Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Авто задекларую. А в „історії з перепусткою“ помилилась, засвоїла тяжкий урок»

Працівниця Львівської облради Василина Софранюк, яка похвалилася автомобілем Porsche Cayenne, від 11 вересня — у відпустці

Авто марки Porsche Cayenne чиновниця обласної ради записала на батька. Фото з відкритих джерел
Авто марки Porsche Cayenne чиновниця обласної ради записала на батька. Фото з відкритих джерел

Фігурантка скандального відео з червоною перепусткою на площу Ринок, спеціалістка відділу гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської обласної ради Василина Софранюк знову у центрі уваги громадськості. Цього разу через авто марки Porsche Cayenne.

Це вже друга люксова автівка чиновниці облради з часу повномасштабного вторгнення рф, досі їздила на автівці Mercedes-Benz CLA 250 (2015 року випуску). Річна зарплата пані Василини аж ніяк не дозволяє їй такі покупки — чиновниця заробляє 128 тисяч гривень (на місяць — трохи понад десять тисяч гривень). Яким чином спеціалістка обласної ради, яка живе на скромну заплату, придбала елітне авто — залишається загадкою. У декларації за 2023 рік не вказала інших джерел доходу.

Тим часом, у соцмереж Василина Софранюк похвалилася покупкою, а після негативної реакції суспільства написала: «Усім, хто звик хайпувати, можу сказати лише одне. Я нічого злочинного не зробила. І якщо чимось користуюся, то я це задекларую, як це визначено законодавством до 1 квітня 2025 року. Так, в „історії з перепусткою“ я помилилась, але засвоїла тяжкий урок. І сьогодні намагаюсь жити, допомагати…».

Фото з Інстаграм Василини Софранюк
Фото з Інстаграм Василини Софранюк

Як виявилося, Porsche Cayenne — 2014 року випуску, ціна такого авто — мінімум мільйон гривень. Офіційно авто записане на 62-річного батька Василини Івана Федюка. У реєстрі підприємців цієї персони немає…

Окрім чиновницького статусу, Василина Софранюк — помічниця депутата обласної ради Андрія Думи. Андрій — директор ТОВ «Львівське АТП-14 631». У 2015 році був депутатом-мажоритарником Львівської облради від політичної партії «Народний контроль».

Після резонансу з елітним авто пані Василина пішла у відпуску (з 11 вересня). А до неї в журналіста «ВЗ» було чимало запитань…

Нагадаємо, торік в соцмережах опубліковано відео, де тодішній начальник патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко подарував своїй коханій Василині червону перепустку на проїзд по площі Ринок. Чиновниця Львівської облради похвалилася перепусткою в соцмережах і написала, що «любить «повий*буватись». Відео справедливо викликало хвилю обурення. Поведінка обох посадовців була не гідною. Наслідок — Романа Пилипенка звільнено з посади і переведено на роботу в поліцію Івано-Франківська. А Василина після цього двічі була на лікарняному та у відпустці, і обійшлася лише доганою…

Як розповіли на правах анонімності для «ВЗ» близькі знайомі Василини, чиновниця обласної ради так офіційно не одружилася з Романом Пилипенком.

«Василина не повинна ховатися по відпустках, а має пояснити платникам податків Львівщини походження коштів, за які придбала елітне авто, — розповів „ВЗ“ політичний експерт Віктор Гарасимов. — Не може чиновниця за місячну зарплату у 10−11 тисяч гривень, мама сина, придбати таке авто. Якщо це подарунок від коханого, спонсора, тощо — тоді чого соромитися і не пояснити це: і журналістам, і в декларації. У Львівській обласній раді, на жаль, толерують таку поведінку чиновниці, не бачать нічого поганому в тому, що вона ховається від пояснень коштів своєї покупки. Вона посадова особа, зарплату, лікарняні та відпустки якої оплачують платники податків».

Схожі новини