Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові будують Центр допомоги українцям, які зазнали тортур на війні

  • 27.06.2024, 22:13
  • 778

Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян, стане окремим центром у Львові в межах екосистеми UNBROKEN. Будівництво центру повністю фінансує Уряд Фландрії (це один із регіонів Бельгії), і він запрацює вже на початку наступного року. Це буде перший в Україні центр, де комплексно допомагатимуть людям, які пережили моральну травму

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Зараз триває реконструкція приміщення під майбутній центр. Цей проєкт розпрацьовують із закордонними фахівцями, щоб надавати спеціалізовану точкову допомогу українцям, які пройшли складні випробування та муки.

«Це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і тут одночасно 30 людей зможуть проходити лікування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей. Умови тут нічим не відрізнятимуться від умов у хорошому помешканні - тут нічого не буде нагадувати лікарню, а це дуже важливо.

Сьогодні Центр ментального здоров’я в Першому ТМО має величезне навантаження. Місць критично не вистачає, щодня нові поранені. А робота з людьми, які пережили тортури, це надзвичайно складна та інша робота. Тому наше завдання — також готувати нових спеціалістів, тому що такі травми лікуються роками.

Щиро дякую пану Сомерсу за такий подарунок для всіх українців", — зауважив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Барт Сомерс, мер бельгійського міста Мехелен, будучи торік у Львові на Lviv Urban Forum, дуже перейнявся ідеєю та місією розбудови екосистеми UNBROKEN у нашому місті. На той час він працював також міністром регіонального розвитку Уряду Фландрії, і завдяки його підтримці Уряд Фландрії прийняв рішення виділити 1,5 мільйона євро на будівництво у Львові такого центру.

«Для мене честь бути сьогодні тут, і це вже моя п’ята мандрівка до Львова. Я радію, що наш Уряд профінансував цей проєкт. Бо боротьба України є і нашою боротьбою. Кожного разу, приїжджаючи в Україну, я відчуваю значний приплив енергії, я бачу, як ви боретеся за наші спільні цінності і свободу Європи.

Якщо ми не можемо надати вам військову підтримку, то можемо подбати про військових, які захищають вашу країну, і потурбуватися про їхнє здоров’я і психічний стан. Також ми намагаємося створювати зв’язки між українськими та європейськими інституціями, наприклад наш університет Мехелену співпрацює з львівським університетом, і ми беремо участь у проєкті розробки протезування з допомогою 3D-технологій", — зазначив Барт Сомерс.

Реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв. м, і тут буде близько 30 ліжко-місць — затишних кімнат, де пацієнти зможуть проживати і займатися різними лікувальними активностями. Це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики. Прогнозують, що в рік тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів — стаціонарно та амбулаторно.

Схожі новини