «Все включено» запроваджено порційні сніданки. Деякі іноземні гості замовляють в готелях номери без врахування вартості сніданків.

Серед іноземних туристів Львова, які поселяються переважно в готелях різної зірковості - 11% іноземців: американці, поляки та жителі Великої Британії. Начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь розповіла «ВЗ», що частину іноземців, які поселяються в готелях не є класичними туристами, а волонтерами, які приїжджають до міста Лева з гуманітарною місією чи реалізовують тут соціальні проєкти.

Значно зросли суми туристичного збору, каже Мар’яна Олеськів, в трьох регіонах заходу України: Чернівецькій області - (1 млн 419 тис. грн цьогоріч проти 733 тис. грн торік), Рівненській області - (1 млн 111 тис. грн проти 657 тис. грн) та на Волині (1 млн 253 тис. грн проти 821 тис. грн). Мар’яна Олеськів каже, що туристичний збір практично «ніякий» у прифронтових регіонах, а також в регіонах, де йдуть бойові дії.

«Найбільше сума скоротилася на Луганщині, де спад становив 100%, на Херсонщині - 98%, на Донеччині - 91%, на Миколаївщині - на 72%», — підсумувала Мар’яна Олеськів.

Схожі новини