Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чому не копаю всю картоплю відразу? Розтягую задоволення!»

Кажуть, що найкращий відпочинок — зміна виду занять. І мають рацію: ніщо так не розслабляє, не надихає, скажімо, містянина, як фізична робота біля землі. Це може підтвердити і жителька Самбора Наталія Лихва

Наталія Лихва разом із ма- мою Марією та сином-шко- лярем Адріаном збирають на бабусиному городі картоплю. Фото автора
Наталія Лихва разом із ма- мою Марією та сином-шко- лярем Адріаном збирають на бабусиному городі картоплю. Фото автора

Разом зі своєю мамою- пенсіонеркою Марією, сином-школярем Адріаном вони приїхали у бабусине село на Тернопільщині - щоб допо­могти зібрати картоплю.

А заодно — надихатися паучим лісовим повітрям, помилуватися «карпатськими» пейзажами, підкріпитися натуральними вітамінами, а ще у су­сідньому місті подивитися на ці­каві історичні пам’ятки. Правду кажучи, трохи «нагорбатілися», від праці боліли руки і спини. Але й позитивних вражень на­бралися гості чимало!

Таку ж насолоду отримали і їхні сусіди — продавець Наталя Когут та її чоловік — газовик Михайло. Тільки-но прийдуть кожен зі своєї основної роботи — мерщій у машину і в село. Там теж до чого є рук докласти: крім бульби, молода сім'я вирошує мали­ну, перець, квасолю, моркву, буря­ки, огірки, часник, цибулю, гарбузи. Додаткова робоча вахта для цього подружжя це не якась тяжка повинність, яку треба відробляти, не «ка­торга», як каже дехто з лінтюхів, а приємність. Переконався у цьому на власні очі.

Дивлюся: Наталія і Михайло копа­ють картоплю. Роблять це неквапом, акуратно, при цьому перекидаються жартами. Але, на мій подив, копання трьох останніх рядків чомусь відкла­ли на наступний день, хоча цілком могли би дати їм раду відразу, за якусь годинку. Як виявилося, вирі­шили перенести копання не тому, що ґрунт через спекотне літо став кам’янистим. Причина була іншою:

«Чому не копаю всю картоплю відразу?» — запитанням на наше за­питання реагує господар. І тут же від­повідає: «Розтягую задоволення!».

І в цих словах немає жодного лу­кавства. Будь-хто зі сторонніх, гля­нувши на те, як пораються на своєму городі ці «міські» люди, скажуть вам, що роблять вони це легко, невиму­шено, без нервів. Я навіть сказав би — з любов’ю! Насолоджуються ре­зультатами своєї праці. Бульба і все решта вродили у них нівроку!

Половина вересня — це другі жни­ва, пік сільськогосподарських робіт восени. Як тільки селяни закладуть на зберігання картоплю, тут же об­ривають достиглу квасолю, смика­ють за гичку буряки, копають моркву, збирають кукурудзу, гарбузи. Готу­ють ґрунт під посів озимини. Багато приємних клопотів і у саду. Цього се­зону щедро вродили яблука — дехто з моїх знайомих непогано заробляє на них. Збирає і здає на переробку плоди не тільки у себе вдома, а й у придорожніх смугах. За тиждень за цей товар можна виручити до 10 ти­сяч гривень!

Багато яблук і груш продають і сушать сільські люди для себе — на зимовий узвар. Треба ще обірвати рясні сливи, кизил. Частина цього урожаю піде на повидло, компоти, вино, а частину продадуть. На все є попит.

З дня на день гуртові заготівель­ники чекають, що їм почнуть прино­сити обліпиху. Багато хто зі сільських галичан «диверсифікує» свої заробіт­ки: навесні торгує полуницею, влітку — малиною, грибами, а восени, крім яблук, пропонує обліпиху. Садять її цілими плантаціями. Не обов’язково обривати ягоди і при цьому колоти руки — заготівельні фірми прийма­ють жовтенькі плоди разом із гіллям. Зберігають їх у великих морозильни­ках. Готові приїхати по продукцію до селян прямо додому.

Ось-ось настане пора збирати осінні лісові ягоди — шипшину, терен, глід. Вони підуть на ліки і на вино…

Ці люди невтомно, натхненно пра­цюють на землі. Їхні підвали і комірки заповнені дарами природи вщерть, мають що запропонувати іншим. Хо­чуть лише одного: щоб над їхніми по­лями раз і назавжди перестали літа­ти ворожі ракети…

Схожі новини