Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахраї пропонують покупцям супермаркету «1000 грн»

Кіберполіцейські попереджають: це фейк!

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Шахраї в Інтернеті щоразу вдаються до нових злочинних схем. Заманюють у шахрайські схеми різними способами. Наприклад, пропонують покупцям 1000 грн від імені популярної мережі супермаркетів. Про це повідомили у кіберполіції.

Як дізналась журналістка «ВЗ», одна з торгових мереж, яка фігурує у цій справі — це «АТБ».

Заступник начальника управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Ростислав Хабаль каже:

— Від однієї мережі супермаркетів запустили в Інтернеті рекламу, де людині, нібито як клієнту цього супермаркету, пропонують отримати на банківську картку виплату — 1000 грн.

Ми знаємо, що будь-який супермаркет повідомляє про розіграші (акції) на своїх офіційних сайтах, а не у соціальних мережах як рекламу. Такі посилання є неправдивими.

У чому небезпека? Щоб отримати грошові кошти на банківську картку, шахраї повідомляють, що необхідно ввести персональні дані: прізвище та ім'я, номер мобільного телефону, банківські реквізити картки (номер банківської картки, CVV-код та термін дії банківської картки).

Також шахраї іноді просять ввести пін-код банківської картки, а надалі перейти за посиланням, яке вони надсилають. У цьому криється небезпека, бо тоді шахрай легко зможе отримати доступ до банківської картки.

Також, коли ви переходите за цим посиланням, у вас можуть запитати про доступ до вашого цифрового підпису. Не усі користуються цифровим підписом, але це так само треба враховувати.

Уся ця інформація дає можливість шахраям використовувати, зокрема, облікові записи, розпоряджатися грошима людей на власний розсуд. А ті, хто має власний цифровий підпис, як наслідок, можуть цей підпис втратити.

— В одному супермаркеті картки на знижку покупцям роздають у залі… Чи є небезпека у цих картках?

— Ті картки, які пропонують певні мережі супермаркетів (з їхнім логотипом) на знижки — це маркетинговий хід. Це співпраця між супермаркетом та банком. Вони домовляються про співпрацю та надають знижки. Небезпека, власне, у віртуальних картках. У Фейсбуці вам може «вилетіти» реклама з інформацією про те, що вам начебто нарахують 1000 грн. Ви перейдете за цим посиланням та стикнетеся зі шахрайською схемою. Якщо ви передасте шахраям усю важливу інформацію про банківську картку, можете втратити гроші.

— Іноді у Телеграмі з’являється повідомлення, мовляв, ви можете оформити своїм підписникам підписку за 1, 500 грн. Але треба ввести дані банківської картки. Чи є у цьому також небезпека?

— Це програма Телеграм-преміум, яка дає користувачу більше можливостей. Наприклад, тоді немає обмежень за кількістю Телеграм-каналів, немає обмежень за кількістю постів тощо. Це продукт для активних користувачів. Хоча враховуючи сучасні умови, шахраї можуть використати цю програму у злочинних діях.

Управління кіберполіції інформує про шахрайські схеми на своїх офіційних ресурсах, а також на Телеграм-каналі «Брама».

А тим часом…

Щоб не втратити гроші, кіберполіцейські радять дотримуватися наступних порад:

  • не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • отримуйте дані про акції лише на офіційному сайті супермаркету або безпосередньо на території магазинів;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних — навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • не вводьте на сумнівних сайтах дані банківських карток (CVV-коди, терміни дії картки тощо) для отримання коштів; не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки. При розголошенні платіжної інформації - негайно зверніться до банку та заблокуйте карту.

Схожі новини