Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Люди байдужі до закликів берегти електрику…»

Близько пів сотні підприємств Львівщини перейшли на роботу вночі. Це дає 15−20% економії електрики по кожному підприємству. А треба 30%

Влада закликає мешканців Львівщини зменшити споживання елек­трики на 30%. Фото ілюстративне з сайту pexels
Влада закликає мешканців Львівщини зменшити споживання елек­трики на 30%. Фото ілюстративне з сайту pexels

НЕК «Укренерго», «Львівобленерго» й влада Львівщини не втомлюються нагадувати мешканцям та керівникам підприємств про необхідність економії електроенергії. Як повідомили у НЕК «Укренерго», енергомережа України ще досі не може відновити повноцінну роботу після терористичних атак росії. Нагадаємо, об'єднана енергосистема України зазнала масованих ракетних атак 10, 11, 17, 22 жовтня та 2 листопада. Тому в деяких регіонах енергетикам доводиться запроваджувати відключення — щоб уникнути перевантаження високовольтної інфраструктури.

І хоча останніми днями графіки пла­нових відключень здебільшого засто­совують у центральних і східних облас­тях, це не означає, що Львівщина може не дуже зважати на заклики економити електрику. Наші люди чомусь дуже швид­ко забувають, як це «приємно» сидіти без світла. Наприклад, після 10 жовтня, коли ворожі ракети зруйнували чотири елек­тропідстанції, люди після двох днів без світла, а подекуди без води та зв’язку, активно відгукнулися на заклики облдер­жадміністрації та енергетиків обмежи­ти витрати електроенергії. І кілька днів рівень споживання електрики в області був на 10% нижчим від звичного. Але по­тім знову все забули і перестали еконо­мити… Зараз влада закликає мешканців Львівщини зменшити споживання елек­трики на 30%.

Не забуваймо про приклад Києва: кілька днів тому профільний чиновник КМДА заявив, що у разі повної відмови електромережі у Києві планують тоталь­ну евакуацію — вивезти з міста збирають­ся ледь не три мільйони осіб. Щоправда, потім людей заспокоїли, мовляв, нара­зі усе під контролем, евакуації з Києва не планується… Але завжди треба бути напоготові - не забуваймо, що рашисти здатні на все.

Енергетики попереджають також про екстрені аварійні відключення в окремих областях. Їх будуть запроваджувати міс­цеві обленерго, якщо дефіцит потужнос­ті буде більшим, ніж закладено у графі­ки. У випадку запровадження аварійних відключень електроенергія може зника­ти раніше від плану, а обмеження спожи­вання тривати довше.

«Увечері світла взагалі не вмикаю»

Ми розпитали кількох львів'ян, як саме вони економлять електрику. «Нема ради, доводиться ходити за дітьми по кварти­рі і вимикати за ними світло, — каже пані Анна. — Самі вони про це забувають, жод­ні нагадування не діють. Прання намага­юся перенести на ранковий час. Читала заклики прати вночі, але не хочу, щоб у мене потім у пральці речі лежали… Тому перу вранці. А взагалі мені здається, що влада цими закликами привчає нас еко­номити, бо рано чи пізно ціна електрики підвищиться. Подивіться, скільки коштує кіловат електрики у Польщі. 0,4 злотого за одну кіловат/годину, плюс 0,3 злото­го за його доставку. Приблизно 5,5 грив­ні. У нас же — 1,44 грн за кіловат/годину. Якщо навіть влада зараз каже, що до кін­ця опалювального сезону тарифи не змі­няться, то вони рано чи пізно все одно підвищаться».

«Увечері взагалі не вмикаю світла, — розповідає львів'янка Марія. — Мені ви­стачає того освітлення, що йде від те­левізора. Маю всюди енергоощадні лампочки. Після користування витягаю усі гаджети з розетки».

Начальник департаменту еконо­мічної політики Львівської ОВА Сте­пан Куйбіда у своїх соцмережах постій­но закликає економити електрику. «Те, до чого закликаю у соцмережах, я сам однозначно стараюся виконувати, — роз­повів Степан Куйбіда „ВЗ“. — Намагаюся не використовувати електрики з мережі в години пікового навантаження — з 7.00 до 11.00 та з 17.00 до 23.00. Тобто до мо­ментів пікового навантаження в мене за­вжди заряджений ноутбук, телефон і павербанк. Для дому ми закупили гене­ратор, щоб мати альтернативне джерело енергії. Зайвий раз ніхто з нас не вклю­чить чайник, мікрохвильовку чи кондиці­онер тощо».

— Чим ви можете пояснити те, що наші люди не дуже прислуховуються до цих порад і мало економлять?

— У нас на Львівщині зараз суттє­во збільшилася кількість населення, бо є багато внутрішньо переміщених осіб. Друга причина — це, напевно, байдужість до закликів економити електрику, які ро­бить влада…

— У Львівській ОВА відбулася нара­да з представниками бізнесу облас­ті, де їх закликали перейти на роботу вночі. Скільки підприємств дослуха­лися до цієї поради?

— Ми чітко поспілкувалися з усіма ве­ликими споживачами електроенергії, з усіма виробниками, щоб вони перегля­нули своє навантаження у години пік і, наскільки це дозволяє виробничий про­цес, перевели виробничий цикл підпри­ємства ближче до нічних годин. Після того хтось перейшов повністю на робо­ту вночі, а більшість підприємств зміни­ли частину виробничого циклу. Ці великі споживачі і так працювали в режимі 24/7, просто зараз змістили навантаження на мережі більше на вечірній час. З огляду на безпекові питання ми цих спожива­чів не називаємо. Але загалом на нічний режим роботи перейшли близько 50 під­приємств. Це не дає економію як таку, це дає зменшення навантаження на елек­тромережі в пікові години. А це означає, що область загалом не перевищить пла­нового навантаження, і відключень не буде. Хоча, звичайно, економія присут­ня: середній показник — 15−20% еконо­мії електроенергії по кожному підприєм­ству.

«Вибило» світло? Не забудьте вимкнути всі електроприлади

Нагадаємо деякі поради для ефектив­ної економії електроенергії.

Найбільш енерговитратними прила­дами є електрообігрівачі, бойлери, елек­троплити, мікрохвильові печі, пральні машини, електричні духовки, електро­чайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери, порохотяги тощо.

Після того, як світло раптово зни­кло, не забудьте вимкнути з розеток усі електроприлади. Коли подачу електрое­нергії відновили, вмикайте електрожив­лення поступово — спочатку освітлення, потім прилади з невисокою потужністю. А пилососи, пральні машини, обігріва­чі та інші потужні прилади у перші годи­ни після відновлення електропостачання краще взагалі не вмикати.

Використовуйте енергоефективну техніку. Побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу, А до G. Клас, А — найбільш енергоощадний, інші споживають суттєво більше електрое­нергії.

Важливо правильно експлуатувати побутові прилади. Наприклад, не вста­новлюйте холодильник біля газової пли­ти або опалювальних приладів, чи в міс­ці, де є пряме сонячне проміння. Вчасно очищуйте порохотяг, на електроплитах використовуйте посуд з рівним дном та діаметром, який дорівнює або тро­хи більший за конфорку електроплити. Вмикайте кондиціонер лише при закри­тих вікнах і дверях. Кип’ятіть в електро­чайнику стільки води, скільки вам по­трібно на цей момент. Використовуйте пральні й посудомийні машини в режимі повного завантаження.

Схожі новини