Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Спікер Стефанчук, його „гопкомпанія“ і колишня „опзж“ спробують щось скомбінувати…»

В опозиції побоюються, що розгляд законопроєкту про заборону російської церкви в Україні знову заблокують

Демарш представників парламентської опозиції, яка вимагає заборонити російську церкву в Україні. Фото із соцмереж
Демарш представників парламентської опозиції, яка вимагає заборонити російську церкву в Україні. Фото із соцмереж

На найближчому пленарному засіданні Верховної Ради, яке, орієнтовно, відбудеться 20−22 серпня, народні депутати з великою ймовірністю підтримають у другому читанні законопроєкт № 8371, який унеможливить діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких розташований за межами України, — в державі, що здійснює проти нас збройну агресію. Про готовність парламентаріїв схвалити цей документ повідомив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

За його словами, представники біль­шості готові дати за цей законопроєкт щонай­менше 150 голосів, а вкупі з голосами інших фракцій він набере не менш ніж 240−250 «за».

Згаданий законопроєкт пла­нували внести на розгляд у се­сійну залу ще у липні, але тоді, сказав Потураєв, на погоджу­вальній раді відмовилися його розглядати, побоюючись, що необхідної кількості голосів не набереться. Така нерішучість спровокувала демарш пред­ставників «Європейської Солі­дарності» та інших представ­ників опозиції - 23 липня вони заблокували трибуну з вимогою негайно поставити цей законо­проєкт на голосування. У від­повідь на це спікер Руслан Сте­фанчук закрив весняну сесію ВР. І пояснив, що резонансний законопроєкт протягом кількох тижнів доопрацьовуватимуть у комітетах…

Про необхідність ухвален­ня законопроєкту № 8371 зая­вив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. «…Держава й суспільство зобов’язані захисти­ти себе на духовному фронті від агресії „русского міра“. Закон, про необхідність якого говорять уже кілька років, життєво необ­хідний. Це як закон про заборо­ну рабства. Це як закон про за­борону домашнього насильства. Цей закон — єдиний спосіб за­хистити свободу віросповідання для тих, хто не може й не хоче її захищати, віддавшись у добро­вільне служіння москві, — заявив глава ПЦУ. — У нас заборонено російські банки й медіа, партії та інші структури. На цьому фронті не має залишатися без захисту одна з найбільш важливих і враз­ливих ділянок… Заборона росій­ським релігійним центрам мати владу над українськими релігій­ними спільнотами жодним чи­ном не зачіпає свободу віри, а навпаки — захищає її від кремлів­ської тиранії».

За словами глави ПЦУ, такий закон мав би бути демократич­ним, передбачати аналіз, су­дову процедуру, можливість оскарження, мати на меті не ка­рати, а захищати. «Чи пропоно­ваний законопроєкт відповідає такому баченню? — запитує Епі­фаній і відповідає: — Загалом, так. Довкола деталей тривають суперечки. Але наша позиція — краще мати недосконалий за­кон, який надалі можна поліп­шити, ніж не мати ніякого… Це питання не просто назріло, а давно перезріло. Треба зроби­ти все можливе, щоби пролом в обороні, через який „русскій мір“ ллє отруту в душі українців, був нарешті закритий».

Коментар для «ВЗ»

Народний депутат Софія ФЕДИНА («Європейська Солідарність»)

Нам обіцяли, що пле­нарне засідання проведуть ближче до Дня Незалежнос­ті. І «релігійне» питання мало би стояти першим у поряд­ку денному. Але я вважаю, що нас надурять. Я пра­цюю у тому ж комітеті, що і Потураєв, і можу запевни­ти: наш варіант законопро­єкту повністю готовий. Де­путатських голосів, думаю, назбирається. Але спікер Стефанчук, його «гопкомпа­нія» і колишня «опзж» нама­гатимуться щось скомбіну­вати. Тому маю сумніви, що цей законопроєкт внесуть на розгляд. Уже більш ніж пів року нас годують обіцянка­ми, що він стоятиме у поряд­ку денному — насправді вони шукають можливості, щоб повністю заблокувати цей документ, не вносити його до зали…

Схожі новини