Рятуймося від алергії
У кожного алергіка — «свій» подразник. Хтось важко переносить період цвітіння трав, хтось мучиться через сезонний ринокон’юнктивіт від алергії на тополиний пух. А для когось небезпечним алергеном може стати солодкий персик чи навіть червонобоке яблучко з власного саду
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515721/alerhiia.jpg)
Будь-яка алергія — це підвищена імунна реакція організму, яка й стає причиною алергічних захворювань. Вони вражають не тільки шкіру, а й будь- які інші органи. «Зовнішні основні ознаки алергії легко сплутати зі симптомами застуди: закладеність носа, тривале чхання, сльозоточивість і свербіж в очах, — розповідає лікар-алерголог, доктор медичних наук, професор кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології НМАПО імені П. Л. Шупика Юрій Бісюк. — Зазвичай прояви застуди минають через 10−14 днів. Натомість симптоми алергії можуть тривати навіть три-чотири тижні. За вірусних або бактеріальних захворювань температура зазвичай перевищує 37,5 градуса, натомість за алергії її показники рідко перевищують 37. Потрапляючи на шкіру, пилок часто призводять до виникнення шкірних проявів алергії у всьому їх розмаїтті:
- тривалий нежить, свербіж у носі і напади чхання;
- свербіж повік, сльозотеча;
- почервоніння очей;
- шкірні висипання типу кропивниці;
- набряки.
Бронхіальна астма, викликана алергією, часто проявляється у вигляді задишки, відчуття стискання у грудній клітці та кашлем. Якщо у вас з’явився хоча б один зі згаданих симптомів, і він триває понад два тижні, слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря, який скерує до профільного фахівця. Сучасних методів діагностики алергії безліч. Найчастіше застосовують проведення шкірних плік-тестів. Результат плік-тесту отримують за 15 хв. Тест можна робити на руці або спині.
Протипоказаннями для проведення тестів є захворювання в період загострення, наприклад, алергічна астма; прийом антигістамінних препаратів. Для об'єктивних результатів потрібно перестати приймати препарати на 7−10 днів; гормони — перерва прийому 2 тижні", — стверджує професор.
Серед алергенів, від яких найчастіше страждають українці, Юрій Бісюк виокремив такі:
- пилок рослин (бур'янні: амброзія, полин);
- цвітіння дерев (береза, липа);
- лугові трави.
На першому місці - горіхи, молоко, яйця. Серед овочів — диня. Фрукти: персик, яблуко. Полуниця, незважаючи на поширену думку, не такий поширений алерген, — небезпечна лише для 1−2% осіб. Чимало людей мають алергію на мед.
На жаль, більшість алергічних захворювань є хронічними, з періодами загострень та ремісій. Саме тому профілактика загострень є одним із головних завдань терапії. «Є категорія алергічних захворювань — анафілаксія, — які можуть призвести до анафілактичного шоку, що може спровокувати зупинку серця, — застерігає професор Бісюк. — У такому випадку перша і єдина допомога, яка може врятувати життя, — це адреналін. Тому пацієнти, які хоча б раз у своєму житті переносили анафілактичний шок, повинні завжди носити зі собою автоінжектори з адреналіном. Ознаками анафілактичного шоку можуть бути: бліда шкіра, втрата свідомості через низький тиск, підвищена пітливість та кропивниця (пухирці на поверхні шкіри). Саме кропивниця є першим дзвіночком, який свідчить, що в організмі відбувається якась алергічна реакція.
Щоб полегшити стан алергіка, необхідно максимально обмежити контакт з алергеном, а ще — дотримуватися гіпоалергенної дієти, яку медики рекомендують за всіх видів алергії, незалежно від походження.
«Якщо ваша алергія викликана певними продуктами харчування, то саме їх необхідно виключити з раціону, — рекомендує професор Юрій Бісюк. — Складніше, коли алергія, наприклад, на пилок рослин — амброзію, полин і соняшник. Із ними може бути перехрест на багато харчових продуктів, зокрема яблука, персики, кавун, ківі, горіхи. Перехрест спровокований тим, що навіть коли сезон цвітіння амброзії закінчується, залишається велика концентрація алергенів у повітрі, які провокують появу специфічних імуноглобулінів в організмі хворого та призводять до реакції на продукти харчування».
В алергології існує поняття «гіпоалергенний побут», тобто максимальне припинення контакту з потенційними алергенами. Захистіть ваш будинок від факторів ризику. Не заводьте домашніх тварин. Користуйтеся гіпоалергенними матрацами, подушками та ковдрами. Ідеальна погода для перевітрювання помешкання — дощ. Віконну сітку необхідно регулярно мити, особливо під час цвітіння тополі, коли у повітрі літають пухові «хмари».
Медикаментозна терапія алергії передбачає, насамперед, використання антигістамінних препаратів нового покоління, які не викликають сонливості, звикання. Призначати їх повинен тільки лікар. Діють 24 години і є доволі ефективними.
Запам’ятайте!
Появу алергії можуть спричинити риба, горіхи, яйця, м’ясо курки, мед, гриби, цитрусові (крім грейпфрута), шоколад, коров’яче молоко (у дітей першого року життя).
Ягоди: полуниця, малина, суниця, ожина.
Алергенними є кава, какао, хурма, гранати, ананас, горох, боби, томати, морква, буряк, дріжджі, гірчиця, хрін, приправи.
Гіпоалергенними вважаються зелені яблука, біла черешня, біла смородина, аґрус, кабачки, патисони, ріпа, м’ясо кролика, індички, ячмінь, пшоно.