Передплата 2024 ВЗ

Запалення за ендометріозу: як його зменшити?

Фахівці радять звернути увагу на харчування: деякі продукти посилюють прояви патологічного процесу у матці

За статистикою, від ендометріозу потерпає кожна десята жінка. Фото EndoWest
За статистикою, від ендометріозу потерпає кожна десята жінка. Фото EndoWest

Це захворювання й досі викликає багато запитань та породжує безліч сумнівів. Розуміння його причин і симптомів відіграє вирішальну роль у лікуванні. Як протизапальна дієта та відповідні харчові добавки можуть підтримати організм у боротьбі з ендометріозом, розповідає Onet.pl.

Що це за хвороба

Ендометріоз — гінекологічне захво­рювання, яке вражає жінок у всьому світі, завдаючи їм болю й дискомфорту. Фахів­ці підкреслюють, що першим кроком до полегшення його проявів є правильна ді­агностика і розуміння, що це за недуга та як із нею жити.

За ендометріозу тканина, схожа на ту, яка вистилає внутрішню порожнину матки, розростається за межі органа. Як наслідок, виникає запалення, утворюються спайки, й жінка починає відчувати сильний біль.

Фахівці радять зосередитися на при­родних методах полегшення перебігу за­хворювання, таких як зміна стилю хар­чування, регулярна фізична активність і техніки розслаблення, які можуть значно покращити якість життя пацієнток, що живуть з цим діагнозом.

Які причини

Науковці стверджують, що існує чима­ло факторів, які можуть сприяти виник­ненню ендометріозу:

  • генетична схильність — ризик ен­дометріозу вищий у жінок, у родині яких були випадки цієї хвороби;
  • зниження імунітету — збої у робо­ті захисної системи організму можуть сприяти розвитку запалення, характер­ного для ендометріозу;
  • гормональні порушення — дисба­ланс естрогенів може відігравати значну роль у виникненні ендометріозу та поси­лювати його симптоми;
  • вплив токсинів з навколишнього се­редовища, таких як діоксини, які можуть впливати на роботу ендокринної й імун­ної систем, збільшуючи ризик розвитку цієї хвороби.

Вважається також, «міграція» клітин ендометрію по маткових трубах до че­ревної порожнини може сприяти поши­ренню ендометріоподібної тканини за межі матки.

Як проявляється

Симптоми поширення клітин внутріш­нього шару стінки матки за її межі можуть бути різними та залежати від локалізації змін.

Типовим тривожним сигналом, який може свідчити про наявність цього за­хворювання, є виражений біль внизу жи­вота або в ділянці таза, який часто поси­люється під час менструації.

Багато жінок відчувають біль під час місячних, що суттєво впливає на їхнє по­всякденне функціонування.

Ще одним поширеним проявом є біль під час статевого акту й труднощі із за­чаттям.

Також варто звернути увагу на нерегу­лярні або міжменструальні кровотечі.

Перелічені симптоми можуть істотно вплинути на якість життя, тож вкрай важ­ливо не ігнорувати їх і звернутися до фа­хівця.

Протизапальна дієта за ендометріозу. Основні правила

Споживання продуктів, які володіють протизапальними властивостями, мо­жуть значно полегшити перебіг захворю­вання та покращити загальне самопочут­тя.

Головне, що потрібно зробити, — це обмежити споживання оброблених хар­чів, які містять прості цукри й трансжи­ри, оскільки така їжа здатна посилю­вати запалення в організмі. Натомість рекомендується збільшити споживання овочів і фруктів, збагачених антиокси­дантами та фітонутрієнтами, які, навпа­ки, допомагають «загасити» запальний процес.

Також надзвичайно важливо забез­печити організм необхідною кількістю омега-3 жирних кислот, які містяться у жирній рибі, такій як лосось, скумбрія і сардини, а також у насінні льону й во­лоських горіхах.

Харчові добавки

Правильно підібрані біологічно активні добавки допоможуть зменшити запален­ня та, відповідно, полегшити прояви ен­дометріозу:

  • куркумін — основна біологічна ре­човина куркуми, яка завдяки своїм ви­раженим протизапальним властивос­тям допомагає ефективно тамувати біль;
  • омега-3-жирні кислоти, які змен­шують запалення в організмі й усувають м’язові спазми, що особливо важливо за менструальних болів;
  • вітамін D, який підтримує роботу імунної системи, — його дефіцит часто спостерігається у жінок, котрі хворіють на ендометріоз.