Передплата 2024 ВЗ

Коморовський – Януковичу: або Митний союз, або Європейський

Президент Польщі нагадав українському колезі про високі стандарти демократії. У п’ятницю, 21 вересня, відкриттям у Биківні під Києвом Меморіалу полякам і українцям, які напередодні минулої війни загинули від рук НКВС, завершується дводенний візит президента Польщі Броніслава Коморовського.

Це буде четвертий (після Катині, Харкова, Мєдного) офіційний цвинтар за рубежем, де покоїться прах поляків, які стали жертвами сталінських репресій. Окрім кількох тисяч поляків, у Биківні покоїться 130 тисяч українців.У четвер президент України Віктор Янукович сказав, що відкриття Меморіалу загиблим полякам і українцям у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» «є значною подією в контексті встановлення історичної справедливості та вшанування жертв тоталітаризму». Водночас польська преса зазначає, що, відкриваючи цей меморіал, теперішня українська влада хоче зняти із себе підозри, що є проросійською і непатріотичною.

Поїздці двох президентів у Биківню передувала у четвер їхня розмова віч-на-віч, переговори у складі делегацій. Янукович і Коморовський обговорили як питання двосторонньої співпраці (зокрема у галузі торгівлі, енергетики, транспорту, інфраструктури), так і геополітичні. Глава української держави запевнив польського колегу, що не зверне з курсу європейської інтеграції. Водночас зазначив, що його команда шукатиме взаємовигідні економічні контакти на всіх напрямах. Згодом журналісти поцікавилися у польського гостя, чи можлива, на його думку, одночасна співпраця України з Митним союзом і Євросоюзом, на що Коморовський сказав, що паралельно реалізувати такі два сценарії неможливо, що Україні треба зробити вибір.

Під час візиту польського президента було підписано міжурядову угоду, яка стосується Львівщини. Йдеться про відкриття на спільному кордоні автомобільного пункту пропуску «Нижанковичі — Мальховичі», який суттєво розвантажить інші прикордонні пункти.

Користуючись нагодою, президент Польщі попросив Януковича, щоб той дозволив колишньому прем’єру Речі Посполитої Тадеушу Мазовецькому провідати у лікарні Юлію Тимошенко. Янукович погодився. Згодом під час прес-конференції наш президент побажав ув’язненому екс-прем’єру якнайскорішого одужання — аби вона нарешті могла взяти участь у судових процесах, де, за його словами, має бути визначено, «наскільки вона винна і наскільки вона не винна». Це побажання преса сприйняла як іронію. Коли газетярі запитали Януковича про можливість президентського помилування лідера опозиції, він відповів, що говорити про це завчасно, оскільки ще не завершилися усі суди над нею.

Схожі новини