Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Власник плодового саду позрізав дерева, бо нікому працювати»

Про ці та інші виклики для фермерів розповіла для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

У 2024 році аграрний сектор України та Львівської області зокрема, зіштовхнувся з викликом гострого браку кадрів. Через мобілізацію чоловіків, на фермах не вистачає працівників, які можуть виконувати суто «чоловічі функції» — орати поле трактором, проводити полив насаджень, вантажити товар…

Як повідомила у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман, наслідок браку кадрів — на Львівщині власник плодового саду позрізав дерева, бо нікому було працювати… Аграрій з жінкою вдвох намагалися збирати врожай, але не стягнули. Кілька років виготовляли соки, але через кризу кадрів закинули бізнес та садівництво.

У рамках Львівського ярмарку смаку журналіст «ВЗ» відвідала дві крафтові сироварні в нашому регіоні. На одній із сироварень власниця відкрито нарікала на відтік кадрів, як наслідок — нікого навіть відправити торгувати на ярмарок сиром. Людина, яка добре знала цю справу, виїхала у Велику Британію. Жінка виграла грант, де кращі умови для роботи та життя.

«До 50% сільгосппродукції в регіоні виготовляється у тіні»

«Друга проблема аграрного сектору на третьому році війни — брак коштів на розвиток. Фермери змушені активно брати участь у проєктах фінансової підтримки (обласні програми, державні програми та міжнародні гранти. — Авт.), — продовжує розмову чиновниця. — Аграрії вчаться планувати, бо основою грантових заявок — чіткий бізнес-план. Більшість аграріїв до війни не планували роботу більше, ніж на рік. Зараз треба спланувати на п’ять років. Грантодавець має зрозуміти, що сума міжнародного гранту приведе до розвитку фермера, а той має відзвітувати за кожну копійку. Серед позитивів — гранти стимулюють фермерів до реєстрації свого виду бізнесу. За нашими оцінками, до 50% сільгосппродукції в регіоні досі виготовляється в тіні. До війни трейдер приїжджав на поле, залишав фермеру валізу з грошима і всі були задоволені. Якщо зараз фермери працюватимуть в такому форматі, то залишаються без грантового фінансування. Так ЄС привчає наших аграріїв працювати за правилами цивілізованого ринку».

«Аграрії працюють у мінус»

За словами Тетяни Гетьман, криза українських аграріїв у тому, що за останні два роки вони працювали на межі собівартості, або навіть нижче собівартості. Через блокування морських портів, а потім і польського кордону, значно знизилася вартість пшениці та інших культур, які йшли на експорт. Так, у січні 2024 року собівартість кукурудзи була на рівні 185 доларів за тонну, а ринкова ціна від трейдерів — 150 доларів за тонну.

«Аграрії працювали по кукурудзі в мінус 30−35 доларів за кожну тонну, — продовжує розмову Тетяна Гетьман. — 2021 рік був рекордним за ціною зерна, тоді наші аграрії, справді, заробляли. Тонна пшениці тоді коштувала 9−10 тисяч гривень, а тепер — 5−6 тисяч».

Схожі новини