Передплата 2024 ВЗ

Рятуймося від алергії

У кожного алергіка — «свій» подразник. Хтось важко переносить період цвітіння трав, хтось мучиться через сезонний ринокон’юнктивіт від алергії на тополиний пух. А для когось небезпечним алергеном може стати солодкий персик чи навіть червонобоке яблучко з власного саду

Будь-яка алергія — це підвищена імунна реакція організму, яка й стає причиною алергічних захворювань. Вони вражають не тільки шкіру, а й будь- які інші органи. «Зовнішні основні ознаки алергії легко сплутати зі симптомами за­студи: закладеність носа, тривале чхання, сльозоточивість і свербіж в очах, — розпо­відає лікар-алерго­лог, доктор медич­них наук, професор кафедри клінічної, лабораторної іму­нології та алерго­логії НМАПО імені П. Л. Шупика Юрій Бісюк. — Зазвичай прояви за­студи минають через 10−14 днів. Натомість симптоми алергії можуть тривати навіть три-чотири тижні. За вірусних або бакте­ріальних захворювань температура зазви­чай перевищує 37,5 градуса, натомість за алергії її показники рідко перевищують 37. Потрапляючи на шкіру, пилок часто призво­дять до виникнення шкірних проявів алергії у всьому їх розмаїтті:

  • тривалий нежить, свербіж у носі і на­пади чхання;
  • свербіж повік, сльозотеча;
  • почервоніння очей;
  • шкірні висипання типу кропивниці;
  • набряки.

Бронхіальна астма, викликана алергією, часто проявляється у вигляді задишки, від­чуття стискання у грудній клітці та кашлем. Якщо у вас з’явився хоча б один зі згада­них симптомів, і він триває понад два тиж­ні, слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря, який скерує до профіль­ного фахівця. Сучасних методів діагности­ки алергії безліч. Найчастіше застосовують проведення шкірних плік-тестів. Результат плік-тесту отримують за 15 хв. Тест можна робити на руці або спині.

Протипоказаннями для проведення тес­тів є захворювання в період загострення, наприклад, алергічна астма; прийом анти­гістамінних препаратів. Для об'єктивних результатів потрібно перестати приймати препарати на 7−10 днів; гормони — перерва прийому 2 тижні", — стверджує професор.

Серед алергенів, від яких найчастіше страждають українці, Юрій Бісюк виокре­мив такі:

  • пилок рослин (бур'янні: амброзія, по­лин);
  • цвітіння дерев (береза, липа);
  • лугові трави.

На першому місці - горіхи, молоко, яйця. Серед овочів — диня. Фрукти: пер­сик, яблуко. Полуниця, незважаючи на по­ширену думку, не такий поширений алер­ген, — небезпечна лише для 1−2% осіб. Чимало людей мають алергію на мед.

На жаль, більшість алергічних захво­рювань є хронічними, з періодами заго­стрень та ремісій. Саме тому профілакти­ка загострень є одним із головних завдань терапії. «Є категорія алергічних захворю­вань — анафілаксія, — які можуть призвес­ти до анафілактичного шоку, що може спровокувати зупинку серця, — застерігає професор Бісюк. — У такому випадку пер­ша і єдина допомога, яка може врятувати життя, — це адреналін. Тому пацієнти, які хоча б раз у своєму житті переносили ана­філактичний шок, повинні завжди носити зі собою автоінжектори з адреналіном. Ознаками анафілактичного шоку можуть бути: бліда шкіра, втрата свідомості че­рез низький тиск, підвищена пітливість та кропивниця (пухирці на поверхні шкіри). Саме кропивниця є першим дзвіночком, який свідчить, що в організмі відбувається якась алергічна реакція.

Щоб полегшити стан алергіка, необ­хідно максимально обмежити контакт з алергеном, а ще — дотримуватися гіпоалергенної дієти, яку медики рекомен­дують за всіх видів алергії, незалежно від походження.

«Якщо ваша алергія викликана пев­ними продуктами харчування, то саме їх необхідно виключити з раціону, — реко­мендує професор Юрій Бісюк. — Склад­ніше, коли алергія, наприклад, на пилок рослин — амброзію, полин і соняшник. Із ними може бути перехрест на бага­то харчових продуктів, зокрема яблука, персики, кавун, ківі, горіхи. Перехрест спровокований тим, що навіть коли се­зон цвітіння амброзії закінчується, зали­шається велика концентрація алергенів у повітрі, які провокують появу специфіч­них імуноглобулінів в організмі хворого та призводять до реакції на продукти харчування».

В алергології існує поняття «гіпоалер­генний побут», тобто максимальне при­пинення контакту з потенційними алерге­нами. Захистіть ваш будинок від факторів ризику. Не заводьте домашніх тварин. Ко­ристуйтеся гіпоалергенними матрацами, подушками та ковдрами. Ідеальна погода для перевітрювання помешкання — дощ. Віконну сітку необхідно регулярно мити, особливо під час цвітіння тополі, коли у повітрі літають пухові «хмари».

Медикаментозна терапія алергії пе­редбачає, насамперед, використання антигістамінних препаратів нового по­коління, які не викликають сонливості, звикання. Призначати їх повинен тільки лікар. Діють 24 години і є доволі ефек­тивними.

Запам’ятайте!

Появу алергії можуть спричинити риба, горіхи, яйця, м’ясо курки, мед, гриби, цитрусові (крім грейпфрута), шо­колад, коров’яче молоко (у дітей першо­го року життя).

Ягоди: полуниця, малина, суниця, ожина.

Алергенними є кава, какао, хурма, гранати, ананас, горох, боби, томати, морква, буряк, дріжджі, гірчиця, хрін, приправи.

Гіпоалергенними вважаються зелені яблука, біла черешня, біла смородина, аґрус, кабачки, патисони, ріпа, м’ясо кролика, індички, ячмінь, пшоно.