Передплата 2024 «Добрий господар»

Ізраїльська медицина тепер доступна для українців

У Мостиськах працює ізраїльський польовий шпиталь для переселенців та мешканців області

Пройти обстеження, отримати консультацію та лікування в ізраїльських лікарів нині можна у місті неподалік кордону. Туди вирушають мешканці з різних куточків області.

Дорога до шпиталю - справжній квест, адже навіть знаки населених пунктів тимчасово приховали через війну. Однак можна спитати напрямок у місцевих, вимовивши пароль «паляниця»: тоді вам і розкажуть, і покажуть польовий госпіталь, яким у Мостиськах дуже пишаються.

Ізраїльський госпіталь облаштували на території однієї зі шкіл, де раніше бігали діти, нині човгають пацієнти та спішать у палати лікарі.

На класних дошках ще висять написані крейдою домашні завдання, а поруч гуде обладнання лікарні.

Амір, працівник лабораторії, люб‘язно показує професійну техніку, яку привезли з Ізраїлю. На моє запитання, чи важко працювати в таких умовах, медпрацівник посміхаючись відповідає, що комфортно.

Однак, Вікторія, яка теж працює в лабораторії, розповіла: коли прибули сюди, було складно навіть уявити, що тут може бути шпиталь.

«Техніку привезли раніше, до прибуття більшості лікарів. Обладнання не вмикалось, бо в класах було холодно. Але працівники школи нам допомагали облаштовувати шпиталь і нині тут можна працювати», - розповіла Вікторія Черненко. Жінка родом з Херсону, розповідає, що в Ізраїлі навіть ті, хто не має «кровних» зв’язків з Україною, слідкують за подіями і дуже співпереживають. Тож коли в лікарні, де вона працює, анонсували цей проєкт, зголосилась одразу.

«Ми чули, що тут відбувається і дуже хотіли їхати, всі тут добровільно. Особисто мені боляче, що в Херсоні, де я народилась і ходила в школу, ходять люди з автоматами. Тому я не думала й хвилини. Моя мама спочатку переживала, їй 87 роки, але зараз дуже гордиться мною», - каже Вікторія Черненко.

У шпиталі працює близько 60-ти лікарів. Більшість - працівники передового ізраїльського медцентру «Шиба», який не раз входив у десятку найкращих лікарень планети. Перед спорудою школи розбили наметове містечко, тут безліч відділень: невідкладної допомоги, пологове відділення, рентгенівський кабінет... Облаштували й стаціонар з окремою чоловічою, жіночою та дитячою палатою. Для хворих на коронавірус - відокремлений ковідний ізолятор. Важких хворих хірурги оперують в приміщенні місцевої лікарні.

Процедура прийому проста: на вході пацієнта реєструють, видають спеціальний браслет та присвоюють номер. У режимі живої черги пацієнти отримують консультацію і терапевт визначає, чи потрібна додаткова консультація вузькопрофільних спеціалістів. Порозумітись лікарям та пацієнтам допомагають волонтери, багато з них - студенти медуніверситету.

«Мовного бар'єра немає, волонтерів тут з десяток і більшість знають медичну термінологію та англійську», - розповів волонтер Василь Лівич.
Лікують в польовому госпіталі від грипу до раку. Онкохворі особливо покладають надії на лікуванні у шпиталі, адже до цього ізраїльська медицина була недоступною.

«Про лікування в Ізраїлі навіть і не мріяла. А коли почула, що у Мостиськах є такий госпіталь – одразу приїхала. Це моя велика надія вилікуватись», - розповіла Марія, в якої діагностували рак.

За допомогою може звернутись кожен українець. В перші дні шпиталь місцеві «брали штурмом», нині ажіотаж спав.

«За тиждень роботи більше 600 пацієнтів отримали консультацію чи лікування. В середньому понад сто пацієнтів в день звертається за допомогою», - розповів директор госпіталю Йоел Харевен.

Продовжувати лікування можна навіть дистанційно, за допомогою передового ізраїльського обладнання. А ще в українців є унікальна можливість отримати консультацію іменитих ізраїльських професорів, адже дані про пацієнтів передають й в ізраїльські клініки.

Крім того, на території є спеціальна мультимедійна кімната, де вчать всіх охочих надавати першу домедичну допомогу.

Цей важливий проєкт реалізовує Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю та Міністерство закордонних справ України, за сприяння Фонду Шустермана, у співробітництві з МОЗ, медцентром «Шиба» та лікарняною касою «Каліт». Очікується, що місія триватиме близько місяця, тож охочим отримати консультацію чи лікування в ізраїльських фахівців не варто баритися.

Читайте також: Будуватимуть житло для переселенців

Схожі новини