Передплата 2024 ВЗ

Вчителька початкових класів врятувала 16 дітей. А сама загинула від куль убивці...

  • 18.12.2012, 00:54
  • 1 505

За даними ЗМІ, Ланц був зразковим учнем, трохи замкнутим, і сповідував субкультуру готів. Газета Daily News пише, що він був неврівноваженим, страждав на синдром Аспергера і являв собою «бомбу сповільненої дії», яка рано чи пізно мала вибухнути.

Синдром АСПЕРГЕРА — легка форма аутизму. Його носії можуть володіти високим інтелектом, але, як правило, мають проблеми у соціальних зв’язках з однолітками, особливо у дитинстві та юності. Сімейство Ланца жило в престижному районі міста Ньютаун. Батько чотири роки тому покинув родину. Він обіймає посаду віце-президента у General Electric. 24-річний брат Адама Раян співпрацює зі слідством, але він заявив, що протягом останніх двох років не спілкувався з Адамом.

Під час бійні Ланц стріляв спеціальними набоями, які призводять якщо не до смерті, то до важких ран і каліцтв. У кожної з жертв нараховано мінімум три кульові поранення, у деяких — до 11. Це підтверджує припущення, що Ланц переходив від однієї дитини до іншої, лише впевнившись, що завдав смертельного поранення. Масакра тривала 10 хв. У першому класі, до якого увійшов Ланц, були вбиті усі 14 учнів. Більшість жертв — діти 6 і 7 років. Серед дорослих Ланц убив шістьох жінок у віці від 27 до 56 років. Серед жертв — директор школи і психолог.

Під час бійні вчителька початкових класів Вікторія Сото захистила дітей від куль убивці. Перш ніж стрілець увірвався до класу, жінка сховала учнів у підсобці, а сама залишилася у класі. Коли Ланц зайшов, Сото сказала, що діти у спортзалі, і кинулася на стрільця, який її убив. У класі Сото вчилися 16 учнів.

Трагедія змусила розплакатися президента США Барака Обаму під час публічного виступу. «Загиблим було від п’яти до десяти років. Я сам батько, і мені важко уявити це. Маємо зробити все, аби покінчити з інцидентами зі стріляниною в школах», — сказав Обама.

Трагедія в Коннектикуті стала другим за кількістю жертв інцидентом у школах в історії США — після аналогічного злочину у Вірджинії в 2007-му, коли загинули 32 особи. У США, де громадянам дозволено мати вогнепальну зброю, часто трапляються перестрілки в школах і університетах. Трагедія з новою силою підняла у США хвилю дискусій про необхідність ухвалення закону, який обмежував би продаж зброї. У неділю за це висловилися одразу кілька членів Конгресу, а на сайті Білого дому була опублікована відповідна петиція.

Схожі новини