Передплата 2024 «Добра кухня»

«На Кіровоградщині мешкає понад 95 тисяч переселенців. Готові прийняти ще кількадесят тисяч»

Про це повідомив на брифінгу голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга

Фото prostir.ua
Фото prostir.ua

Станом на 16 лютого у Кіровоградській області мешкає понад 95 тисяч вимушених переселенців, які знайшли тут прихисток через війну. З часу повномасштабного вторгнення рф, область загалом прийняла 150 тисяч переселенців. У разі нового наступу рашистів, готові прийняти ще кількадесят тисяч ВПО. Місцева влада підготувала для людей резервні місця для поселення — в комунальних закладах обласної ради.

Про це повідомив на брифінгу у Кропивницькому (у рамках проєкту Харківського пресклубу) голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга.

Сергій Шульга - голова Кіровоградської обласної ради
Сергій Шульга - голова Кіровоградської обласної ради

«Географія переселенців — усі прифронтові регіони: Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина, Луганщина, Запорізька область, — каже чиновник. — Також є люди з Київщини — Ірпінь, Буча… Люди мають допомогу від ОТГ, міжнародних благодійних фондів та організацій, зокрема Червоного Хреста, UNISEF, ООН… Переселенцям активно допомагають наші волонтери».

Про релокований бізнес

Сергій Шульга повідомив, що у Кіровоградській області працює сорок релокованих підприємств. Переважна більшість — з Харкова та Харківської області. Також в регіоні прихистили ОТГ з Херсонської області, громадські організації, серед яких — «Я — Маріуполь».

На відміну від інших регіонів, у Кіровоградській області релокований бізнес не отримує з обласної скарбниці коштів на підтримку, чи так званих грантів, ваучерів у разі створення в регіоні певної кількості робочих місць. «У нас релокований бізнес отримує фінансову допомогу лише з держаного бюджету», — поінформував Сергій Шульга.

Про дрон-розвідник

Конструктори Кіровоградщини розробили унікальний дрон-розвідник, який заходить на 25-кілометрову відстань у позиції ворога. Розмах крил дрона — два метри, висота польоту 500 метрів та висока витривалість. Унікальність безпілотника в тому, що конструктори заклали той функціонал для збору розвідувальних даних, якого немає в китайських аналогах дрона.

«Цей дрон уже працює на фронті, — каже Сергій Шульга. — На його створення залучено лише спонсорські кошти, бюджетні - ні. Державне фінансування можливе, якщо дрон буде затверджений на рівні Міністерства оборони. У нашій територіальній громаді створено підрозділ, який очолила жінка, вона — інструктор по польоту дронів. Навчає добровольчі формування та представників правоохоронних органів».

Сергій Шульга повідомив, що конструктори Кіровоградщини розробляють інші моделі безпілотників для фронту. «Зараз працюємо над захистом дронів від радіоелектронних пристроїв. Дрони, які купують в Китаї, не захищені від радіоелектронної боротьби. Тому головне завдання — створити такий дрон, який повністю захищений».

Схожі новини