Передплата 2024 «Добра кухня»

«Червона картка» для упц мп

Львівська райрада заборонила діяльність московського патріархату на території Львівського району

Депутати Львівської районної ради на позачерговому засіданні сесії 28 червня заборонили діяльність московського патріархату на території Львівського району. Як ідеться на ФБ-сторінці Львівської райради, сесія заборонила діяльність московського патріархату – російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною російської православної церкви, в тому числі упц мп.

Також райрада звернула­ся до територіальних парафій УПЦ, що перебувають в єднос­ті з московським патріархатом, із проханням змінити конфесію на Православну церкву Укра­їни (ПЦУ була утворена в про­цесі Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року. 6 січня 2019 року патріарх Варфоломій І вручив Томос про автокефалію ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію).

Протягом 14 днів від при­йняття цього рішення релігій­ні громади, монастирі й ду­ховні навчальні заклади мп можуть перейти до Православ­ної церкви України. Після цього терміну їхня діяльність припи­няється, а майно вилучаєть­ся на користь місцевої грома­ди. Їхні угоди про користування майном та землею будуть розі­рвані.

Крім того, Львівська райра­да звернулася до Верховної Ради України з вимогою ухва­лити законопроєкт про забо­рону московського патріарха­ту на території України № 7204 (наразі розглядається в комі­тетах ВР. – Авт.). Як ідеться у рішенні сесії, це звернення було прийняте «з метою захис­ту національної безпеки, су­веренітету і територіальної ці­лісності України, запобігання колабораціонізму, припинен­ня розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації ре­лігійного середовища в Украї­ні».

Це вже не перша “чер­вона картка”, яку показали московському патріархато­ві українські органи місцево­го самоврядування. На сво­єму останньому засіданні 14 червня Львівська обласна рада ухвалила заяву про заборону діяльності упц мп, закликала керівництво держави законо­давчо заборонити її діяльність як структурного підрозділу ро­сійської православної церкви – за її співпрацю з країною-агре­сором. У травні цього року мер Конотопа Сумської області за­боронив діяльність упц мп на території міста. Згодом місь­крада Броварів Київської об­ласті призупинила діяльність упц мп на території грома­ди. Кілька днів тому Черкаська міськрада заборонила упц мп на території міста.

Нещодавно головні редак­тори львівських медіа на зу­стрічі із головою Львівської ОВА Максимом Козицьким за­питали його, чому він не забо­ронить упц мп на території об­ласті. Голова ЛОВА сказав, що це не його компетенція, а Мі­ністерства культури...

Коментар для «ВЗ»

Тарас Антошевський, історик, релігієзнавець

Місцеві депутати різного рівня, забороняючи упц мп, керують­ся передусім емоціями, а не розглядають, як відповідно до закону можна припинити діяльність релігійної організації. У попередні роки, коли вирішувалися подібні питання (переходи з однієї конфесії в іншу тощо), московський патріархат через суд знову собі все повертав на попередні позиції. Бо суд ставав на бік закону, а не на бік емоцій.

Зараз, мабуть, ніхто не буде звертатися в суд, та й взагалі зараз багато підзаконних актів не діють. Тому не виключено, що просто буде така ситуація, як зараз є. Райрада прийняла рішення, а хто буде його виконувати? Депутати просто заявили про свою позицію, попіа­рилися, але ніхто не піде замість них закривати храми московського патріархату. Зрештою, хай спробують знайти хоча б один храм, який так і називається – “храм московського патріархату”. В Україні юри­дично немає церкви московського патріархату. Ця церква ще раніше забрала зі своєї назви словосполучення “московський патріархат”, тепер забирають зі статутів інші нюанси. Фактично заборонити їх на­віть за тими законопроєктами, які розглядаються зараз у Верховній Раді, неможливо. Бо ті законопроєкти дуже далекі від чинного укра­їнського законодавства.

Схожі новини