Передплата 2024 ВЗ

Чвертьфінали Євро-2024: шість «топів» і дві «вискочки»

Досі найбільш змістовну гру на Євро демонстрували збірні Іспанії, Нідерландів і Німеччини. Хтось із них і стане чемпіоном?

Радість фанатів збірної Нідерландів після перемоги над румунами не мала меж: і результат у "помаранчевих" є, і красивий футбол показали. Фото uefa.com.
Радість фанатів збірної Нідерландів після перемоги над румунами не мала меж: і результат у "помаранчевих" є, і красивий футбол показали. Фото uefa.com.

Як і зазвичай на футбольному Євро (принаймні, відколи у фінальному турнірі чемпіонату Європи стали грати 24 команди), до елітного клубу чвертьфіналістів пробралися «вискочки». На Євро-2020 у цій ролі в ¼ фіналу була збірна України, а на Євро-2024 — збірні Туреччини й Швейцарії. Обидві в одній половині «сітки», тож її називають слабшою. І справді, «вивіски» поєдинків Іспанія-Німеччина й Португалія-Франція виглядають привабливіше, ніж Англія-Швейцарія і Нідерланди-Туреччина… Так чи інакше, спрогнозувати майбутнього чемпіона — марна справа, головного фаворита немає. Найстабільнішою до чвертьфіналів була Іспанія, найпотужнішою — Німеччина, а найкрасивішу гру показали Нідерланди (у матчі з Румунією). Хтось із них і мав би виграти Євро. Але букмекери віддають перевагу Англії…

Швейцарія своє місце у чвертьфіналі виборола сама. Після нерівної гри у групі (зокрема, нічия з «ніякою» Шотландією) швейцарці в 1/8 фіналу впевнено обіграли збірну з «великої п’ятірки» — Італію. А от Туреччина, за всієї поваги до цієї симпатичної збірної, до ¼ фіналу потрапила значною мірою завдяки Фортуні. У своїй Групі F турки фінішували другими, тож у 1/8 фіналу грали з переможцем Групи С. А ним стала не топ-команда, Франція чи Нідерланди, а міцний середняк Австрія. Так, турки молодці, австрійців у запеклій боротьбі обіграли. Але уявімо, що в 1/8 Туреччина грала би не з Австрією, а з Нідерландами чи Францією… Побачили б ми тоді турків у чвертьфіналі? Гадаю, шансів на це було би вкрай мало.

Саме футбольна Фортуна, нагадаю, вивела до чвертьфіналу Євро-2020 збірну України. «Синьо-жовті» тоді в своїй групі набрали лише три очка і, здавалося, жодних шансів на плей-оф уже не мали. Але завдяки фатальному невезінню форварда збірної Польщі Роберта Лєвандовського, який у матчі проти збірної Швеції кілька разів (!) влучав у поперечину воріт суперників, підопічні Андрія Шевченка з третього місця вийшли до 1/8 фіналу. Там обіграли шведів, які завдяки нефарту Лєвандовського виграли свою групу. А от Австрія, якій ми тоді у групі бездарно програли, в 1/8 грала з майбутнім чемпіоном Євро-2020 Італією…

Неймовірний фарт на попередньому Євро обернувся для збірної України неймовірним нефартом на Євро-2024. «Синьо-жовті» набрали, як і решта команд Групи Е, чотири очка, але… Тільки четверте місце у групі, яку дехто в Україні називає «найслабшою на Євро». Мовляв, це єдина група, жодної команди з якої немає у чвертьфіналі… Але подивіться, з ким у 1/8 фіналу грали Румунія, Бельгія і Словаччина — відповідно з Нідерландами, Францією і Англією! Тобто Групі Е просто не пощастило.

Як на мене, та ж Група F, з якої до 1/8 фіналу вийшли, зокрема, Туреччина й Грузія, від «українською» групи нічим не сильніша. Про турків писав вище, грузинів у 1/8 фіналу розгромили іспанці, а Португалія лише в серії післяматчевих пенальті пройшла Словенію — далеко не ґранда європейського футболу… До речі, тезу про Групу Е як «найслабшу на Євро» запустили в рф. Це там радісно написали, що «Украина опозорилась в самой слабой группе». А натовп наших користувачів соцмереж цю ворожу оцінку підхопив. Замість підтримати своїх, «добивають»…

Німці кажуть, іспанці надто молоді. Французи сподіваються, що Роналду застарий…

У «сильнішій» частині «сітки» чвертьфінальні пари виглядають рівними й непередбачуваними. Збірна Німеччини на цьому Євро знову нагадує уславлену Бундес-машину, яка набрала хід і не має наміру зупинятися. Але чи вистачить цього на Іспанію? Як на мене, збірна господарів, хоча й дуже потужна, ще не стала непереможною (що й довели на груповому етапі швейцарці, які зіграли з німцями внічию, а могли й виграти). Утім, за шаленої підтримки трибун збірна Німеччини, яка на цьому Євро прекрасно атакує, має шанси «продавити» оборону збірної Іспанії.

У Німеччині кажуть, ця іспанська збірна надто молода, аби претендувати на європейський титул. Мовляв, у вирішальний момент брак досвіду обов’язково дасться взнаки… Можливо, німці мають рацію. Поєдинок 1/8 фіналу проти грузинів показав, що іспанці, коли події на полі розвиваються не за їхнім планом, можуть тимчасово «втрачати гру»… Гадаю, ця збірна Іспанії, якщо збереже склад, буде одним із головних претендентів на «золото» Мундіалю-2026. А на Євро-2024 віддаю перевагу німцям.

У другому чвертьфіналі п’ятниці, Португалія-Франція, на роль фаворитів більше надаються «гості». Попри маску на обличчі їхньої головної зірки, форварда Кіліана Мбаппе (все-таки вона заважає йому грати так, як він уміє), склад французів виглядає потужнішим. Так, «триколірні» багато не забивають, їхня гра не настільки ефектна, як, наприклад, у голландців. Зате Франція ефективна: витрачає рівно стільки сил, скільки потрібно для результату. У групі мінімальна перемога й дві нічиї - вихід до 1/8 фіналу, там мінімальна перемога над Бельгію — є чвертьфінал.

Португалія стартувала в своїй групі з двох упевнених перемог, які й вивели її до 1/8 фіналу. Але на цій стадії португальці не вразили: їхнє «домінування» у матчі зі словенцями особливих загроз воротам суперників не становило… Як на мене, час зіркових португальських ветеранів, захисника Пепе й нападника Роналду, вже минув. Так, це легенди, майже пам’ятники, — але чи корисні на полі? Пепе страшенно повільний, а Роналду страшенно передбачуваний (принаймні, наразі). Його присутність на полі дуже збіднює тактичний арсенал Португалії: усі паси йдуть на Роналду, і суперники це добре знають… Утім, можливо, у чвертьфіналі у Криштіану відкриється друге дихання? Триматиму за Роналду кулаки.

Англія і Нідерланди сильніші. Але це треба довести на полі

Швейцарія провела прекрасний матч 1/8 фіналу проти Італії. Навіть коли «Скуадра адзурра» незібрана й розбалансована, як от на цьому Євро, Італія залишається топ-командою, тому успіх швейцарців переоцінити важко. Англія, своєю чергою, ледве «відскочила» у матчі проти збірної Словаччини. Белінґем зрівняв рахунок за півтори хвилини до завершення доданого арбітром часу, а раніше словаки могли «поховати» англійців, якби Стрелєц «стрільнув» би з центра поля точно у порожні ворота… Утім, попри неяскраву гру Англії, її шанси на вихід до півфіналу виглядають кращими. Згідний з букмекерами: завдяки суперзірковому складу потенціал «Трьох левів» — просто божевільний. І коли ж його реалізовувати, як не у чвертьфіналі Євро?

Про збірну Нідерландів, зізнаюся, не можу писати на сто відсотків об'єктивно. Бо «помаранчевим» симпатизую уже кількадесят років… Гра голландців проти румунів у 1/8 фіналу — просто супер! Як на мене, футбол, який Нідерланди показали у тому матчі, був на цьому Євро найкрасивішим… Туреччина, можливо, сильніша від Румунії, але, гадаю, зі своїм суперником у чвертьфіналі «помаранчеві» мали би впоратися.

… До речі, у ФРН уже мріють про потенційний фінал Німеччина — Нідерланди. Рівно 50 років тому, у липні 1974-го, ці збірні зустрілися у фіналі Мундіалю, який проходив на полях Німеччини. Суперзіркову збірну Нідерландів із Йоганом Кройфом (знаменитий тотальний футбол!) із рахунком 2:1 перемогла суперзіркова збірна Німеччини із Ґердом Мюллєром. Голландці помстилися 1988-го, коли в тій же Німеччині обіграли збірну господарів у півфіналі Євро… Без сумніву, фінал Німеччина-Нідерланди став би не тільки справжньою окрасою Євро-2024, а й подією для усього світового футболу. Але говорити про це ще зарано…

Футбол. Євро-2024

Матчі ¼ фіналу

П’ятниця, 5 липня

Іспанія — Німеччина (19.00)
Португалія — Франція (22.00)

Субота, 6 липня

Англія — Швейцарія (19.00)
Нідерланди — Туреччина (22.00)

Схожі новини