Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми не дали Польщі «0» - просто Крістіан Охман не ввійшов у «десятку» найкращих»

Члени українського журі «Євробачення» пояснили «0» балів для польського виконавця

Ще жодного разу «Євробачення» не минуло без скандалу. Сподівалися, бодай цього року все буде рівно. Так, букмекери пророкували перемогу українському гурту Kalush Orkestra. І ми вірили у перемогу наших хлопців, бо ця перемога так потрібна Україні. І вони перемогли! Отже, «Євробачення-2023» відбудеться у нашій країні. Після нашої перемоги над рашизмом.

Однак, попри перемогу українського гурту, конкурс завершився внутрішнім українським скандалом. Ба, більше, соромом за ганебний вчинок українського журі, до складу якого увійшли троє львів’ян – співачка Ірина Федишин, соліст гурту «Піккардійська Терція» Андрій Капраль та керівник Академічного ансамблю «Високий Замок» Львівської Національної філармонії Андрій Яцків. Глядачів обурили оцінки наших членів журі учасникам із інших країн, а особливо - бали виконавцеві із Польщі Крістіану Охману за композицію River. У фіналі українське журі не оцінило його композицію, поставивши Крістіану «0» балів! Добре, що врятували ситуацію прості українці, які, можливо, не мають вищих консерваторських «коридорів», зате вміють обличчям повернутися до тих, хто підставив своє плече у скрутний час.

Нехай ніхто не каже, що пісенний конкурс поза політикою. Вся Європа нас підтримала і показала свою позицію. Такі арени з аудиторією у 200 мільйонів - це можливість донести важливі меседжі світу. Як зробив Kulush Orkestra, який не побоявся, що після вигуків «Будь ласка, допоможіть українському Маріуполю! Допоможіть «Азовсталі» просто зараз!» гурт можуть дискваліфікувати, як зробили ті країни, які вийшли в ефір з українською символікою чи поставили нам 12 балів.

Мені, як і багатьом українцям, які дивилися «Євробачення», соромно за наше журі. Це був наш шанс подякувати Польщі за все, що вони для нас роблять.

Чому так? За що такий сильний удар у спину?

Музичний продюсер Ігор Кондратюк на моє запитання, як могли члени журі так ганебно вчинити, відповів:

«Усі члени журі – публічні люди, мабуть, вони краще зможуть пояснити ситуацію, - сказав журналістці «ВЗ» пан Ігор. – На мій погляд, з 2014 року українське журі завжди вирішує: голосувати згідно з політичною ситуацією, чи голосувати за музику. Чому вирішили голосувати за музику? Це їхній вибір, який призвів до того, до чого призвів. Їм здалося, що поляк не заслуговував їхньої оцінки. Українські глядачі оцінили поляка, бо Польща – країна, яка, мабуть, найбільше допомагає Україні у час війни. Дехто закидає нашим членам журі, що була зрада. На мою думку, зради не було, бо некоректно себе повести стосовно Польщі навіть не розглядається. Просто такий от дивний збіг обставин через їхнє бажання оцінювати без врахування політики. Але журі – не політики, а професійна команда».

Однією з перших спробувала виправдати себе Ірина Федишин:

«Ситуація з Польщею не приємна не тільки вам, а й мені. І якби я була по той бік глядацького голосування, я б теж була такою розлюченою. Тому що, незважаючи на те, що «Євробачення» все ж «ніби-то» аполітичний конкурс, важко відсторонитися, коли у твоїй країні війна, і найбільше руку допомоги тобі простягає Польща. Коли я побачила такі результати - це було шоком і для мене. Кожен з членів журі не знав, скільки хто кому поставив балів, бо кожен ставив бали від себе самого у бланку, і не має права це обговорювати, бо це фіксується юридично під наглядом нотаріуса, і за розголошення передбачена відповідальність. Потім всі бали сумують організатори. Тому, попри те, що не можна оприлюднювати свої голоси, і за це можна бути оштрафованою, я скидаю фото своєї анкети, де видно, скільки балів отримала Польща особисто від мене. Як так вийшло, що для Польщі вийшло 0 балів ? Я не знаю відповіді на це запитання… Не знаю, як голосували інші, мої бали для Польщі – 10».

Як з’ясувалося, Ірина Федишин, мабуть, не зовсім каже правду, або, можливо, (хоча я у цьому маю сумнів) не до кінця розуміла, як треба оцінювати виступ. Бо її цифра «10» - це не 10 балів, а лише 10 місце у списку. У фіналі брали участь представники 25 країн. Україна за себе не голосує. Отже, польського виконавця Федишин поставила на 10 місце!

Цю ситуацію пояснив голова Фонду української музики Роман Муха. За словами пана Романа, журі виставляє оцінку під наглядом міжнародного спостерігача від конкурсу «Євробачення» і нотаріуса. Члени журі підписують контракт, згідно з яким їм заборонено ділитись враженнями, обговорювати виступ і обмінюватись інформацією про оцінки, які вони виставляють.

«Тому про якусь там змову взагалі не йдеться. Система оцінювання учасників «Євробачення» така: журі виставляє кожному учаснику за підсумками виступу місце з 1 по 25. А не бали! Наприклад, Польща виступила, і після виступу учасника члени журі, до прикладу, виставляють 19, 16, 7, 8 місце. Це означає, що середнє арифметичне буде 12.5, а це означає, що Польща від України отримує «0» балів. Бо система підрахунків переводить місця у бали», - каже Роман Муха.

Як переконує ще один член журі Андрій Капраль, його оцінка «7». І, давши, офіційний пост у соцмережах, попросив не звинувачувати усіх «піккардійців».

«Увага! Звертаюсь до всіх, хто запитує! Одним з членів Національного журі «Євробачення-2022» був я, Андрій Капраль, а не «Піккардійська Терція». Тому дуже прошу не висловлювати звинувачень цілому колективу! Я професійний музикант, а не політик, тому мене і запросили оцінювати цей конкурс, а не роботу Верховної Ради. Йдучи на голосування, я усвідомлював, що може статись і така ситуація, бо оцінювання виконавців не обговорюють члени журі. Такі жорсткі правила! Мені соромно, бо я - не політик, мені болить, бо я - людина! Важко обирати, коли тих, хто простягнув тобі руку помочі, багато! Польща, Велика Британія, Литва, Латвія, Естонія, Румунія! У мене теж є свідомість, патріотизм і серце! Ви пишете про підкуп - забудьте! Мій вибір став моїм судилищем, хоча я дав Польщі 7-ме місце з 24-ох! Як обробляються бали, я не знаю. На жаль, не можу відповісти кожному персонально, бо навіть не уявляв до сьогоднішнього дня, що стільки людей мною цікавилося. Повірте, образити поляків я не хотів!».

Я звернулася за коментарем до ще одного члена журі – керівника Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської Національної філармонії Андрія Яцківа.

«Ми нікого не хотіли образити. Акцент трошки ставиться неправильно, - каже пан Андрій. — Усі запитують: чому журі дало «0» балів Польщі? Як так? Як могли? Насправді, суть полягає в іншому. Робота журі полягає у тому, що вони дивляться виступи 25 країн і у рейтинговому порядку виставляють бали. Від 1-го до 24. Кожен з нас розставив кожну країну (виконавця) у тому порядку, у якому вважав за доцільне. Це конфіденційна інформація, кожен член журі, не обговорюючи ні з ким, виставив сам місце виконавця у тому рейтингу. Біля нас сидів нотаріус, який стежив, щоб ми не обговорювали виступи. Коли ми проставили рейтинг – від 1-го до 24-го номера, польський виконавець не потрапив до першої десятки. Він у нас йде 11-им номером у рейтингу «24». Тобто ми йому віддали майже 50 відсотків голосів. Ми не розпоряджалися балами, і коли нам закидають, що ми Польщі дали «0» балів, - це неправильно. Ми ставили виконавців у рейтинговому порядку. У мене він розділив з німцем 10-11 місця. І оскільки оголошують лише десять оцінок – це є десятка найкращих з 24 країн. Тобто, поляк посів у нашому рейтингу лише 11 місце з 24-х. Він не йшов на перемогу, хоча у нього хороший вокал. Поляк – крутий хлопчина, якщо попрацює, то може навіть бути переможцем. Це моя приватна думка. Ми не дали Польщі «0» - просто Крістіан Охман не ввійшов у «десятку» найкращих. Як і не давали «0» тим іншим 14 державам, які також брали участь. Ми не могли давати «0», бо ми лише створювали рейтингову сітку. А далі ми цю рейтингову сітку надіслали у Швейцарію. І лише там усе підраховували остаточно».

Читайте також: Українське журі "Євробачення" пояснило свої бали: чому Польща отримала 0

Схожі новини