Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мені як волонтеру так прикро… Аж болить. Що це за маразм?»

Нову пісню Потапа назвали «несмаком» і «лайном». А самого виконавця — «Потапуйлом»…

2014 року у москві на врученні премії ru.tv Потап зняв штани, показавши своє «обличчя».
2014 року у москві на врученні премії ru.tv Потап зняв штани, показавши своє «обличчя».

Український виконавець Потап випустив нову пісню «Волонтер», у якій співає про діяльність волонтерів, які доставляють все необхідне військовим і допомагають цивільним. Але українців обурили рядки пісні, де йдеться про дівчину: «Давай, танцюй, мала. Дві ночі не спала. І вдома не була. Ой, мамо, не питай, із ким була й де ночі провела. Я була з хлопцями, бійцями. Я волонтерила»…

Чимало користувачів соцмереж критикують Потапа через примітив­ність тексту й стверджують, що його трек знецінює діяльність волонте­рів. Деякі коментатори радили По­тапу «видалити пісню» та нагадували йому про перебування за кордоном. «ВЗ» писав торік, що Потап аж сім місяців відсиджувався за кордоном, а його дружина Настя Каменських виправдовувала коханого. Мовляв, «насправді не ховається від війни, а лікує параліч лицьового нерва».

Під кліпом «Волонтер» читаємо такі зауваження, адресовані Пота­пові:

  • «Переконаний, саме це буде останнім поштовхом для багатьох ваших слухачів, хто ще не зрозумів, чому ви повинні померти як відома особа для українського публічного простору».
  • «Мені як волонтерові так прикро… Аж болить. Що це за маразм?».
  • «Схоже, він під дією важких нар­котиків! Йому потрібна допомога».
  • «Основна мета усієї нинішньої ак­тивної діяльності Потапа, усіх його „патріотичних“ пісень — спробува­ти вмовити український народ забу­ти, що майстер спорту і „антропо­метричний бугай“ Потап не те що не пішов воювати, коли ворог був біля Києва, а нахабно відсиджувався за теплим кордоном, коли його син був під обстрілами поблизу столиці».

Як відео у кліпі використано ар­хівні кадри, на яких зафіксовано во­лонтерів українського проєкту «До­бробат» під час розбирання завалів зруйнованих російськими окупанта­ми будівель.

«Дякую вам, ви цією піснею допо­могли мені встати на ноги. Я лежав без свідомості, але коли почала гра­ти ця пісня, я отямився, щоб вимкну­ти це лайно», — написали у комента­рях. А засновниця волонтерського руху «Не байдуже» Альона Шмига просто шокована: «Танцюючі волон­тери? Дівча, яке ніч волонтерило з бійцями? Потапуйло. Що тут ще ска­жеш?».

За словами української поете­си Тетяни Власової, новий трек По­тапа — це «просто погана пісня з дивним текстом і претензією на «вірусність». «Насправді пісня По­тапа була потрібна для того, щоб ми зрозуміли — ми на правильному шляху. Відрізняємо красиве від не­смаку. І кажемо несмаку, що це по­гано, навіть якщо він зроблений українською мовою та завуальова­ний патріотичними намірами. Піс­ня абсолютно провальна», — вважає Власова.

Коментарі для «ВЗ»

Павло Зібров, співак, народний артист України

Погоджуюся з критикою, яка зараз звучить на адресу Потапа. Недо­речно було писати такі вірші, як і недоречно виконувати у такому стилі таку важливу тему, як волонтерство. Особливо про жінок-волонтерок. «Де я нічку провела», — якось так там співається. Це просто негарно. Не по-чоловічому. Є фрази, які не личить чоловікові промовляти. Особливо, якщо там є подвійний підтекст.

Павло Дворський, народний артист України

Сьогодні, коли треба свій талант, енергію, мудрість скеровувати на створення творів, які підтримують дух наших бійців, волонтерів, дітей, — у нас з’являються ось такі пісні. На жаль… Мабуть, цей артист зробив це для того, щоб зіграти на почуттях, щоб про нього говорили, писали, бо ж відомо, що антиреклама — це також реклама. Але це так прикро. Мені со­ромно, що в такий визначальний час у нас пишуть такі пісні. І добре, що люди про це говорять.

Схожі новини