Передплата 2024 «Добра кухня»

Адріян МИХАЛЬЧИШИН: «Грав на двадцяти дошках. Програв двом талановитим дівчаткам, чемпіонкам світу серед дітей до десяти років»

У Львівському Палаці мистецтв уже вдруге відбувся благодійний сеанс одночасної гри в шахи з легендарними гросмейстерами

Марта Літинська під час сеансу одночасної гри.. Фото ЛОВА
Марта Літинська під час сеансу одночасної гри.. Фото ЛОВА

У Львівському Палаці мистецтв вже вдруге відбувся благодійний сеанс одночасної гри в шахи з легендарними гросмейстерами. Усі охочі мали змогу позмагатись за першість у грі проти професіоналів міжнародного рівня задля благодійної мети — збору коштів на ЗСУ.

Тож учасникам, а їх було вісімдесят, пощастило випробувати свої сили проти легендарних українських гросмейстерів: Марти Літинської, Олега Романишина, Олександра Бєлявського, Адріяна Михальчишина та гостя з Ісландії (який уже віддавна живе у Львові) — гросмейстера Маргейра Петурссона. Серед учасників — військовослужбовці, ветерани, медики, прикордонники, талановиті діти з шахових шкіл, курсанти Національної академії Сухопутних військ України, представники Національної гвардії, Нацполіції, рятувальники, а також наші поранені військові, які проходять реабілітацію у Superhumans Center.

Гросмейстери Олександр Бєлявський, Марта Літинська, Олег Романишин та Маргейр Петурссон під час відкриття заходу.
Гросмейстери Олександр Бєлявський, Марта Літинська, Олег Романишин та Маргейр Петурссон під час відкриття заходу.

Організатори шахового свята — департамент комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА, ГО «Форпост» та Львівська обласна шахова федерація. Захід відкрив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, який зазначив, що у дитинстві «міг лише мріяти зіграти партію у шахи з такими легендами, як Марта Літинська, Олег Романишин, Олександр Бєлявський, Адріян Михальчишин».

Розпочали турнір із аукціону, повідомили у пресслужбі Львівської ОВА. Лотом став календар на 2024 рік, підписаний командиром легендарної бригади «АЗОВ», який пішов з молотка за 7 тисяч гривень. Хоча участь у турнірі була безкоштовною (за попередньою реєстрацією), можна було робити благодійні внески безпосередньо під час гри. Усі зібрані від заходу кошти скерують до благодійної організації «Львівський Лицар» — на закупівлю прицілів та перископів для наших військових.

Кошти, зібрані під час шахового свята, підуть на допомогу ЗСУ.
Кошти, зібрані під час шахового свята, підуть на допомогу ЗСУ.

Серед наймолодших учасників — школярі. 12-річний Остап — шестикласник з Нового Роздолу. Шахами займається уже п"ять років. Маркіянові - 10 років, він третьокласник зі Львова. Хлопець грає в шахи також п"ять років. І Остапові, і Маркіянові любов до гри прищепили батьки, з якими діти сідали за шахову дошку у вільний час. Хлопці розповіли, що уже мали досвід гри у різноманітних змаганнях, проте з гросмейстерами — вперше. Хоч діти і хвилювалися, але все одно прагнули перемогти своїх іменитих суперників.

«На турнірі було 85 дошок, кожен із гросмейстерів мав по двадцять дошок, — розповів „ВЗ“ гросмейстер Адріян Михальчишин. — Було багато дітей зі спортшкіл Львова, багато військових. Цього року ми дещо змінили організацію заходу — розсадили учасників за принципом „військовий, дитина, любитель шахів“, тому скупчення учасників у нас не було. Були високі гості - генерал, начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук, ректор НУ „Львівська політехніка“ Юрій Бобало, почесний ректор УКУ отець Богдан Прах, начальник ЛОВА Максим Козицький, який відкривав турнір. Були спонсори, які зробили „солодкий стіл“. Усі дуже задоволені, усе пройшло дуже добре. Я грав на двадцяти дошках. Програв двом талановитим дівчаткам, чемпіонкам світу у швидких шахах серед дітей до десяти років. Таланти ростуть! І пару нічиїх також зробили. Пригадую, як я шістдесят років тому сам грав із гросмейстерами в сеансі одночасної гри…».

Схожі новини