Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли туристи стають проблемою…

… з ними починають активно боротися. У Венеції з гостей беруть гроші за вхід до міста, а в Барселоні обмежують чисельність туристичних груп

У розпал туристичного сезону набережними Венеції нарід чимчикує як до церкви на Великдень... Фото independent.co.uk
У розпал туристичного сезону набережними Венеції нарід чимчикує як до церкви на Великдень... Фото independent.co.uk

Як пише бельгійське видання Le Soir, найбільші туристичні міста Європи прагнуть обмежити… масовий туризм. Причина? Надокучливі й галасливі гості перетворюють життя місцевих на пекло…

Нідерландський Амстердам радить британцям «триматися подалі», інформує Le Soir, а італійська Венеція бере з туристів за вхід на терен міста плату — від 3 до 10 євро.

Раніше, нагадує бельгійське видання, помережана каналами Венеція закрила свою центральну частину для круїзних суден, які щодня привозили до міста в лагуні тисячі туристів. «Венеція вмирає під вагою того, що становить її найбільше багатство — краси», — констатує Le Soir. 

Як повідомляла CNN, відвідини Венеції стали платними для туристів із 16 січня 2023 року.

«У такий спосіб туристична перлина Італії стала першим містом світу, вхід до якого для гостей — платний, — розповідає CNN.

— Радник уряду Венеції з питань туризму Сімоне Вентуріні назвав запровадження плати за вхід «великою революцією» і рішенням проблеми надмірного туризму, з якою місто бореться десятиліттями. Вартість квитка коливається від 3 до 10 євро. Ціни не фіксовані, залежать від кількості охочих відвідати Венецію: чим більше запитів на вхід, тим дорожче.

Мета, пояснив Вентуріні, не в тому, щоб «закрити місто», — просто необхідно зменшити «туристичні піки». Вентуріні сказав: «Венеція — живе місто, і воно має таким залишатися».

«Тримайся подалі», бо «травку» вже не покуриш…

Уже протягом кількох місяців, нагадує Le Soir, нідерландський Амстердам проводить антирекламну кампанію у Великій Британії - під назвою Stay Away, тобто «Тримайся подалі». Мета акції - знеохотити молодих британців від відвідин Амстердама. Кампанія, спонсорована міською радою нідерландського міста, стартувала у березні. Її цільова авдиторія — британці віком 18−35 років, яких у мерії Амстердама називають «потенційно обтяжливими туристами».

Аби антирекламна кампанія була дієвою, з кінця травня куріння марихуани у знаменитому Кварталі червоних ліхтарів Амстердама карають штрафом у розмірі 100 євро… Це маленька революція у країні, яка славиться своїм ліберальним підходом до легких наркотиків, відзначає Le Soir. Щороку Амстердам відвідують чимало туристів, головна мета яких — не помилуватися красотами міста, а легально покурити «травку»… Тепер зробити це в Амстердамі можна не всюди.

У Барселоні більше 20 не збиратися…

Бореться з надокучливим масовим туризмом також іспанська Барселона. Із березня столиця Каталонії обмежила кількість туристичних груп, що можуть одночасно перебувати у популярних серед гостей районах міста. Обмежили також чисельність таких груп — не більше 20 осіб, а гідам заборонили використовувати гучномовці. Як повідомляє Le Soir, за порушення вищезгаданих правил передбачено штраф — від 1500 до 3000 євро. За порядком у Барселоні стежать спеціальні патрулі муніципальних служб, які співпрацюють з поліцією.

… а у Кіоджі - не ходити «голими»

А от у італійському містечку Кіоджа, що неподалік від Венеції, борються не з кількістю туристів, а з їхнім зовнішнім виглядом. Зокрема, міська влада заборонила гостям Кіоджі ходити її вулицями без футболок і в купальних костюмах. Як заявив мер Кіоджі Мауро Армелао, за порушення заборони передбачено штраф у розмірі 75 євро.

У розташованій поблизу Венеції Кіоджі вирішили боротися з "голими" туристами. Фото e-borghi.com
У розташованій поблизу Венеції Кіоджі вирішили боротися з "голими" туристами. Фото e-borghi.com

Мауро Армелао ухвалив таке рішення у відповідь на численні скарги місцевих жителів. Мовляв, «голі» туристи їх уже задовбали… Згідно із розпорядженням мера, у всіх громадських місцях, тобто на вулицях, у крамницях і у транспорті, туристам заборонено перебувати у вбранні, що «суперечить почуттю пристойності». «Ми тут у Кіоджі не ханжі, але треба поважати наше місто, — застеріг мер. — Неможливо щодня бачити в супермаркетах чоловіків у плавках, із голим торсом, і жінок у купальниках».

Схожі новини