Передплата 2024 «Добрий господар»

«Продавець та перевізник підтвердили версію підробки документів на автомобіль «Кіа Sorento»

Святослав Літинський власними силами розслідує справу про крадіжку волонтерської автівки

Автомобіль „Кіа Sorento“ прикордонник зареєстрував на свого вітчима
Автомобіль „Кіа Sorento“ прикордонник зареєстрував на свого вітчима

На початку 2023 року стало відомо, що автомобіль «Кіа Sorento» прикордонник Сергій Шестопал зареєстрував на свого вітчима. Хоча волонтери передали автівку для прикордонної застави у Смільниці для службового користування. Про таку оборудку повідомив громадський діяч, волонтер Святослав Літинський. Розгорівся скандал…

«ВЗ» писав про цю гучну справу. У ДБР повідомили, надійшла заява від представника Благодійної організації про те, що автомобіль, який волонтери передали для потреб окремого підрозділу Держприкордонслужби, надалі був зареєстрований на приватну особу.

За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження (ч.2 ст.190 КК України).

Днями Святослав Літинський записав на своїй сторінці відео.

Він, по суті, власними силами проводить розслідування. За словами Літинського, прикордонник підробив договір купівлі-продажу і за рахунок того, що у нього впливові родичі, ймовірно, йому нічого за це не буде…

— 23.03.2022 року авто привезли на кордон Смільниця. Є свідчення продавця та перевізника, — каже Святослав Літинський. — 02.04.2022 р. отримали акт від прикордонників (з печаткою). Я тоді звернувся до сервісного центру МВС, чи не зареєстрований цей автомобіль на приватну особу? Зазвичай, у такий спосіб перевіряв усі автомобілі… Там підтвердили, що автомобіль «Кіа Sorento» зареєстрований на приватну особу. Тоді подав заяву про кримінальний злочин.

01.11.2022 року Сергій Шестопал взнавши про кримінальне провадження, сконтактував з продавцем, і запропонував підробити договір купівлі-продажу (який він насправді вже підробив, і авто зареєстрував на свого вітчима). Шестопал представився військовим і сказав, мовляв, що треба переоформити договір на нього… Але продавець не підписав новий договір, як пропонував Шестопал після відкриття кримінального провадження.
ДБР та слідчий Денис Третяк нічого не робили. У приватних розмовах казали, що не можуть нічого зробити, оскільки у Сергія Шестопала родичі дуже високо у владі.

На початку 2024 року справу передали з ДБР у поліцію. Хоча прикордонники є виключно підслідністю ДБР.

У травні 2024 року на адвокатський запит від мого представника, ми отримали нотаріально підтверджені свідчення від продавця та перевізника автомобіля, які повністю підтвердили версію підробки документів Сергієм Шестопалом.

— Тобто справу і надалі розслідує поліція?

— Поки що поліція. Але я вважаю, що підслідність щодо злочинів прикордонників — у ДБР. Це вони мали б зробити міжнародний запит, отримати ту інформацію, яку я отримав. Вони мали б піти у польську поліцію, отримати нотаріально затверджені свідчення. До речі, і поліція також абсолютно нічого не робить. Ні разу мене не запрошували.

— Сергій Шестопал і надалі перебуває на своїй посаді?

— Він вже не є керівником прикордонного загону, його перевели на іншу посаду у прикордонній службі. Він — старший викладач циклової комісії.

Схожі новини