Передплата 2024 «Добрий господар»

12 березня конклав кардиналів обере нового Папу

12 березня у Ватикані відбудеться конклав кардиналів, який має обрати нового Папу.

В обранні глави Церкви мають взяти участь 115 кардиналів-виборців. Кандидатуру нового Папи мають підтримати не менше двох третин голосів учасників конклаву. Режим «вакантного престолу» діє у Ватикані з 28 лютого, коли пішов у відставку Папа Римський Бенедикт XVI.

На СИКСТИНСЬКІЙ КАПЕЛІ вже встановили спеціальну трубу, яка допоможе світові дізнатися про обрання нового Папи. За традицією, імена кандидатів пишуть на аркушах паперу. Після кожного другого голосування бюлетені з іменами кандидатів спалюють. Бюлетені обробляють спеціальною хімією. Якщо після засідання дим чорний — значить, Папу ще не обрали. Якщо білий — обрали.

За даними інформаційного ресурсу ЦРУ LIGNET із посиланням на джерела в римській курії, ймовірним новим Папою стане бразилець — кардинал Сан-Паулу Оділу Шерер. Раніше найвірогіднішим наступником Бенедикта вважали міланського кардинала Анджело Сколо. За даними LIGNET, курія ставить на Шерера, бо вірить, що його можна буде легше контролювати, аніж впливового італійського кардинала. Варіації на тему, що главою Церкви вперше може стати не європеєць, виникають від часу зречення престолу Папою Бенедиктом XVI.

Римська курія — організація, яка допомагає Папі керувати Католицькою церквою. Складається зі своєрідних міністерств — конгрегацій, які очолюють кардинали чи архієпископи.

На Латинську Америку припадає майже половина католиків світу. Європейці становлять лише чверть. Проте за кількістю кардиналів майже половина — італійці. У Ватикані, втім, не раз підкреслювали, що політичні і географічні фактори під час виборів Папи не відіграють значної ролі.

Схожі новини