Передплата 2024 «Добра кухня»

Горіхи з медом — військовим на фронт

А ще волонтерка Ольга Міненко виготовляє яблучну пастилу

Волонтерка Ольга Міненко.
Волонтерка Ольга Міненко.

«Горішки з медом — корисний смаколик для наших захисників, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці волонтерка Ольга Міненко. — Маєте можливість поділитись горішками або медом, гарбузовим насінням, інжиром, — буду вдячна! Котикам потрібно підтримувати імунітет».

Львів'янка Ольга Мінен­ко років з десять в’яже речі із собачої шерсті: шалики, бафи, рукавички, шап­ки, лікувальні пояси… Майстри­ня сама виготовляє нитку, має вдома двох собак породи хас­кі. Вичісує їх та отримує матері­ал для майбутніх виробів. Коли почалася велика війна з росією, почала виготовляти шкарпетки та лікувальні пояси для україн­ських військових.

— Виготовляти шкарпетки та пояси ми не припиняли на­віть влітку, — каже волонтерка. — Якщо брати запорізький або харківський напрямок, там вно­чі все одно зимно. Я багато ро­ків їздила на Сорочинський яр­марок у Полтавську область, вдень температура повітря — близько 40 градусів, а зранку — туман, температура повітря — ближче до нуля… Звичай­но, шкарпетки та пояси зараз не передаємо у таких великих кількостях, як взимку. Тоді за­питів значно більше. Але не зу­пиняємося! Завдяки небайду­жим людям у мене завжди є шерсть для роботи.

(Пані Ольга каже, для цих виробів потрібний підшерсток довгошерстих собак: тибет­ського мастифа, ньюфаунд­ленда, самоїдської лайки. З жовтня такої шерсті потрібно буде багато. — Авт.).

Яблучна пастила смакує військовим.
Яблучна пастила смакує військовим.

— Зараз сезон яблук, тож ро­бимо багато пастили, — продо­вжує розмову пані Ольга. — Або просто сушимо яблука скибоч­ками… На це потрібно багато часу. Яблука приварюю, пере­биваю блендером. Заливаю у спеціальну сушарку, у якій ро­блю пастилу. Потім ріжу, фасую у коробки та передаю нашим захисникам.

Яблучна пастила.
Яблучна пастила.

— Чому вирішили робити ще й горіхи з медом?

— У моєї мами є дача. У нас там ростуть кілька горіхів. Ми їх зібрали, а знайома передала нам величезне відро меду. У неї брат має пасіку. Так усе склало­ся (усміхається. — Авт.)

Робимо горіхи з медом з моєю подругою Іриною Дави­довою, вона керівниця Благо­дійної організації «5 перон». Я чистити горіхи не можу, бо ба­гато в’язала, було велике на­вантаження на руку, і у мене по­чався артрит. Ірина знайшла людей, які можуть чистити го­ріхи… Нещодавно благодійни­ки знову передали нам мішок. Моя подруга Ольга Голубкова, коли вимикають світло, лущить горіхи… Ольга мене підтрима­ла, коли я почала робити з со­бачої шерсті вироби для вій­ськових. Я сама точно не могла б в’язати такими об'ємами!

— Розкажіть про техноло­гію. Ці горіхи можуть у ба­ночках зберігатися тривалий час?

— Ми закупили пластикові банки, їх не треба стерилізува­ти. Окрім того, неважкі. Заси­паємо у них горіхи. Мед роз­топлюємо на водяній бані, щоб був рідкий (доводити до кипін­ня не потрібно). Заливаємо і закриваємо кришками. Голо­вне, щоб у банку не потрапи­ла вода. Горіхи мають медовий смак…

Коли є можливість, ми у бан­ку додаємо гарбузове насіння, інжир, іноді імбир. Жоден віта­мін зайвим не буде! Маємо ба­гато відгуків від наших захисни­ків. Дуже задоволені, їм такий формат підходить. Баночка не­величка. Її можна навіть у кише­ню покласти…

Зараз буде сезон горіхів. Люди можуть долучатися. Якщо у когось є можливість принести почищені горіхи, добре. Якщо не будуть почищені, ми зна­йдемо, хто нам почистить. Горі­хи з медом актуальні протягом року. Дають силу та енергію на­шим захисникам. До війни я за­робляла на хенд-мейді. Зараз заробітку немає. Тому робимо з подругами-волонтерками те, що можемо.

Якщо у вас є можливість підтримати волонтерів:

Благодійний фонд 5 Перон

Посилання на банку send.monobank.ua/jar/7fnRBoakim

Призначення платежу — «Благодійна пожертва на ЗСУ»

Або можна зателефонувати до Ольги Міненко: 067 962 36 28.

Схожі новини