Передплата 2024 «Добрий господар»

Колочава: село музеїв Закарпаття

Колочава на Закарпатті є найдовшим селом України, яке розкинулося яке розкинулося на Тереблянській долині.

Село є вдалим місцем для того, щоби відпочити від метушливих буднів, покращити фізичне та ментальне самопочуття та дізнатися більше про природу Закарпаття. Колочава пропонує туристам десятки активностей: активностей: від походів у гори до велопрогулянок лісами, якими колись гуляв Миколай Шугай Та головною принадою цього закарпатського селища є музеї.Саме завдяки їм про село дізналися туристи.

Як добратися до Колочави

Поїздом: Найближча зупинка до села Колочави — це Воловець. Потяг Київ-Воловець курсує щоденно. Дорога поїздом займе до 14 годин. Від Воловця до Колочави приблизно 70 км. Доїхати до села можна місцевим автобусом або таксі.

Автобусом: Зі Львова до Колочави курсують прямі автобусні рейси. Подорож займає до 3 годин.. Подорож займає до 10−12 годин. Квитки можна купити онлайн на сайтах компаній-перевізників, а також у касах автовокзалів.

Машиною: Дорога до Колочави автомобілем займає понад 9 годин. Вам буде потрібно проїхати від 700 км трасами Е40/М06 і Р32.

Музеї Колочави

Музей архітектури та побуту «Старе село»

Музей «Старе село» — це великий етнографічний комплекс посеред карпатських гір. Тут можна побачити старовинні хати бідняків та заможних селян; предмети побуту та одяг, який носили в давнину; комори, стайні, хліви та інші господарські споруди. На території музею стоїть хата, в якій жив Іван Франко. У музеї проводяться майстер-класи з народних ремесел. Тут можна скуштувати традиційні закарпатські страви.

«Старе село» працює щодня з 9:00 до 19:00.

Вартість квитків для дорослих — 120 грн, для дітей — 60 грн.

Музей «Церква Святого Духа»

Це дерев’яна церква, розташована в селі Поляниця поруч із Колочавою. Вона збудована 1795 року, без жодного цвяха. Сьогодні є пам’яткою архітектури національного значення; є включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Іконостас церкви Святого Духа вважається одним із найкрасивіших на Закарпатті. У церкві збереглися ікони, яким понад два століття, а також столітні хрести, чаші, Євангелія та інші предмети церковного вжитку. У 2007 році церкву було відреставровано. Тепер тут щороку проводяться фестивалі та концерти духовної музики.

«Церква Святого Духа» працює щодня з 9:00 до 18:00. Вхід до церкви безплатний.

Музей «Колочавська вузькоколійка»

Колочавська вузькоколійка — це єдина діюча вузькоколійна залізниця на Закарпатті. Вона розташована на території «Старого села». У 2009 році залізницю перетворили на музей історії вузькоколійних залізниць Закарпаття. Тут представлені різні типи вагонів, які використовувалися на вузькоколійці — пасажирські, вантажні, поштові, а також фотографії, документи та інші експонати. Сьогодні колією курсує паротяг Гр-286, який випустили у 1954 році.

Музей працює щодня з 9:00 до 18:00. Вартість квитків на територію вузькоколійки становить 50 грн — для дорослих, та 25 грн — для дітей. Щоби покататися на паротязі потрібно додатково оплатити 200 та 100 грн відповідно.

Музей «Колочавський бокораш»

Колочавський бокораш — це музей історії сплаву лісу верховинськими річками та єдиний музей в Україні, присвячений цій унікальній професії бокораша, яка була популярна до середини XX століття. Саме до цього часу для переправи вирубаного лісу використовували швидкі річки Карпат. Музей був заснований у 2007 році. До його експонатів входять сокири, пили, ломи бокори та ризи, за допомогою яких бокораші спускали деревину з гір. Відвідувачам музею також пропонують переглянути фільм про роботу бокорашів Закарпаття.

«Колочавський бокораш» працює щодня з 9:00 до 18:00. Вартість квитків для дорослих становить 50 грн, для дітей — 25 грн.

Музей «Лінія Арпада»

Лінія Арпада — це одна з оборонних ліній, побудованих угорськими військами в 1939—1944 роках. Її протяжність становила 600−700 кілометрів. Сьогодні тут функціонує музей «Лінія Арпада». Його заснували у 2014 році. На території музею можна побачити два повністю відновлених бункери — командний та оборонний; 100-метрову ділянку протитанкових пірамід, яка є найдовшою та найкраще збереженою ділянкою в Європі. З території музею відкриваються панорамні краєвиди на Карпатські гори.

Музей працює щодня з 9:00 до 18:00. Вартість квитків на територію «Лінії Арпади» становить 50 грн — для дорослих, та 25 грн — для дітей.

Музей Івана Ольбрахта

Музей Івана Ольбрахта — це історико-етнографічний комплекс, заснований у 1981 році, на честь сторіччя з дня народження письменника Івана Ольбрахта. Експозицію музею поділяють на два відділи: етнографічний — зі взірцями чоловічого та жіночого одягу, предметів побуту та відділ, присвячений Івану Ольбрахту. Цей відомий чеський письменник проживав у Колочаві у 30-х роках XX століття. Ольбрахт є автором роману про долю останнього опришка Карпат «Никола Шугай-розбійник».

Потрапити на екскурсію до музею можна за попередньою домовленістю. Для цього шукайте контактні дані та офіційний сайт. Вартість квитків — це пожертва на потреби музею.

Погода в селі Колочава

Весна в Колочаві прохолодна. Середня температура в березні становить 5°C, а в травні 15°C. Опадів у цей період року випаде мало. Літо — тепле і сонячне. Середня температура в липні 20°C. Опадів у літній період року випаде трохи більше, ніж навесні, але все ж таки погода сприятлива для відпочинку на природі. Осінь в Колочаві м’яка. Середня температура у вересні становить 15°C, а у листопаді - 5°C. Зима в селі холодна та сніжна. Середня температура у січні становить -5°C. Опадів у цей період року випаде найбільше у році, тому слід взяти в теплий одяг.

Схожі новини