Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Антиколоніальні процеси, висвітлення воєнних злочинів — теми, які зачіпатимемо на Lviv BookForum»

З 3 по 6 жовтня у місті Лева відбудеться 31-й Lviv BookForum, медіапартнером якого є «Високий Замок»

Фото з архіву "ВЗ"
Фото з архіву "ВЗ"

Є події, на які очікуєш цілий рік. Особливо на них чекають ті, хто любить і вміє писати. Бо на книжковому фестивалі Lviv BookForum можна не лише похвалитися новинками у своїй творчості, а й зустрітися з колегами — видавцями і письменниками, а також з читачами, які скучили за цікавою літературою. 31-й Lviv BookForum відбудеться з 3 по 6 жовтня у місті Лева. А хто не зможе особисто взяти участь у книжковому фестивалі, матимуть змогу «побувати» на ньому онлайн, оскільки Lviv BookForum транслюватимуть англійською, іспанською та українською мовами на увесь світ! Таку послугу забезпечить диджитал-партнер фестивалю HAY Festival (Сполучене Королівство).

За словами програмної директорки BookForum Софії Челяк, у фестивалі візьмуть участь учасники з 18 країн світу — Болгарії, Бразилії, Великої Британії, Ізраїлю, Індії, Ірландії, Канади, Мексики, Нігерії, Нідерландів, Німеччини, Нової Зеландії, Польщі, Сербії, США, Фінляндії, Хорватії і, звісно ж, найбільше представників буде з України. А фокусною темою фестивалю є «Сила спільнодії».

У час війни проводити такі масштабні події, як Форум видавців, не так просто. Чи не було думки цьогоріч пропустити проведення заходу?

— Мабуть, це така світла впертість — бажання зберігати і максимально продовжувати традиції, — сказала журналістці «ВЗ» Софія Челяк. — Ми це робимо в усіх сферах нашого життя, щоб наша країна, попри війну, функціонувала. Ми бачимо інтерес до української культури. Розуміємо, якщо ми не будемо цього робити, а у людей є запит на культуру, цим може скористатися наш ворог. Я не кажу лише у контексті BookForum, кажу про культуру у широкому сенсі цього слова. Завдяки культурі можемо оберігати людяність, яка є у нас. На форумі спікери з усього світу засвідчуватимуть підтримку України та розповідатимуть про війну росії проти України. Антиколоніальні процеси, висвітлення воєнних злочинів, — це ті теми, які зачіпатимемо в цьому році.

— Яких цікавинок очікувати цьогоріч гостям форуму?

— Ми запланували провести 180 подій, 30 з яких відбуватиметься у гібридному форматі українською та англійською мовами з трансляцією по усьому світу завдяки нашим партнерам HAY Festival. Ми з цими партнерами працюємо вже третій рік поспіль, тож тішимося, що українські голови є почутими. Ще для нас є великою радістю, що лауреат Букерівської премії Салман Рушді погодився виступити для нашого фестивалю. На жаль, ця зустріч відбудеться онлайн через безпекові ризики, адже досі його життю загрожує небезпека.

Окрім того, за словами Софії Челяк, у дні фестивалю відбудеться багато перформансів. Зокрема, усі з нетерпінням чекають на «Ніч поезії», а саме на проєкт «Сковороденс», коли буде представлено прочитання Сковороди під електронну музику. Не менш цікавими будуть презентації Люко Дашвар, Василя Шкляра, Дари Корній, Мар’яни Савки, Юлі Музиковської… А для діток різних вікових категорій організатори запланували 25 заходів.

Цьогоріч вперше за історію проведення форуму не буде книжкового ярмарку, який ми звикли відвідувати щороку. На локаціях, де відбуватимуться заходи, можна буде придбати книги з автографом тих авторів, які проводять презентацію і якими захоплюються читачі.

Схожі новини