Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Система оцінювання дала збій і неправильно виставила бали для Польщі від українського журі»

Після гучного скандалу з оцінками на «Євробаченні» з’явилися нові подробиці

Цього року, як ніколи, ще задовго до початку пісенного конкурсу “Євробачення-2022” букмекери віддавали перемогу українському гурту Kalush Orkestra. І наші хлопці у Турині перемогли! Країни Європи, котрі підставили Україні плече у тяжкий час війни, високими балами членів журі і глядачів вивели наших хлопців на перше місце.

І усе було б добре, якби не ви­бухнув скандал. Цього разу осо­ромилося професійне журі від України. Ніхто досі не може ані зрозуміти, ані пробачити ганеб­ного вчинку українського журі, до складу якого увійшли троє львів’ян – співачка Ірина Федишин, соліст гурту «Піккардійська Терція» Ан­дрій Капраль і керівник Академіч­ного ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармо­нії Андрій Яцків. Глядачів обурили оцінки наших членів журі учасни­кам з інших країн, а особливо – бали виконавцеві з Польщі Кріс­тіану Охману за композицію River. У фіналі українське журі не оціни­ло його композицію, поставивши Крістіану 0 балів... Добре, що вря­тували ситуацію прості українці, які, можливо, не мають вищих кон­серваторських «коридорів», зате вміють обличчям повернутися до тих, хто підставив нам своє плече у скрутний час.

Відразу після оголошення ре­зультатів конкурсу соцмережі ви­бухнули звинуваченнями (і про­кльонами) на адресу нашого журі. Дехто навіть переконував, що “0” від журі для Польщі й Литви – це зрада.... В ексклюзивному комен­тарі журналістці “ВЗ” музичний продюсер Ігор Кондратюк запере­чив – це, мовляв, “просто збіг об­ставин”.

Уже вранці члени журі почали виправдовуватися. Співачка Ірина Федишин переконувала, що по­ставила польському виконавцеві “десятку”. Ірина, мабуть, каже не зовсім правду, або, можливо (хоча я у цьому маю сумнів), не до кін­ця розуміла, як треба оцінювати виступ. Бо її цифра 10 – це не 10 балів, а лише 10 місце у списку виконавців. У фіналі брали участь представники 25 країн. Отже, польського виконавця Федишин поставила на 10 місце...

Аж тут з’явилася нова інформа­ція від Ірини Федишин. У своєму Інстаграмі співачка опублікувала новий пост, у якому повідомила “цікаві” подробиці. “Щойно до мене дійшла інформація, що сис­тема оцінювання дала збій і непра­вильно виставила бали для Польщі від українського журі. Тому чекає­мо офіційних результатів». Це як? Тільки щодо українського журі система дала збій, чи й під час під­рахунку голосів журі інших країн?.. А може, від самого початку був “договорняк”, про який члени журі мовчать? Може, у цьому скандалі винен голова журі Вадим Лисиця? На думку лідера гурту “Друга ріка” Валерія Харчишина, це цілком імо­вірно.

“Перед тим, як суспільство з‘ясує все (а повірте, з‘ясує), хочу розповісти про голову журі Вадима Лисицю, – каже Валерій Харчишин. – До і протягом Рево­люції Гідності, а згодом певний час після анексії Криму Лисиця працював у московії директо­ром одного з напрямів Warner Russia. Це саме той лейбл Warner Russia, який свого часу викупив Блаватнік (за чутками, за гроші Путіна – 3 млрд дол), аби просу­вати російську музичну культуру і рускій мір у світі. Саме цей Warner Russia, що запалив та експортнув до нас прямісінько із Москви но­вих «українських зірок». Так, до­рогенькі, протягом останніх років фінансування, контракти, підтрим­ка цих українських зірок була саме з Warner Russia і в Україні через свого представника – компанію Best Music. Прямо або через посе­редників. Впевнений, що вони досі не розірвали контрактів… Вадим Лисиця протягом останніх років неодноразово літав до Москви – звітувати про свої творчі здобутки зі Світланою Лободою... Тепер Ва­дим Лисиця проявив себе і на між­народному рівні. Тож якщо у вас є якісь сумніви щодо того, що нулі Польщі були виставлені ненавмис­но, що хтось просто не врахував політичний контекст, відкиньте ці сумніви! Вата нікуди не поді­лась і небезпечніша за орків, яких хлопці бачать на передовій. Хоч і дуже не хочеться вірити, що його дії спрямовані на те, аби підірва­ти підтримку України поляками, спричинивши хвилю обурення».

Читайте також: «Ми не дали Польщі «0» - просто Крістіан Охман не ввійшов у «десятку» найкращих»

Схожі новини