Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Будуватимуть житло для переселенців

У мерії вже шукають ділянки і вивчають пропозиції мобільних конструкцій. Це мають оплатити міжнародні фундації

У Львові визначено ділянки для будівництва швидкого житла для біженців. Про це повідомив під час брифінгу 18 березня міський голова Львова Андрій Садовий.

“Якщо ще минулого тижня Львів приймав по 60 тисяч лю­дей на день, то сьогодні це вже близько 10 тисяч, – сказав мер. – Люди приїжджають залізни­цею, багато своїм транспортом. Кожна з ворожих атак мотивує людей залишатися у Львові чи їхати далі. Сьогодні вже немає місць у квартирах, хостелах, го­телях – вони всі зайняті. Як пра­вило, у школах, театрах, спорт­залах біженці перебувають по 4-5 днів. У середньому 20% при­булих залишаються у Львові на стало. Інші їдуть далі, у Польщу та інші країни. Загалом на сьогодні кількість новоприбулих у Львові перевищує 200 тисяч”.

За словами Андрія Садово­го, “днями відбувся хакатон ве­ликої кількості міжнародних ор­ганізацій (щодо будівництва житла. – Авт.). Сподіваємося, допомога буде набагато актив­нішою. Плюс ми сьогодні вже виділили у Львові ділянки під бу­дівництва житла, яке можна збу­дувати достатньо швидко. Тому що в школі чи спортзалі людина довго не зможе прожити. Треба мати нормальні умови для про­живання. Ніхто не знає, коли буде наша перемога, дай Боже, щоб вона була набагато швид­ше. Але нам треба жити. І Львів сьогодні перезапускає свої під­приємства, люди вже дають ін­формацію, яку роботу вони хо­чуть мати, ми зв’язуємося з підприємцями, динаміка нала­годжується”.

Журналістка “ВЗ” розпита­ла в Андрія Садового, яким має бути майбутнє житло для пере­селенців і чи взагалі доцільно його будувати.

“Будемо робити все публіч­но, – запевнив мер. – Наразі вивчаємо пропозиції стосовно земельних ділянок і стосовно допомоги від західних партнерів щодо житла, яке можна швидко збудувати. Це має бути як пода­рунок від західних міжнародних фундацій. Будуть різні варіан­ти житла. Є варіанти мобільного тимчасового житла, є варіанти для більш постійного проживан­ня. Ви ж розумієте, Львів сьо­годні прийняв фактично ще одне місто, і навряд чи люди довго зможуть жити у школах, спортивних залах. Звичайно, що є пропозиція людям виїж­джати за кордон. Але якщо вони виїдуть, наприклад, у Норвегію, Німеччину, то яка ймовірність, що вони повернуться? Тому нам треба боротися за кожне робо­че місце, за кожну людину, яка має руки і готова цими рука­ми відбудовувати країну. Треба бути максимально відкритими, допомагати всім, чим можемо”.

Читайте також: Переселенці можуть працевлаштуватися на Львівщині

Схожі новини