Передплата 2024 ВЗ

«Тепер можна ви… буватися на своєму „Мерсі“ по площі Ринок»

Героїня скандального відео з керівником патрульної поліції Львівщини — у двотижневій відпустці

Роман Пилипенко та Василина Софранюк (Федюк). Скріншот з відео
Роман Пилипенко та Василина Софранюк (Федюк). Скріншот з відео

Скандальне відео за участі 39-річного керівника Патрульної поліції у Львівській області Романа Пилипенка «підірвало» соцмережі. У своєму службовому кабінеті очільник Патрульної поліції дарує своїй дівчині Василині Софранюк (Федюк) перепустку на проїзд автомобілем у пішохідну зону на площі Ринок у Львові.

Дівчина дуже радісно від­реагувала на такий «ори­гінальний» подарунок, від­повівши, що «можна тепер ви… буватися на своєму „Мерсі“ по площі Ринок». Навіть притан­цьовувала від радості…

Знімав скандальне відео офіцер патрульної поліції, а не якась подружка «головної ге­роїні»… Зафіксований момент щаслива дівчина оприлюдни­ла на своїй сторінці в Instagram (щоправда, сьогодні її профіль закритий). Львів'яни обурюва­лися такою поведінкою очіль­ника патрульної поліції. Він, до речі, на цьому відео мовчав, лише усміхався. А дівчина після того, як вийняла з коробки червоного кольору перепустку, ки­нулася його цілувати…

Реакція департаменту па­трульної поліції України на скан­дальне відео не забарилася. Ро­мана Пилипенка відсторонили від роботи та призначили служ­бове розслідування.

Згодом з’ясувалося, Ро­ман Пилипенко зробив сюрприз 30-річній Василині Софранюк, яка мешкає у Жовкві, але ось уже два роки працює у Львові голо­вним спеціалістом відділу гума­нітарної політики та міжнарод­ного співробітництва в апараті Львівської обласної ради. Також вона є помічницею депутата Львівської обласної ради Андрія Думи. Має дитину шкільного віку.

Як дізналася журналістка «ВЗ» з поінформованих дже­рел у Львівській обласній раді, з 19 січня Василина Софранюк перебуває у двотижневій від­пустці. Її мобільний телефон вимкнений… А керівництво об­ласної ради побаченим відео, м’яко кажучи, шоковане. Проте жодних рішень там не прийма­тимуть, допоки особисто не по­спілкуються з працівницею.

Я поцікавилася у ЛОР, скільки зараз заробляє працівник рівня «головного спеціаліста»? Адже жін­ка зізналась, що їздить на «Мерсе­десі». Машина 2015 року, з «дзер­кальними» номерами. Середня ринкова вартість такого автомо­біля — 20 тисяч доларів. «Зарплата в облраді головного спеціаліста „в районі“ 15 тисяч грн», — відповіла моя співрозмовниця.

Важливий момент: проїзд транспортним засобом цен­тром Львова у неділю та свят­кові дні заборонений, а проїзд площею Ринок — завжди забо­ронений. Керівниця ЛКП «Ра­туша-сервіс», яке займаєть­ся видачею перепусток на заїзд у пішохідну частину міс­та, Ірина Тихоліз, заявила, що Львівська міськрада не вида­вала перепустки Василині Со­франюк. А перепустки такого зразка (червоні), як їй подару­вав Роман Пилипенко, втратили чинність ще два роки тому. Для мешканців зараз діють блакитні перепустки, для бізнесу — жовті, а для службових машин — корич­неві. Чи міг очільник патрульної поліції про це не знати?..

Роман Пилипенко, який ро­дом з Донеччини, очолює па­трульну поліцію Львівщини по­над п’ять років — з червня 2017 року. Тоді я записувала інтерв'ю у його службовому кабінеті, де на видному місці стояв пор­трет Степана Бандери. На скан­дальному відео з перепусткою цей портрет добре видно… Пи­липенко тоді казав, що у Льво­ві винаймає кімнату в гуртожит­ку і працює без вихідних.

«Нові люди, які прийдуть у патрульну поліцію, зможуть „свіжим“ оком придивитись до території, яку треба патрулювати. Очікуємо від нового набору, що нам стане легше працювати», — казав тоді Пилипенко. А на початку лютого 2022 року патрульні скаржилися журналістам, що отримують не­достатню зарплату за свою ро­боту. Тоді ЗМІ писали, що одно­го патрульного, який публічно про це розповідав в телеефірі, постійно відправляли «на буду» (на охорону адміністративної будівлі). Це було свого роду по­карання за «довгий язик»… Тоді Роман Пилипенко стверджував, що жодного тиску з боку керів­ництва на працівників, які гово­рять про проблеми, немає.

Останнім часом Роман Пили­пенко особисто не спілкувався з журналістами. Коментарі пере­важно давала пресслужба (це з мого досвіду). Нинішнього скан­далу з перепусткою пресслужба не коментує.

Схожі новини