Передплата 2024 ВЗ

Вирощував із мамою квіти. Попри інвалідність, вмовив знову відправити себе на фронт…

Рідну землю Василь Пелиш захищав однією рукою. Другу вороги відрубали — через написане на ній гасло «Слава Україні!»

Василь Пелиш зрадів, коли на виготовленому протезі побачив український герб.
Василь Пелиш зрадів, коли на виготовленому протезі побачив український герб.

Львівщина віддає останні почесті 27-річному захиснику України зі Старого Самбора Василю Пелишу. Від отриманого біля села Костянтинівки на Донеччині важкого поранення у голову відважний воїн помер днями у лікарні Дніпра. Аграрій за фахом, цей хлопець ще 2014 року, з початком російської агресії, узяв до рук зброю. Через вісім зим, коли війна розгорілася ще дужче, знову без вагань став до оборони України. Хоча на той час автомата в руках тримати вже не міг…

Щоб не потрапити у полон, хотів себе підірвати гранатою

Історія життя цього юнака приголомшує карколомними вивертами. Студент, майбутній землевпорядник, він помчав з друзями на Майдан, був на ньо­му у найважчі моменти. А зго­дом, коли росія окупувала Крим і стала зазіхати на наші східні терени, влився до доброволь­чого батальйону «Айдар», вою­вав на Луганщині. Там і відбу­лося те, що радикально змінило його життя.

Ось що писав про це «Висо­кий Замок» вісім років тому.

Багатостраждальне обличчя Воїна...
Багатостраждальне обличчя Воїна...

«Біда з Василем сталася 26 серпня. У боях під Новосвіт­лівкою важко поранили товари­ша. Хлопці взялися везти його до найближчої лікарні у Хря­щуватому. По дорозі потрапи­ли у засідку «колорадів». Ма­шину обстріляли з підствольних гранатометів, потім у неї вці­лив танк. Отямився, поране­ний, коли довкола все горіло. З живих, що їхали у салоні, за­лишився сам. Стікаючи кров’ю, відповз від підбитої машини, в якій вибухали боєприпаси. Ду­мав і себе підірвати гранатою, щоб не потрапити у руки воро­га. А потім вирішив пробирати­ся до своїх. Пошкутильгав до найближчої позиції, думав, що там — українські бійці. Побачив­ши людей з автоматами, крик­нув: «Я — свій, з «Айдару»!». А йому у відповідь: «Да какой ты, на х.., свой?». «Свої» виявилися бойовиками.

Подумки приготувався до розстрілу. А його, хоч волів кра­ще померти, узяли в полон. Били прикладами по всьому тілу — так, що відчував кожну кісточ­ку. Здерли одяг і аж заскреготі­ли зубами, коли на правій руці Василя побачили ненависне їм татуювання «Слава Україні!». Його галичанин зробив місяць перед тим у художників з Май­дану (на лівій руці намалювали тризуб). Мама була категорич­но проти цих наколок, пережи­вала, що ними Василь на фронті може видати себе. Ніби відчува­ла, що станеться лихо…

Уздрівши гасло на руці по­лоненого «айдарівця», один із терористів (за деякою інфор­мацією — найманець із Сербії) витягнув із танка сокиру, шарп­нув Василя за руку і рубонув по ній майже при плечі.

Скривавленого хлопця бойо­вики кинули на танк і відвезли у своє розташування, місяць зну­щалися з нього. Цивільні меди­ки у Луганську, які зашивали об­рубану руку, ледь не мліли від побаченого. І дивувалися стій­кості українського солдата. Зго­дом терористи обміняли Ва­силя на одного з родичів свого ватажка".

Із воїнів — у волонтери

На малій батьківщині Василя зустрічали як героя — короваєм, квітами. Найперше ступив не до рідної хати — до церкви. Вкритий державним прапором, трива­лою молитвою дякував Всевиш­ньому за щасливе повернення.

Довго поправляв здоров’я у госпіталі - турбувало ще й пора­нене коліно. І терпляче чекав на біонічний протез, що, як запев­няли іноземні фахівці, майже за­мінить втрачену руку. Час пока­зав, що без протеза почувався краще, природніше…

Із перших своїх післяфрон­тових днів Василь Пелиш за­нурився у волонтерство. До­бре знав, що саме потрібно воїнам на передовій. Щойно зажили рани, почав возити по­братимам теплий одяг, маску­вальні халати, інші потрібні речі. Брав участь у багатьох акціях на підтримку воїнства. А ще вва­жав своїм обов’язком віддати останню шану загиблим края­нам. Ми не раз бачили Василя на похоронах захисників Украї­ни — їздив вклонитися їм у різні куточки країни.

З початком повномасштаб­ного вторгнення росіян в Украї­ну знову подався туди, де вирі­шувалася доля держави. Як це було, ми дізналися від його по­братимів, від найріднішої люди­ни.

Не переносив показухи

Ростислав ПАВЛИЧАК, учасник російсько-україн­ської війни, волонтер

Ми з Василем у складі 31-ї Сотні були на Майдані, потім ра­зом воювали у добровольчому батальйоні «Айдар». Комуніка­бельний. З ним було легко спіл­куватися. Водночас у серйозних ситуаціях, як ми казали — «дві­жах», поводився відчайдушно. Він один з тих, хто не дав роз­ростися харківському антимай­дану. Завжди опинявся там, де було тяжко, не уникав складно­щів.

Знав його щирим, справед­ливим і водночас скромним. Не переносив показухи. Сильно образився на одного зі своїх ко­лишніх товаришів: той вирішив іти у депутати і на рекламному плакаті розмістив спільну фото­графію з Василем — не питаючи згоди у нього. Ці білборди по­розвішував по всьому району. Виглядало, що використав Ва­силеве поранення зі своєю ме­тою…

Мій побратим повсякчас жив Україною. Його очі світилися гордістю, коли на виготовлено­му для нього протезі побачив герб-тризуб.

Обманув військкоматівців — сказав, що повнолітній

Олег ОБЛОЧИНСЬКИЙ, учасник російсько-україн­ської війни

Я поважав Василя за його на­дійність. Міг звернутися до ньо­го з будь-якого приводу. Та й навіть без такого звернення він завжди допомагав. Коли по­чалося повномасштабне втор­гнення росіян, я і мої побрати­ми, зайняті відбиттям ворожого наступу, не мали змоги подба­ти про своїх дітей під Києвом, який у той час атакували орки. А Василь, нікому з нас нічого не розповідаючи, разом з моєю мамою взяв і поїхав туди, до­правив дітей у безпечне міс­це на Львівщині. Хоча йому, лю­дині без руки, це було зробити нелегко. Зворушувало і те, що коли я лежав у госпіталях (лі­куюся там і досі), він привозив мене додому…

Познайомився я з Василем під час Революції Гідності. Йому ще не було 18-ти, як потрапив на фронт. Обманув військкома­тівців — казав їм, що він повно­літній.

Це була людина високих принципів. Людина з великої літери, яка відповідала за свої слова і вчинки. Хоча був мо­лодшим від нас, багато в чому перевершував досвідченіших. Коли після Майдану виникла по­треба захищати Україну на схо­ді, ні хвилини не вагався. Ні про яку зарплату, пільги не було й мови…

Після війни він закінчив Аграрний університет, займався садівництвом, вирощував дере­ва-квіти. Я зі своїм шваґром за­мовляли у нього туї, інші деко­ративні рослини. Попри це своє заняття, постійно цікавився життям свого батальйону, спра­вами побратимів, допомагав їм.

Василь мав кілька бойо­вих нагород, але не чіпляв їх на форму, не хизувався ними. Він і протеза не хотів носити. Не про­сив ні від кого жодної помочі. Злився, коли йому пропонува­ли допомогу. Не хотів, щоб його сприймали як інваліда. Єдине, що просив мене, — зав’язати шнурки на кросівках.

Це була людина життя! Усе любив, від усього «балдів». Брався за будь-яку роботу. До­помагав усім. Навіть бетон мі­шав. Останній раз подзвонив: мені потрібна сітка, щоб пересі­яти пісок на будові…

Він так вірив у нашу Перемогу…

Тетяна ВІЧИСТА-ПЕЛИШ, мати

З початком великої війни мій Василько вступив у Самообо­рону Києва, а потім потрапив у найгарячіші точки. Інвалід, але знову пішов на фронт! Моя ди­тина домоглася, щоб її знову взяли туди…

Василько дуже хотів допома­гати побратимам. Він все лівою рукою робив: писав, кермував, завантажував, розвантажував. Дружина пішла разом з ним слу­жити, щоб йому допомагати.

А до того разом зі мною ви­рощував квіти: тюльпани, нарциси, хризантеми. На моїй ава­тарці у соцмережах фотографія цих квітів. Коли почалася війна, Василько сказав: «Я повинен і далі допомагати нашому вій­ську». Просив про допомогу у во­лонтерів, у тому числі - з Канади. Писав їм, що потрібно для їхньої військової частини — і незабаром усе це вони отримували.

Як тільки почалася друга війна, Василь помчав машиною до Києва і привіз звідти малюків свого побратима. Казав мені: «Мамо, треба їхати по дітей — там стріляють…»

На фронті Василь був зі сво­єю машиною. Розвозив воїнам усе, що було потрібно. Його «Пежо-308» десь з місяць тому потрапило під обстріл «іскан­дерів», було розбите вщент. Але він про це не шкодував. Казав: «Не біда, то все метал. Головне — допоміг хлопцям, багато чого їм підвіз…»

Через проблеми з рукою Ва­силько їздив машиною з авто­матичною коробкою передач. Дуже добре водив авто, дотри­мувався всіх правил. Був кра­щим водієм від тих, у кого є оби­дві руки.

Ніколи не повірю, що мого Василька більше нема. Він так багато мені хотів допо­могти. У нього стільки пла­нів було. Він так вірив у нашу Перемогу…

Схожі новини