Передплата 2024 «Добрий господар»

У Луцьку відкрили найбільшу картину світу «Космогонію»

Полотно площею дві тисячі метрів квадратних малювали два роки

Фото з архіву музею Корсаків
Фото з архіву музею Корсаків

28 вересня у луцькому музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили унікальний мистецький проєкт — картину «Космогонія», яка за габаритами є найбільшою у світі. Її площа — дві тисячі метрів квадратних метрів. Картину малювали два роки: стартували у рік широкомасштабного вторгнення рф. Автор роботи — художник, архітектор, скульптор родом з Горлівки Донецької області Петро Антип. Полотно «Космогонія» внесли до Книги рекордів України.

Висота полотна — десять метрів, ширина — 200 метрів. Кожну з 500 частин картини автор створював окремо, а потім за допомогою крана та інших пристроїв монтував під самісінькою стелею будівлі музею сучасного українського мистецтва.

Частини полотна створювали як самостійні артоб'єкти, щоб в майбутньому, за задумом автора вони брали участь у різних мистецьких заходах, серед яких благодійні аукціони з метою збору коштів на ЗСУ.

Хто такий автор полотна?

Уродженець Донеччини, 65-річний Петро Антип — заслужений художник України, про його творчість знято документальні фільми. Твори Петра Антипа знаходяться в музеях, галереях та приватних колекціях України, Франції, Німеччини, Італії, Швеції… Антип — автор проєкту «Фонтан Життя» в Запоріжжі, фонтану «Грошове дерево» в Донецьку, співавтор пам’ятників Тарасу Шевченку в Горлівці і Добропіллі, а також академіку Амосову на Байковому кладовищі в Києві.

З початку широкомасштабного вторгнення рф митець висловлює свою громадянську позицію серією антивоєнних та проукраїнських робіт, з якими бере участь у виставках в Україні та за кордоном.

Найбільш знаковий проєкт Петра Антипа — картина «Космогонія», яку він малював у Луцьку з листопада 2022 року. У липні цього року цей артпроєкт було презентовано у США (в Українському домі у Вашингтоні), а перед тим — у німецькому місті Патерборн. Критики мистецтва кажуть, що цій картині немає аналогів у світі.

«Космогонія» — це глибоке занурення у світ роздумів про добро і зло, людину і Всесвіт, — розповів «ВЗ» художник проєкту «Космогонії» Петро Антип. — Артоб'єкт складається з більш ніж 500 частин та 9 фрагментів. У картині намагаємося розкрити таємницю походження й еволюції Всесвіту. Починається «Космогонія» із зображення моменту великого вибуху і завершується живописною інформацією про ноосферу, на яку покладено місію розкрити ймовірні варіанти майбутнього розвитку людства. На полотні намальовані індивідууми, які подовжують собі роки за допомогою генної інженерії й претендують на вічне життя".

Що цікавого було на презентації «Космогонії»?

Відкриття експозиції в музеї сучасного українського мистецтва стартувало з філософського трактату автора та куратора проєкту «Космогонії» Віктора Корсака. Відомий волинський меценат та науковець представив роботу з філософії «Космогонія добра та зла, або про що не знав Заратустра». Ця праця стала основою події, розкриваючи глибинні концепції взаємодії добра і зла, яка супроводжує людство протягом усієї його історії. Після цього — прем'єра імерсивної вистави «Космогонія», яка дозволила глядачам стати частиною… мистецтва. У виставі переплелися візуальні інсталяція та звукові ефекти, створюючи атмосферу майбутнього закарбованого в «Космогонії».

"Проєкт «Космогонія» є продовженням місії музею сучасного українського мистецтва Корсаків — популяризації українського мистецтва у світі, — зазначив автор та куратор проєкту «Космогонія» — науковець та меценат Віктор Корсак. — Це про рефлексії сьогодення та створення майбутнього. Наш музей постійно експериментує з формами вираження, демонструючи поруч з традиційними виставками мультимедійні перформанси, імерсивні шоу та інтерактивні інсталяції. Музей сучасного українського мистецтва Корсаків — це найбільший в Україні музей сучасного мистецтва, колекція налічує понад 8000 експонатів, включаючи живопис, скульптуру, графіку та інсталяції".

Схожі новини