Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Готуйтеся платити більші податки!

Суттєво зростуть військовий збір, нарахування на прибуток банків, плата за користування землею, надрами, послуги канторів, АЗС, ціни на коньяки…

На оборону країни гостро потрібні додаткові кошти. Збирати їх має допомогти закон про збільшення податків. Ухвалили його ще 10 жовтня, але через те, що опозиція внесла проєкти 13 «деблокувальних» постанов, підписання закону відклали. Тепер ці бар'єри знято. Закон підписав спікер Верховної Ради. Тепер документ передадуть на візування в Офіс президента. Закон набуде чинності наступного дня після того, як його підпише глава держави. Це може статися вже цього тижня.

Отже, як тільки податко­ві новації запрацюють, військовий збір на зарп­лати всіх фізичних осіб (вклю­чаючи тих, хто працює в режи­мі «Дія. Сіті») зросте з 1,5% до 5%, окрім військовослужбовців ЗСУ, СБУ, СЗР, ГУР МО, Нацг­вардії, прикордонників, УДО та ДССЗЗІ. Для цих категорій ставку залишили на рівні 1,5%, залишили також звільнення для тих, хто виконує бойові завдан­ня.

Із 1 січня 2025 року військо­вий збір на інші доходи грома­дян (крім зарплат) також збіль­шиться з 1,5% до 5%.

Для ФОПів 1, 2 та 4 груп за­проваджено військовий збір у розмірі 10% від мінімаль­ної зарплати, встановленої на 1 число звітного місяця. З жов­тня 2024 року це становитиме 800 грн на місяць;

ФОПи 3 групи та юридичні особи 3 групи єдиного податку сплачуватимуть 1% від доходу у вигляді військового збору.

Для банків збільшено пода­ток на прибуток за ставкою 50% за 2024 рік.

Із 1 січня 2025 року для не­банківських установ (крім стра­хових компаній) податок на при­буток збільшиться з 18% до 25%.

ФОПи IV групи спрощену систему втратять, якщо їхній борг за мінімальним податко­вим зобов’язанням становити­ме понад два квартали.

Із 1 січня 2025 року буде встановлено щомісячну, а не щоквартальну звітність ПДФО, військового збору та ЄСВ. Цю норму впроваджено для еконо­мічного бронювання.

Для АЗС встановлено щомі­сячні авансові внески з податку на прибуток (якщо власник юрособа) та ПДФО (якщо власник фізособа) у розмірі 30, 45 або 60 тис. грн.

Для обмінних пунктів запро­ваджено авансовий внесок з податку на прибуток: 700 євро за кожен пункт обміну у Києві, 600 євро — у містах з населен­ням понад 50 тисяч, і 200 євро — для інших населених пунктів.

Мінімальний податок на землю встановлено у розмі­рі 700 грн і 1400 грн за гектар. Збільшено на 14% мінімаль­не податкове зобов’язання для с/г земель та встанов­лено мінімальну суму такого зобов’язання за 1 га (1400 гри­вень для ріллі).

Підвищено ставку рентної плати на видобуток щебеню, піску та каоліну — не менш ніж 5 доларів за тонну.

Збільшено на 50% мінімаль­ні роздрібні ціни на вина і ви­норобну продукцію (коньяки та вермути).

Водночас звільнено від опо­даткування кошти, нарахова­ні за програмою «Національний кешбек».

Звільнено від ПДФО інозем­ну допомогу, яку отримують гро­мадяни в інших країнах з тимча­сового захисту (за 2022, 2023 та наступні роки до кінця воєнного стану).

Ухвалені зміни щодо оподат­кування діятимуть ретроспек­тивно, тобто вже з 01.10.2024 року, хоча сам закон ухвалено 10.10.2024 року.