Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вперше в Україні провели регіональний конкурс вин за міжнародним стандартом: «золото» здобуло вино «Троянда» 2002 року

  • 02.07.2024, 11:54
  • 457

Вперше в Україні, у місті Мукачево, провели регіональний конкурс вин за міжнародним стандартом

Робота дегустаційної комісії конкурсу "Вина срібної землі 2024"
Робота дегустаційної комісії конкурсу "Вина срібної землі 2024"

Як розповіли організатори, розподіл балів відбувався за регламентом Міжнародної організації виноградарства і вин (OIV). Дегустатори працювали з використанням програмного забезпечення Gustos. Life, що функціонує на основі блокчейн.

Відтак визначили найкращі вина Срібної Землі 2024 року.

Найвищу нагороду здобуло вино «Троянда» 2002 року: Grand Prix у сумі 97,8 бала (за 100 бальною шкалою) отримав винороб Роман Мушка. 19 зразків вин нагороджені золотою медаллю, 32 — срібною, 37 — бронзовою.

Загалом дегустаційна комісія оцінювала 113 взірців від 32 виробників.

Учасники конференції «Вина Срібної Землі: філософія, стратегія та тактика розвитку географічного зазначення»
Учасники конференції «Вина Срібної Землі: філософія, стратегія та тактика розвитку географічного зазначення»

Як повідомили організатори конкурсу, члени Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття хочуть зареєструвати географічне зазначення «Вина Срібної Землі».

«Це важливий крок для закарпатських виноробів, який свідчить про готовність розвиватися, вдосконалюватися та провадити роботу за європейськими правилами. Система географічних зазначень — це законодавчо захищені схеми якості, які ідентифікують походження продукту з певної території, країни, регіону або місцевості. Вони мають сенс тоді, коли географічне походження продукту впливає на його особливу якість, репутацію, смак й інші важливі характеристики», — коментують організатори.

«Завдяки особливому клімату Закарпаття, тяглій традиції виноробства у регіоні, залучення у галузь дрібних підприємців, вина від виробників регіону відповідають критеріям для того, аби отримати географічне зазначення. Систему географічних зазначень розробили у 20-х роках минулого століття, щоб уникнути негативних наслідків індустріалізації в Європі. Це був час, коли активно нарощували промислове виробництво харчів. Масовість і здешевлення технології виготовлення ставили під загрозу існування малих виробників, котрі створюють продукти за традиційною технологією і з автентичним смаком. Щоб захистити їх, і розробили систему географічних зазначень», — пояснюють фахівці.

Схожі новини