Передплата 2024 «Добра кухня»

«Автомобіль „Кіа Sorento“ прикордонник зареєстрував на свого … вітчима»

Хоча волонтери передали автівку для прикордонної застави у Смільниці для службового користування

Кіа Sorento. Фото ілюстративне з сайту automoto.ua
Кіа Sorento. Фото ілюстративне з сайту automoto.ua

Про новий скандал з волонтерськими автомобілями розповів на своїй сторінці у «Фейсбуці» волонтер і викладач Святослав Літинській.

«Корупційні скандали, які сколихнули Україну минулого тижня, чітко продемонстрували, що у нас є ще один фронт, який краде наші ресурси — це чиновники різних рівнів, — написав у соцмережах Святослав Літинський. — Довго не писав про цей факт, думав, що буде швидке розслідування та результат, про який повідомлю, але результату ще немає…

У березні до мене звернулись прикордонники із застави у Смільниці з проханням надати їм для службового користування автомобіль, адже ті, які були у них, віддали для потреб ЗСУ. Уже 24-ого березня вдалось передати на цю прикордонну заставу автомобіль «Кіа Sorento», оплачений за гроші нашої збірки. Однак, після адвокатського запиту з’ясувалося, що автомобіль зареєстрований на приватну особу, а саме на вітчима начальника прикордонної застави Сергія Шестопала. Звісно, цей факт змусив мене одразу звернутись із відповідною заявою до Державного бюро розслідувань".

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до Святослава Літинського, аби дізнатися про подробиці цієї скандальної справи.

— ДБР відкрила кримінальне провадження. Мені відомо, що слідчі опитали трьох свідків, які цей факт підтвердили.

— Тобто прикордонник колись передав автомобіль для ЗСУ. А тепер вирішив забрати собі «Кіа Sorento»?

— Його аргументація така: у той час, коли ми йому на прикордонний загін передали автомобіль «Кіа Sorento», він одночасно з тим передав інший автомобіль військовим — «Land Rover». Тому, очевидно, вирішив зареєструвати «Кіа Sorento» на свого вітчима… Хоча коли ми передавали автомобіль для прикордонного загону, то отримали акт передачі з підписом та мокрою печаткою. (Начальник відділу прикордонної служби «Смільниця» Сергій Шестопал підтвердив виданню «Наші гроші. Львів», що отриманий від волонтерів «Kia Sorento» зареєстрував на свого вітчима. Він пояснив, що це відбулося після того, як він обміняв придбаний за його гроші «Land Rover» на згаданий «Kia Sorento». — Авт.).

— А той автомобіль, який прикордонник передав для ЗСУ — «Land Rover», кому належав?

— Невідомо кому він належав. Можливо, він крадений… За моєю інформацією, цей автомобіль був контрабандою провезений через кордон без документів. Можливо, його інші волонтери перевезли. А прикордонники, очевидно, не змогли його поставити на облік у прикордонний загін. «Кіа Sorento» прикордонник зареєстрував на свого вітчима, попри те, що видав нам акт передачі цього автомобіля. Мабуть, сподівався, що про це ніхто не дізнається…

— А як ви виявили те, що волонтерський автомобіль зареєстрований на сторонню особу?

— Коли у волонтерів-колег почалися обшуки, перевірки, я попросив свого адвоката, аби він перевірив, чи в нас немає проблем? І ми по всіх автомобілях, які ввезли в Україну, зробили запит у «Сервісний центр МВС», чи часом якийсь з них незареєстрований на фізичну особу? І нам «Сервісний центр МВС» відповів: «Чотири автомобілі зареєстровані, ми їх перевірили. Три з них зареєстровані на поліцію. А один — на приватну особу». Справді, три автомобілі ми передали поліції. Вони на себе їх зареєстрували і це нормально. Я перевірив по своїй документації, четвертий автомобіль ми передали прикордонному загону, а він зареєстрований на приватну особу.

— А де зараз цей скандальний автомобіль «Кіа Sorento»?

— Невідомо. Я читав інформацію в ЗМІ, що у ДБР повідомили, що цей автомобіль арештований. Ми з адвокатом також зробили запит у прикордонну службу, чи цей прикордонник працює у цьому загоні, чи його кудись перевели, або, можливо, відсторонили від роботи на час слідства? Вражає те, що все так нахабно було зроблено, ніби ніхто перевіряти не буде. Я спеціально створюю таблички, у які записую, які ми переганяємо автомобілі, і буду надалі це робити! Я відчуваю відповідальність за свої та за людські гроші зі збірки.

— Скільки на сьогодні ви вже привезли автівок із-за кордону?

— В нас є велика група, то ми вже перестали рахувати автомобілі після 300… А менша група, яка працює, передала для потреб фронту 160 автомобілів.

P.S. У Державному бюро розслідувань, що у місті Львові, журналістці «ВЗ» повідомили, що «слідчий у цій справі на виїзді, поспілкуватися з ним можна буде після обіду».

Оновлено

Як повідомили журналістці «ВЗ» у Територіальному управлінні ДБР, розташованому у місті Львові:

— До ДБР надійшла заява від представника Благодійної організації про те, що автомобіль, який волонтери передали для потреб окремого підрозділу Держприкордонслужби, надалі був зареєстрований на приватну особу.

За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження (ч.2 ст.190 КК України). Максимальне покарання, передбачене цією статтею — позбавлення волі на строк до трьох років. На цей час проводяться необхідні слідчі дії для встановлення усіх обставин правопорушення.

Схожі новини