Передплата 2024 ВЗ

«Під час аудієнції ми молились за мир та перемогу в Україні»

З нагоди дня народження — напередодні Різдва Христового Папі Римському Франциску подарували українського дідуха, а Оксана Муха ще й заколядувала

Фото з особистої сторінки ФБ Діани Юраш
Фото з особистої сторінки ФБ Діани Юраш

Ідея привітати Папу Римського Франциска з Днем народження, а це напередодні Різдва Христового, з’явилася ще восени. Думали, що б такого подарувати Святійшому Отцю. А що в Україні ставлять на різдвяний стіл, на покутті, під іконами у хаті? Звісно, дідуха. Отож, Посольство України при Святому Престолі скомунікувало з Національним музеєм народної архітектури та побуту України і попросило виготовити Різдвяного дідуха з солом’яними ангелами. Про це журналістці «ВЗ» розповіла дружина Надзвичайного та Повноважного посла України при Святому Престолі Діана Юраш.

— Замовили дідух ще у жовтні, — каже пані Діана. — Відтоді й почали готуватися до аудієнції з Папою Римським Франциском. Майстрині Національного музею з того збіжжя, яке зібрали на території музею, — ячменю, вівса, проса, пшениці, жита, приступили до виготовлення дідуха. Дякуємо генеральній директорці Музею Оксані Старак-Повякель, яка максимально сприяла і надихала! Коли символ українського Різдва наприкінці листопада був готовий, його доставили у Ватикан. Саме тоді Посольство готувалось до щорічної виставки «100 вертепів у Ватикані», тому разом з дідухом привезли і прекрасний традиційний вертеп з Національного музею, з Миколаївської церкви, а також авторський вертеп «Різдво в Маріуполі», який виготовила схимонахиня Донецького Екзархату Української Греко-Католицької Церкви сестра Теодозія Полотнюк. Тому ми заздалегідь були готові до 17 грудня, Дня народження Папи. Отримали дату від Протоколу Ватикану про участь в загальній аудієнції - 21 грудня 2022 року.

— То ви не могли просто так прийти і привітати?

— Ні, звичайно, все ретельно погоджується, тут немає хаосу. Усе протокольно, чітко. Зізнаюся, такого оригінального символічного подарунка не було ні в кого з присутніх. Для нас, українців, колоски пшениці, жита, збіжжя, є величезною цінністю. Особливо зараз — у часі війни, коли ракетами та снарядами знищується родючий шар ґрунту, а частину землі необхідно розміновувати більше, ніж десять років. Українці не скоро зможуть на цих землях сіяти зерно. Це болюча для нас тема. На мою думку, нічого кращого у цій ситуації Україна не могла б і подарувати. Коли ми спілкувалися з Папою Римським, то ключовими були слова про мир в Україні.

— Вручати дідуха ви запросили і переможницю «Голосу країни» Оксану Муху?

— Так, оскільки ми запрошували пані Оксану на відкриття виставки «100 вертепів у Ватикані», на якій вона вражаюче заспівала українські колядки разом з одним хлопчиком на площі Святого Петра у Ватикані. Оксана не лише тоді заспівала, але й розповіла про вбивство Миколи Леонтовича, автора «Щедрика» перед виконанням легендарної колядки. Ми запросили пані Оксану разом з нами піти на аудієнцію до Папи Римського і заспівати колядку. Нехай це був єдиний куплет, але він прозвучав українською.

— Як відбувалася аудієнція?

— Це загальна аудієнція, у якій бере участь кілька сотень осіб з різних країн світу. Є частина людей, які мають можливість поспілкуватися з Папою безпосередньо. У нас така можливість була. Папа говорив про українських дітей під час цієї аудієнції, особливо подякував полякам, які відчинили свої двері для українських біженців. Також попередньо у своїх проповідях Святійший Отець звернувся до людей з проханням — не святкувати пишно і гучно Різдво, а спрямувати кошти для українців. Спілкування було коротким. Завдяки секретарю Посольства України при Святому Престолі Ірині Скаб, ми мали можливість говорити мовою Папи — італійською. Говорили, вручили дідуха, а Оксана Муха заспівала Папі колядку. Звісно, це був лише один куплет української колядки, але було настільки вражаюче, що сльози наверталися на очі. До речі, ми зняли двохвилинне відео трьома мовами — українською, італійською та англійською, на якому зафіксовано момент збирання дідуха та його вручення.

— Це, справді, дуже почесно…

— Я щаслива, що нам вдалося привітати Папу Франциска з 86-річчям та ще раз привернути увагу до України, а подарунок — наш український дідух, який так прикрашає українське Різдво, має в собі багато символів, молитви і багато прагнень українського народу.

— Як відреагував Святійший Отець, коли почув колядку у виконанні Оксани Мухи?

— Коли співає Оксана, реагують усі. Бо вона співає фантастичним голосом, який торкається душі, і в момент, коли чуєш таку колядку, людину огортають відчуття чогось особливого, глибинного, з’являються сльози на очах. В Оксани є колосальна енергія українства — безпосередньо у її голосі. На такий голос не можна не реагувати.

Схожі новини