Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До лелек у гості навідався… яструб-сип

На Київщині селяни стали свідками неординарної події: у гніздо до їхніх лелек прилетів незнайомий великий птах з доволі грізним виглядом. Гострим загнутим дзьобом і голою шиєю був дуже схожим на орла-грифа. Але звідки така особина у північних широтах України?

Попри близьку схожість, від лелек сип білоголовий відрізняється закрученим дзьобом.
Попри близьку схожість, від лелек сип білоголовий відрізняється закрученим дзьобом.

Птах-невідомець почувався у чужій оселі ніби у себе вдома. Намагався наблизитися до ле­лек, навіть закидав, як і вони, свою голову на спину. Напев­но, думав, що то — родина.

Але бузьки зустріли непро­шеного гостя з острахом. Ду­мали, що то якийсь хижак за­зіхає на життя їхньої малечі. Тому давали зрозуміти, що не раді його присутності. Махали крилами, видавали застереж­ливі звуки. Ніби проганяли чу­жака. Зрозумівши, що бачити його не хочуть, «гриф-яструб» відлетів.

Щоб дізнатися більше про незвичного прибульця, селя­ни звернулися до столичних науковців. Переглянувши фото і відео нетрадиційного для міс­цевих широт птаха, орнітоло­ги дійшли висновку, що у селян гостювала молода особина бі­логолового сипа, пернатого хижака з родини яструбових. Живе він переважно на півдні Криму, на Київщині його рані­ше не бачили. Хоча, зазнача­ють дослідники, колись він по­бутував і на берегах Дністра, під час кормових міграцій про­літав над Карпатами. Батьків­щиною сипів білоголових вва­жають гірські райони Південної Європи, Північної Африки та Азії.

«Ці величенькі птахи важать до 7 кілограмів, мають довжи­ну тіла 93−110 сантиметрів та розмах крил майже до трьох метрів», — зазначили у приро­доохоронній організації Kyiv Animal Rescue Group. Там та­кож повідомили, що сипи бі­логолові харчуються рештками померлих тварин, переважно ссавців, тож за життя лелек ні­чого було переживати.

Але у бузьків свої міркуван­ня. Як відреагували б ви, якби до вашої хати без запрошення приперлися невідомі?

Схожі новини