Передплата 2024 «Добра кухня»

«Операторами дронів можуть бути навіть діти 12−16 років»

В Україні планують навчати школярів керувати дронами

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що в українських школярів може з’явитися новий предмет — їх навчатимуть керувати дронами. Також міністр повідомив про роботу над оновленням шкільної дисципліни «Захист України». За словами пана Лісового, від учнів та учениць є запит на теми домедичної допомоги, мінної безпеки, орієнтування на місцевості та керування дронами.

Отже, в Україні започаткують пілотний про­єкт з дроноводства. «Аби підготовка „піло­тів“ була успішною, проведемо навчання для вчителів. Для цього залучаємо до співпраці міжнародні та громадські організації, які мають досвід у навчанні дорослих. Зокрема, тих спеціалістів, які готові навчати вчителів роботи із си­муляторами FPV-дронів, мають спеціалізацію в топографії, домедичній допомозі та запобіган­ні травматизму», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці міністр освіти Оксен Лісовий.

Гарна ідея, і, як кажуть, на часі. Я зателефону­вала до пресслужби обласного управління осві­ти і науки та запитала, чи ведуться розмови про новий предмет у школах, — дроноводство? Там мене розчарували.

— Жодних розмов на цю тему наразі не було. Працюємо над оновленням програм «Захисту України». Щоб новий предмет з’явився у школі, його потрібно ліцензувати, написати програму. Але після трагедії у Чернігові, яка сталася під час виставки дронів, ця тема є вкрай небезпечною (нагадаю, росіяни вдарили балістичною раке­тою по драмтеатру у центрі Чернігова. У цей час там проводили виставку дронів «Люті пташки». — Авт.).

У міському управлінні освіти будь-яких кроків у цьому напрямі також не роблять. Але погоджуються, що предмет вкрай актуальний .

— Чи буде предмет чи не буде — дітей треба цього навчати, — каже у коментарі для «ВЗ» начальник місь­кого управління освіти Андрій За­калюк. — Такі заняття треба вводити, можливо, на уроках фізики або на уроках «Захисту України». Міністр дуже актуальну річ сказав. Головне, почати це робити.

Доцентка Харківської держав­ної академії дизайну і мистецтв, викладач «Основ художньої ае­розйомки» Надія Бедріна у комен­тарі для «ВЗ» розповіла:

— Думка щодо запровадження та­кого предмета доречна. Оскільки у різних країнах оператором дрона може бути навіть дитина 12−16 років. В Іспанії, наприклад, у школі вивчають фотограмметрію, яка загалом дотич­на. Принагідно скажу, що діти усіх зна­йомих пілотів цікавляться дронами і беруть активну участь у різних заходах.

В академії, де я працюю, другий рік викладаю курс з основ художньої аерозйомки. Виїжджали зі студен­тами до Польщі на практику. Не ду­маю, що навчитися керувати дроном складно.

А тим часом…

Вчителі, батьки, діти із завмиранням серця чекають на 1 вересня — новий на­вчальний рік! Яким він буде? Які нові ви­клики нас чекають?

Цього року до першого класу у Львові піде 8300 дітей. Освітній процес стартує 1 вересня 2023 року і триватиме довше, ніж до цього часу, — до 28 червня 2024 р.

Учні, які перебувають за кордоном, навчатимуться за новим форматом: вивчатимуть український компонент шкільної програми. Він займатиме 6−8 годин на тиждень. Решту предметів зможуть опанувати в школах країн, де наразі живуть. Цю частину їм зарахують автоматично.

Схожі новини