Передплата 2024 ВЗ

«Почали підготовку до школи: купили щоденник, ремінь і коньяк…»

Підприємці, що торгують шкільним приладдям, чекають на фінал літа, коли скуповуватися прийде старша школа

Фото автора
Фото автора

Скоро у школу! З 1 вересня у більшості шкіл на Львівщині школярі навчатимуться очно або у змішаному форматі. Лише сім навчальних закладів не мають укриттів, тому учні навчатимуться дистанційно. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

… Ажіотажу за шкільним приладдям на ринках та у магазинах я не побачила. Батьки купують дітям переважно зошити, але багато не набирають — по 5−10 штук (раніше могли брати упаковками). Також чимало батьків шукають дитині новий рюкзак. Нинішні моделі рюкзаків не такі громіздкі. Раніше сам рюкзак важив більше, ніж книжки. Хоча ціни на добротні рюкзаки «кусаються». Коштують у межах 2500 — 3000 грн. На ринку їх — до кольору до вибору! Батьки не приховують: багато шкільного приладдя, одягу не купують, бо ніхто не знає, що буде завтра…

Шкільних рюкзаків на Привокзальному ринку – до кольору до вибору.
Шкільних рюкзаків на Привокзальному ринку – до кольору до вибору.

— Ближче до вересня зошити можуть подорожчати, — каже продавчиня магазину з канцелярським приладдям. — Якщо дорожчає папір, дорожчає уся продукція. Є товари, на які уже підвищилась ціна. Пластилін, наприклад, який коштував 49 грн, тепер коштує 59. А ось рюкзаки маємо за помірними цінами — 1250−1350 грн (фірми Yes).

На Привокзальному ринку спілкуюся з власницею магазину шкільного приладдя пані Наталією. Поки розмовляємо, покупців у торговому павільйоні - не густо. Підприємці чекають на кінець серпня, коли за канцелярією прийде старша школа.

— 40% покупців запитують про рюкзаки Kite, — каже пані Наталія. — Знають, що вони якісні. Кажуть, ми чотири роки відносили у молодшій школі, хочемо такий самий рюкзак і для старшої школи. Але Kite не має у своїй колекції рюкзаків з малюнками з «Майнкрафту» (це популярна Інтернет-гра). А хлопці хочуть саме такі рюкзаки. Yes має у своїй колекції «Майнкрафт», але такий рюкзак коштує 3 тисячі грн, і він досить великих розмірів, не усім першачкам підійде. Ми хотіли дозамовити рюкзаки з «Майнкрафт», але виробник сказав, що шиє для ЗСУ, більше дошивати таких рюкзаків не буде.

Продавців канцелярії на ринках значно поменшало (бізнес не витримав нових вимог часу). Очевидно, дались взнаки карантин і дистанційне навчання. Протягом трьох років навчання було ні те ні се. Коли був карантин, «шкільні» магазини були зачинені, через «дистанційку» батьки не надто купували дітям шкільне приладдя, бо не було потреби. «З'їдають» дрібних підприємців і мережеві ґіпермаркети, наприклад, «Епіцентр», де є чимало шкільного приладдя.

Батьки першачків, кажуть продавці, почали скуповуватися ще у липні. Цьогорічний першачок «витягне» з батьківського гаманця щонайменше 2500 грн (рюкзак з канцелярією). Якщо рюкзак дорожчого бренду, то і 3500 (канцелярія плюс-мінус — тисяча грн). А ще одяг, взуття…

Патріотичні футболки купують для дітей також на «Вернісажі».
Патріотичні футболки купують для дітей також на «Вернісажі».

— Чи подорожчає шкільне приладдя до вересня? — цікавлюся у підприємиці.

— Долар стоїть на місці, і ціни на шкільне приладдя переважно наразі стоять на місці, — каже пані Наталія. — Ми під 1 вересня цін не підвищуємо. Але це не лише від нас залежить, а й від виробника. Наприклад, з серпня зросли ціни на листівки. Львівський виробник поставив нас перед фактом.

Розглядаю рюкзаки. Вибір на Привокзальному ринку (на другому поверсі) величезний! Є моделі, які мають спеціальні хутряні кишені для планшетів та електронних книг.

— Батьки, зазвичай, обирають рюкзаки чи дають право вибору дітям?

— Діти керують парадом! (усміхається. — Авт.). Більшість обирає за малюнком. Без малюнка навіть не хочуть дивитися. Хоча однотонний рюкзак, якісний, можна купити і за тисячу грн! Та такий нікому не цікавий. Останнім часом простежується тенденція, що діти, починаючи з 3-го класу, 6−7 клас, обирають рюкзаки чорного кольору. Але, звичайно, у лідерах рюкзак — до 2 тисяч грн.
Цього року суттєво подорожчали контурні карти та атласи, — каже пані Наталія. — Більшість видавництв з Харкова з початком повномасштабної війни переїхали у Західну Україну (оренда приміщень, зокрема на Львівщині, недешева). Якщо контурна карта коштувала 30 грн, тепер — 45 грн. Атлас був 50 грн (2021 р.), 80 грн (2022 р.), зараз вже 115 грн.

Попри те, що більшість шкіл мають онлайн-щоденники, а школярі 1−3 класів НУШ користуються блокнотиками, вибір паперових щоденників вражає! Багато щоденників з патріотичними ілюстраціями, наприклад, з тризубом або псом Патроном. Симпатичний щоденник з Мавкою з однойменного українського мультика. Середня вартість щоденника — 60 грн.

— Торік не було світла, то паперові щоденники розліталися як гарячі пиріжки, — згадує продавчиня. — Крім того, є діти, які хочуть мати розклад уроків перед очима, тож попри те, що мають електронні щоденники, купують ще й паперові.

Цікавлюся у продавців, чого діти вже не купують ?

— Через Інтернет діти подорослішали, — ділиться своїми спостереженнями пані Наталія. — Дивляться TikTok в телефоні, ляльками та машинками вже не бавляться. Продаж іграшок за останні чотири роки впав кардинально! А ось пляшки, термоси і ланч-бокси — йдуть на ура! Раніше про них так часто не питали. Через постійні тривоги батьки пакують дітям тривожні рюкзачки.

На Краківському ринку канцелярії зовсім небагато. Звіряю ціни на найбільш популярний товар — зошити: 12 арк. — 12 грн, 18 арк. -15 грн, 24 арк. — 18 грн, 36 арк. — 25 грн, 48 арк. — 30 грн, 60 арк. — 40 грн, 96 арк. — 50 грн.

На «Краківський» приходять батьки, які купують дітям, окрім канцелярії, вишиванку та інший одяг (вибір непоганий, а покупців — обмаль). Дякувати Богу, питання зі шкільною формою відпало!

Вартість дитячої вишиванки на «Краківському» від 1000 до 1700 грн (машинна вишивка). Патріотичні футболки — 200−250 грн. Хоча багато дітей запевняють, що люблять купувати одяг у торгових центрах, бо це модно. Після цих закупів у батьків, думаю, голова йде обертом… У ці спекотні літні дні перед школою одне з найбільш популярних відео у TikTok, які знімають батьки: «Сьогодні почали підготовку до школи: купили щоденник, ремінь і коньяк…».

Схожі новини