Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Євро Румунія, тепер Албанія… Деградація «синьо-жовтих» триває

Футбольній збірній України потрібний кваліфікований тренер-іноземець. Але в Сергія Реброва контракт, і звільняти його УАФ не буде…

Рятівником збірної України міг стати Віктор Циганков (номер 15). Але свій гольовий момент півзахисник іспанської "Жирони" не використав... Фото УАФ.
Рятівником збірної України міг стати Віктор Циганков (номер 15). Але свій гольовий момент півзахисник іспанської "Жирони" не використав... Фото УАФ.

Говорили-балакали, зіграли та й заплакали… Перед стартовим матчем у футбольній Лізі Націй у таборі збірної України згадували стартовий матч на Євро-2024. Мовляв, тоді не змогли «увімкнутися» в гру з перших хвилин, можливо, трохи недооцінили румунів, — але в матчі проти албанців такого точно не буде… І що ми побачили? Фактично, те саме. Знову фаворити «на папері», і знову немає гри, і знову прикра поразка. Раніше з Албанією грали шість разів — п’ять перемог і нічия. Дожилися…

Утім, головний тренер збірної України Сергій Ребров каже, річ у тім, що його підопічні «грали проти сильної команди»… Я би сказав, добре організованої і дисциплінованої, не більше. Але, на жаль, цього виявилося цілком достатньо, щоб перемогти нинішню збірну України.

Заради об'єктивності треба визнати, що більшість футболістів, яких Ребров викликав на збір перед матчами з Албанією і Чехією, прибули до стану збірної у далеко не оптимальному стані. У Довбика й Мудрика травми, Циганков іще не встиг набрати форму після хвороби, Зінченко випадає з «основи» свого «Арсеналу», Малиновський зараз узагалі не на рівні гравця збірної. Миколенко — бліда тінь себе торішнього…

Гравці «Динамо» й «Шахтаря» також «розібрані». Перші форсували набір форми, бо мусили грати у кваліфікації Ліги Чемпіонів. Схоже, очікувана після такого форсування функціональна «яма» почалася у динамівців якраз зараз, під час поєдинків у Лізі Націй… А у «гірників» набір форми ще триває, бо ж у Лізі Чемпіонів «Шахтар» стартує тільки наприкінці вересня. Згадайте, як погано стартували «шахтарі» у чемпіонаті УПЛ — у чотирьох матчах дві поразки… (Може, для когось це буде відкриттям, але власники наших так званих ґрандів, «Динамо» й «Шахтаря», утримують ці команди виключно заради їхньої участі у єврокубкових турнірах, — адже там можна заробити пристойні гроші).

Наставник Албанії тактично переграв тренерський штаб України

Але чи виправдовує поганий стан гравців збірної України поразку від збірної Албанії? Аж ніяк. Зрештою, Ребров знав, у якій вони формі, і все ж зробив ставку саме на цих виконавців. Як показала гра, ця ставка була помилковою: класом і «зірковістю» українці албанців не налякали, ба більше, наставник «чорних орлів» тактично переграв тренерський штаб «синьо-жовтих».

Знаючи про проблеми збірної України в позиційних атаках, албанці віддали нашим м’яч, а самі розраховували на контргру. Показова ситуація перед першим голом у ворота збірної України: коли Конопля відкрив рахунок, «синьо-жовті» почали вальяжно й самовпевнено (ми ж великі зірки, ще й виграємо!) катати «круглого» у середині поля. Але до Іспанії нашим далеко. Помилка, гравець суперників перехопив м’яч на половині поля України, трохи пройшов уперед і завдав небезпечного удару по воротах Трубіна. Наш голкіпер у стрибку перевів м’яч на кутовий, після якого — хаос у штрафному майданчику, і албанці рахунок зрівняли… Це просто якийсь дитячий садок!

Як на мене, попри всі розмови про неприпустимість недооцінки Албанії («як із Румунією точно не буде»), ця недооцінка все-таки була. А це вже пряма відповідальність тренерського штабу збірної України.

Запам’яталися замислені, м’яко кажучи, обличчя Зінченка й Малиновського перед їхніми виходами на заміну, коли Ребров і його помічник ставили їм завдання. Було очевидно, що ті завдання наших гравців дуже дивують, що вони їм абсолютно не зрозумілі… Не знаю, про що саме йшлося, і хто насправді мав рацію. Але за такої ситуації не дивно, що футболісти, які вийшли на заміну, «розчинилися» на полі, а відтак заміни, які зробив Ребров (як на мене, надто пізно), жодного перелому в грі не спричинили.

А тепер виїзний матч проти «пораненого звіра»…

Що нас очікує далі? Виїзний матч проти «пораненого звіра» (як відомо, небезпечнішого вдвічі) — збірної Чехії, яку в Тбілісі сенсаційно розгромила збірна Грузії. Важко щось прогнозувати… Чехи, без сумніву, прагнуть реабілітуватися перед власними вболівальниками, напевно, підуть уперед. Можливо, «синьо-жовтим» удасться зіграти на їхніх улюблених контратаках, які розганятиме Мудрик (футболіст «Челсі» начебто повинен відновитися до протистояння з Чехією).

Так чи інакше, «синьо-жовтих» улаштує тільки перемога. Якщо матч Албанія — Грузія завершиться не внічию, то одна з цих збірних набере шість очок. Тож «синьо-жовтим» втрачати очки в матчі проти Чехії не можна. Ліга Націй — турнір швидкоплинний, лише шість матчів. Наздогнати лідера групи, який матиме шість очок, буде важко. Якщо взагалі можливо…

Футбол. Ліга Націй УЄФА

Ліга В, Група 1

УКРАЇНА — Албанія 1:2
Грузія — Чехія 4:1

І В Н П М О

1. Грузія 1 1 0 0 4−1 3
2. Албанія 1 1 0 0 2−1 3
3. УКРАЇНА 1 0 0 1 1−2 0
4. Чехія 1 0 0 1 1−4 0

10 вересня: Албанія — Грузія, Чехія — УКРАЇНА (початок матчів — 21.45).

Схожі новини