Передплата 2024 ВЗ

Львівський «беркутівець» Пацеляк і далі перебуватиме у СІЗО

Прокурори згадали у суді про його російське громадянство

Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк знайомиться із матеріалами справи. Фото Василя ПАЗИНЯКА.
Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк знайомиться із матеріалами справи. Фото Василя ПАЗИНЯКА.

Колишньому командиру львівського батальйону міліції особливого призначення «Беркут» підполковнику Ростиславу Пацеляку, якого Державне бюро розслідувань звинувачує у протиправних діях проти учасників мирних протестів на Майдані, на 60 днів, до 12 серпня цього року, продовжено запобіжний час у вигляді тримання під вартою. Таке рішення, за клопотанням прокурорів, ухвалив Печерський районний суд Києва. Напередодні, 7 червня, цей же суд продовжив до 20 вересня строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо Пацеляка.

Громи і блискавки від Степана Хмари

Під час судового засідання, на якому були присутні учасники Революції Гідності, родичі загиблих і постраждалих майданців, політики, громадські активісти, вирували неабиякі емоції. Коли у своєму виступі адвокатка Пацеляка, виправдовуючи свого підзахисного, почала стверджувати, що учасники протестів вбивали міліціонерів, не стримався колишній радянський дисидент, Герой України Степан Хмара, який у день розстрілів на Майдані був там. Хмара вигукнув з місця: «Це брехня! Припиніть цю брехню!» У відповідь головуюча у судовому засіданні Крістіна Константінова постановила видалити 85-річного «порушника порядку» із зали. Хмара відмовлявся це робити. Тоді вийшла суддя, засідання було перервано. З’явилося 12 правоохоронців, які спробували силою змусити Хмару покинути приміщення. За нього заступилися його соратники.

— Ми пояснили цим молодим хлопцям-правоохоронцям, що перед ними стоїть один із творців нашої державності, — розповів кореспонденту «Високого Замку» народний депутат Верховної Ради VII скликання, медик-хірург за фахом Василь Пазиняк (під час Майдану теж зазнав важких побоїв від «беркутівців» — І. Ф.) — Правоохоронці були здивовані, коли побачили перед собою цю легендарну особистість. Врешті-решт інцидент владнали: Степан Ількович вийшов на вулицю покурити. А потім ми клопотали перед суддею все-таки дозволити йому бути присутнім на засіданні. Пані Костантінова дозволила. Коли згодом вона виходила у нарадчу кімнату, ми, майданівці, сказали їй навздогін: «Нехай душі наших праведників допоможуть вам ухвалити правильне рішення…»

Коли пристрасті у судовій залі закипали, суддя викликала додатковий наряд правоохоронців… Фото Василя ПАЗИНЯКА.
Коли пристрасті у судовій залі закипали, суддя викликала додатковий наряд правоохоронців… Фото Василя ПАЗИНЯКА.

На думку присутніх у залі майданців, не в останню чергу на рішення судді, крім інших аргументів, вплинули заяви прокурорів про російське громадянство Пацеляка і відсутність доказів про те, що він з нього вийшов.

Стріляли по майданівцях свинцевою картеччю…

Деякі деталі інкримінованих Ростиславу Пацеляку звинувачень розповіла Олена Сторожук, адвокат Адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси потерпілих у справах Майдану. За її словами, справа щодо колишнього командира львівського «Беркуту» стосується подій 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку в Києві. Слідство вважає, що бійці львівського «Беркуту», якими командував Пацеляк, застосували проти мітингувальників фізичну силу, спецзасоби, у тому числі світлошумові гранати російського виробництва, помпові рушниці, що були споряджені патронами зі свинцевою картеччю. Внаслідок таких протиправних дій загинуло троє протестувальників — Ігор Сердюк, Сергій Шаповал і Володимир Кіщук. А ще майже дві сотні осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, у тому числі - вогнепальні.

Олена Сторожук каже, що у цьому провадженні Ростиславу Пацеляку інкриміновано організацію, виконання злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронного органу, незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисні вбивства та закінчені замахи на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту. Якщо у суді буде доведено вину Пацеляка, йому загрожує позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

«Беркутівця» захищає колега Татарова

Як відомо, щодо екскомандира львівського «Беркуту» відкрито ще одне кримінальне провадження, воно теж стосується справ Майдану. Уже сьомий рік Святошинський райсуд Києва слухає справу по обвинуваченню Пацеляка у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні професійній діяльності журналістів і проведенню мирних зібрань 18 лютого 2014 року під час мирної ходи Кріпосним провулком та вулицею Інститутською.

Судові процеси тривають так довго не в останню чергу через те, що їх затягує сторона звинуваченого. Захисниця Пацеляка Наталя Вознюк представляє адвокатське об'єднання, яке раніше називалося «Татаров, Фаринник та партнери». Його співзасновником був теперішній заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров. Під час подій на Майдані Татаров працював заступником начальника головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ, неодноразово перед дипломатами і перед пресою дискредитував майданівців.

Пацеляк і його захист збираються оскаржувати в апеляційній інстанції рішення Печерського суду про подальше утримання цього ексберкутівця під вартою.

Схожі новини