Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«До останнього не хотіли їхати з Бахмута, була надія на краще…»

Журналістка «ВЗ» відвідала соціальний гуртожиток для ВПО у Знам‘янській територіальній громаді Кіровоградської області

Ще кілька місців тому в цьому гуртожитку для ВПО було занедбане приміщення колишньої жіночої консультації. Фото автора
Ще кілька місців тому в цьому гуртожитку для ВПО було занедбане приміщення колишньої жіночої консультації. Фото автора

У Знам‘янській територіальній громаді Кіровоградської області відкрили соціальний гуртожиток, де поселили вимушених переселенців. Тут мешкає 90 людей, зокрема багатодітні сім‘ї з немовлятами, люди похилого віку, люди, яких психологічно чи фізично зламала війна. Гуртожиток розрахований на прийом 140 вимушених переселенців.

«Це колишнє приміщення жіночої консультації Знам‘янки, — розповіла для „ВЗ“ секретар Знам‘янської міської ради Вікторія Зеленська. — Ми відремонтували приміщення за бюджетні кошти, витратили понад два мільйони гривень. Зробити ремонт гуртожитку також допомогли міжнародні благодійні організації. Закупили сучасні меблі. Тут поселили людей з Бахмута, Харкова, Херсону… Переважно це люди, які приїхали до Кропивницького евакуаційним потягом. Раніше вони кілька місяців жили у дитячих садочках міста. Ми розселили в кімнати гуртожитку родинами. Є кімнати, де живуть родини з чотирьох, п’яти та шести осіб. Є кімнати для багатодітних, де мешкає дев’ять людей. Минулого тижня виписали з пологового немовля. Сім‘ю соціально гуртожитку для ВПО поповнила дівчинка».

Садочок ділили дошкільнята та переселенці

Голова Знам‘янської територіальної громади Володимир Сокирко додав, що переселенці не завадили роботі дитячих садочків міста. Діти там навчалися у форматі чергових груп. Одна частина приміщення садочка була зайнята ВПО, в іншій — проходив процес навчання дошкільнят.

«Зараз у Знам‘янці мешкає 4 тисячі офіційно зареєстрованих ВПО, з них майже три сотні - особи з інвалідністю. А неофіційних ВПО — ще орієнтовно до двох тисяч осіб, — наголосив Володимир Сокирко. — Ми відремонтували три гуртожитка, щоб поселити там вимушених переселенців. Кіровоградська обласна військова адміністрація ставить нам завдання знайти ще резервні місця для переселенців. Найближчим часом мусимо знайти ще 180 місць для ВПО».

Цікавлюся, на яких умовах живуть у гуртожитку ВПО. Вікторія Зеленська каже, усі мешкають безкоштовно необмежений термін, з людьми укладено відповідні договори. Щоправда, якщо хтось зловживатиме спиртним і буде порушувати спокій сусідів, бешкетувати, таких жильців виселять… Залежних від наркотиків чи алкоголю, кажуть у Знам‘янській міській раді, скеровують на медичну реабілітацію до Кропивницького та Львова.

Безкоштовного харчування у соціальному гуртожитку немає. Їжу люди готують у кухонному блоці власним коштом. Частина ВПО, які там мешкають, працевлаштовані на підприємствах залізниці у Знам‘янці (місто залізничників, один з найважливіших залізничних вузлів в Україні).

Частину жильців гуртожитку отримує допомогу від держави, а також разові ваучери від благодійних організацій номіналом 300 гривень. Часом ВПО, які не мають змоги працювати (багатодітні матері, пенсіонери) отримують від міжнародних організацій продуктові набори, одяг та інші необхідні речі.

«Нам тут добре, але вдома краще»

Йду дивитися умови в гуртожитку. Кімнати невеличкі, але затишні, з добротним ремонтом. Кухня, душові кімнати та пральні - спільні. Сантехніка нова. Є загальна кімната для перегляду фільмів та дитяча кімната з іграшками та розвиваючими іграми.

«Нам тут добре, але вдома краще, — розповіла „ВЗ“ мешканка гуртожитку, пенсіонерка Наталія, уродженка Бахмута, що на Донеччині. — Ми до останнього не хотіли покидати своє місто. Все надіялися на краще. Але ставало все гірше, і гірше… Прокидалися і засинали під жахливі звуки обстрілів, ракет, бомб. Діти давніше втекли до Європи. Залишилася лише я з хворим чоловіком. Згодом вирішили сісти на евакуаційний потяг, який прямував до Кропивницького. На фоні стресу у мого чоловіка по дорозі трапився інсульт. Ледь його врятували. Тепер чоловік проходить у Знам’янці медичну реабілітацію. Ми повертаємося до життя. Важко усвідомлювати, що твій дім у Бахмуті став згарищем».

Схожі новини