Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тішить, що ви не панікуєте, а навчаєтеся»

Львів’яни масово відвідують воєнні вишколи – на третє навчання прийшло понад 600 людей

На території Львівського стрілецького стенда, що на вулиці Єрошенка, 34 (у районі стадіону СКА), цієї суботи відбувся третій, ще більш масштабний, ніж попередні, вишкіл для цивільного населення від Штабу оборони Львівщини у рамках кампанії «Не панікуй! Готуйся!». Зголосилися понад 600 осіб різного віку, статі та професій.

Цього разу зросла кількість локацій – їх було аж сім. Упродовж шести годин професійні інструктори навчали основ ножового бою, тактики, парамедицини, першої медичної допомоги, вибухотехніки. Представники ДСНС провели інструктаж про правила поведінки і порятунок людей у надзвичайних ситуаціях.

«Маємо бути готовими і зберігати спокій»

Усі вишикувалися у чергу на реєстрацію. Потім - коротке вітальне слово від організаторів.

Ексзаступник командира батальйону «Азов» Сергій Бевз зазначив, що це один з найбільших вишколів за останні роки.

«Тішить, що ви не панікуєте, а навчаєтеся. А ми раді поділитися з вами нашими знаннями. Хочу, щоб ви зрозуміли – тут із вас не будуть робити воїнів. Тут вам дадуть базові навички, як вижити в екстремальній ситуації. Байдуже, чи це війна, чи техногенна катастрофа, чи просто якась буденна аварія. Ці ті знання допоможуть залишитися цілими та неушкодженими», - зауважив Сергій Бевз.

Далі людей поділили на групи і вирушили на навчання. Організатори поставили бочки з вогнем, щоб люди не замерзли. А у перервах між навчаннями пригощали чаєм. Найбільше охочих було навчитися стріляти. Популярними були і тренування ножовому бою. Зокрема, пан Микола, який не вперше відвідує вишкіл, був на попередніх заняттях, вчився стріляти, а цього разу спробував себе у ножовому бою.

Навчання тактиці бою. Фото автора
Навчання тактиці бою. Фото автора

«Я прийшла сюди вперше. Хочу навчитися, як діяти у разі надзвичайної ситуації. Набридло панікувати. Щойно побувала на локації з домедичної допомоги. Зараз йду постріляти», - розповіла Мар’яна, яка прийшла на навчання разом із подругою Наталією.

Мар’яна ділилася враженнями від лекції з вибухотехніки: «Виявляється, навіть степлер чи банка з-під соку може виявитися вибухівкою. А у час війни можуть використовувати будь-які засоби. Тому треба бути надзвичайно уважним, і краще не рухати жодних підозрілих предметів».

Навчання ножового бою. Фото Штабу оборони Львівщини
Навчання ножового бою. Фото Штабу оборони Львівщини

Представники Головного управління ДСНС України у Львівській області розповідали, як діяти під час обстрілів чи авіанальотів, навчали, як надавати домедичну допомогу, куди слід ховатися, як потрібно діяти при евакуації тощо. Начальник відділу оповіщення Головного управління ДСНС України у Львівській області Ярослав Гуцал зазначив: «Якщо людина почула сирену, це означає «Увага всім». Тоді слід ввімкнути усі можливі засоби масової інформації – радіо, телебачення, звідки отримати інформацію, що сталося і що треба робити далі».

Серед практичних порад – поради від ексзаступника командира батальйону «Азов» Сергія Бевза про вміст «тривожної» валізки: «У «тривожній» валізці обов’язково мають бути паспорт, свідоцтва про народження дітей, копії документів на право власності та інші документи, необхідно мати певну кількість готівки. Окрім того, обов’язково має бути аптечка, два комплекти одягу по сезону, дві пари взуття, продукти на 2 – 3 дні, які не псуються (галети, консерви тощо), питна вода, посуд, в якому можна розігріти їжу, компас, годинники, ліхтарики, батарейки, засоби особистої гігієни… Тривожна валізка має бути зібрана завжди. Єдине, що вона має перезбиратися відповідно до погодних умов. Тобто якщо закінчилася зима і почалася весна, то треба менше теплого одягу, а більше водостійкого».

«Такі вишколи – задля нашого з вами спокою й безпеки»

У зв’язку з великою кількістю охочих взяти участь у третьому вишколі, навіть змушені були закрити реєстрацію. А тих, хто не встиг зголоситися, запросили на наступні вишколи Штабу оборони Львівщини. Організатори обіцяють проводити їх регулярно, а наступні навчання будуть ще більш предметними та практичними. Паніка та розгубленість наступає тоді, коли людина не знає алгоритму дій у надзвичайних ситуаціях. Тому зараз такі вишколи – задля нашого з вами спокою й безпеки!

«Кількість учасників на наших вишколах підтверджує свідому та патріотичну позицію львів’ян і мешканців області. Сотні людей, які приходять на заходи Штабу оборони Львівщини, готові навчатися та боротися за свою країну, місто та сім’ю», - наголошують організатори.

Читайте також: «Бомбосховища виглядають гірше, ніж якби пережили ядерну атаку…»

Схожі новини