Передплата 2024 «Добра кухня»

Виростив баклажан вагою майже 2,5 кг

Житель села Малий Кобелячок Полтав­ського району Анатолій Пісковий вирощує на своїй ділянці карто­плю, перець, кавуни та іншу городину

Баклажан Анатолія Піскового трохи не дотягнув до рекорду. Фото з архіву Анатолія Піскового.
Баклажан Анатолія Піскового трохи не дотягнув до рекорду. Фото з архіву Анатолія Піскового.

Особливу увагу приділяє він бакла­жанам. Нинішнього сезону отримав плід ва­гою майже 2,5 кілограма. Причому без жодних мі­неральних добрив!

Виручив метод ще­плення (коли корінь від однієї рослини, а верхівка — з іншої). Чоловік при­живлював стебельця на три міжвидові гібриди то­матів і пасльон страшний. Придбати насіння таких підщеп в Україні досить складно, тому їх дово­диться привозити навіть із-за кордону.

«Монстр» — так назвав свого красеня Анатолій Петрович. Велетенський овоч виявився розміром з трилітрову банку. Він тро­хи не дотягнув до світо­вого рекордсмена з аме­риканського штату Айова, маса якого сягнула 3 кіло­грамів 770 г.

Зауважимо, що гос­подар має цілу колекцію баклажанів — близько 20 видів. Є серед них довгі і круглі, фіолетові й білі… Вирощує такі плоди не лише для споживання, а й експериментів.

Ентузіст зізнається, що це не перший його рекорд. Землеробством зацікавився змалку (на­вчався від батька). У 10-річному віці виростив помідор вагою 1 кг. Те­пер досвід уже переймає його син.

Надалі пан Анатолій планує плекати й інші гі­бридні овочі та ягоди. Зокрема, наступного року хоче отримати гі­гантський гарбуз (300 кілограмів), і кавун (80−90 кілограмів). Хоча то непросто, але спробує, адже відповідні навички вже має.

«На Полтавщині уні­кальні ґрунти, тому можна розвивати органічне ви­робництво. Не індустрі­альне, де через кожні три дні вноситься певна кіль­кість добрив, а завдя­ки природній родючості одержувати високі врожаї якісної продукції», — каже герой нашої розповіді.

Схожі новини