Передплата 2024 ВЗ

«В експозиції є монета, присвячена вимерлому виду птахів»

До Міжнародного дня музеїв у Зоологічному музеї Львівського національного університету імені Івана Франка презентують унікальну виставку «Тварини на грошових одиницях світу»

Купюра з Кайманових островів, яка присвячена вимерлому виду птахів, дрозду реліктовому. Фото автора
Купюра з Кайманових островів, яка присвячена вимерлому виду птахів, дрозду реліктовому. Фото автора

Як розповів завідувач Зоологічного музею Ігор Шидловський, один із співробітників колекціонує монети, серед яких велика збірка копійок з тваринами. На спільній нараді прийняли рішення започаткувати щось нове і через виставку познайомити орнітологів з нумізматикою, а нумізматів — з світом фауни. Всього працівникам вдалось зібрати 300 монет та 200 купюр.

Керівник музею Ігор Шидловський
Керівник музею Ігор Шидловський

«Коли почали формувати збірку, виявилось, що є багато країн, які мають зображення тварин на своїх монетах або купюрах. Це стало підтвердженням того, що таку виставку варто сформувати», — розвідає Ігор Шидловський. — Сьогодні з одним із наших відвідувачів ми пройшлися по експозиції, і він зауважив, що зібрано всі купюри Венесуели: від двох до п’ятисот".

Частина екпозиції
Частина екпозиції
Частину монет принесли на виставку львів'яни
Частину монет принесли на виставку львів'яни

Україна теж славиться своїми монетами зі зображеннями тварин, зазвичай вони колекційні й виконані в кольорі. Одна з останніх — пам’ятна монета «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний» (2024 року). Вона є в експозиції і розміщена поруч з експонатом червонокнижного птаха.

Монета "Чорний лелека"
Монета "Чорний лелека"

Серед унікальних експонатів — купюра з Кайманових островів, яка присвячена вимерлому виду птахів, дрозду реліктовому. У залах музею монети поставили поруч з експонатами, тобто відвідувач може одразу ознайомитись і з грішми, і з травиною, що дуже захоплює.

Лише за сьогодні до музею завітало понад 200 відвідувачів. Виставка триватиме й завтра (18 травня), а на вечір в музеї планують «нічну» екскурсію, з ліхтариками вивчатимуть тварин, які ведуть нічний спосіб життя.

Експонат тижня, голкошерст канадський
Експонат тижня, голкошерст канадський

Я давно не була в зоологічному музеї, тож мене приємно вразили зміни. Найперше, у залі, де розміщені птахи, встановили «пернату» панель: тиснеш на кнопку з зображення птаха і відтворюється його «голос», а червоний датчик показує, який саме птах так співає. Діти, які оглядали експозицію, були у захваті.

"Пташиний програвач"
"Пташиний програвач"

Крім того, у музей встановили плазми, де можна почитати про тварин, а надалі планують зібрати короткі відеопрезентації. Ще одним інтерактивним нововведенням у музеї став аудіогід від «Flat Planet», який дає можливість відвідувачам просканувати код, а програма відтворить інформацію про вибраний експонат. Зараз така опція доступна лише українською в одному залі, але у планах до кінця року описати всі зразки та додати ще 16 мов.

Проскануй і послухай
Проскануй і послухай

Якщо ви ніколи не були в зоомузеї, то вас вразить кількість зразків, у залах їх представлено 10 тисяч (у фондах зберігається близько 190 тисяч). Окрасою музею є скелет морської корови (таких екземплярів у світі 27). За допомогою інтерактивного планшета можна подивитись не лише на «кістки», а й побачити відео про неї.

Скелет морської корови
Скелет морської корови

Схожі новини