Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Укрзалізниця» створює власні газові електростанції

  • 28.06.2024, 18:45
  • 308

«Укрзалізниця» створює нову компанію «УЗ Енерго», яка має побудувати в різних регіонах газові електростанції. Вони працюватимуть насамперед на потреби УЗ, але будуть живити також об'єкти критичної інфраструктури інших галузей

Фото: DW
Фото: DW

Про це повідомили в УЗ.

У компанії пояснили: «Укрзалізниця» є одним з найбільших споживачів електричної енергії в Україні. Але перевізник відчуває суттєвий дефіцит електроенергії — запроваджені ліміти на споживання лише на 75% покривають реальні потреби для забезпечення перевезень та поточної господарської діяльності.

З настанням холодів дефіцит може вплинути на безперебійний рух поїздів. А також негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів, адже «Укрзалізниця», з-поміж іншого, є оператором системи розподілу електроенергії та водопостачання. Як енергооператор УЗ має понад 100 тисяч приєднаних споживачів.

Новостворена компанія «УЗ Енерго» має побудувати в різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт. Насамперед їх встановлять в обласних центрах та приєднають до мереж компанії, від яких заживлені об'єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об'єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.

Відповідно до законодавства, діяльність із виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснювати лише відокремлена юридична особа за ліцензією.

Так, правління «Укрзалізниці» надало згоду на створення окремої компанії, частка у статутному капіталі якої на 100% належатиме ТОВ «Збут Енерджи ЛТД». А статутний капітал останньої, своєю чергою, на 100% належить УЗ.

Наразі «Укрзалізниця» проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту.


Джерело: УЗ

Схожі новини